• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.4°C
  0 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.7°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 18.1°C
  1 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 5.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 15.8°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.1°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 11.4°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιστορικά ρεκόρ άγγιξαν οι μετοχές φέτος

 • A-
 • A+

Τεράστια κέρδη βάζουν στην τσέπη τους μεγαλομέτοχοι και επενδυτές από το φετινό άλμα των μετοχών παγκοσμίως.

Οι τιμές των μετοχών στη Wall Street και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια του 2019 σημειώνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ και αυξάνοντας τη συνολική αξία των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως κατά 17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η συνολική κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων της υφηλίου αυξήθηκε φέτος από επίπεδα χαμηλότερα των 70 τρισ. δολαρίων στις αρχές του χρόνου σε περισσότερα από 85 τρισ. δολάρια.

Κινητήριες δυνάμεις αυτής της ανόδου, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν η χαλαρή νομισματική πολιτική και οι πολιτικές εξελίξεις. Επικαλούμενες την επιβράδυνση της οικονομίας οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο χαλάρωσαν τις πολιτικές τους.

Η αμερικανική FED μείωσε τα βασικά της επιτόκια τρεις φορές, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιέκοψε κι άλλο τα ήδη αρνητικά της επιτόκια και ξεκίνησε νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης.

Τζόγος

Με το κόστος του χρήματος σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα, οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τα hedge funds και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αγοράς είχαν λόγο για να τζογάρουν σε μετοχές, παράγωγα και άλλους τίτλους βγάζοντας κέρδη με ουρά παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Στον αντίποδα οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κινήθηκαν για ακόμα μια χρονιά στα ρηχά, υποδεικνύοντας ότι για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας δεν αρκεί μόνο η παροχή φτηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τις υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στη φετινή άνοδο των μετοχών συνετέλεσαν όμως και οι εξελίξεις στο μέτωπο του διεθνούς εμπορίου. Ως ένα βαθμό οι εξελίξεις αυτές θεωρήθηκαν από τις αγορές ως ξεκαθάρισμα της θολής εικόνας που υπήρχε την τελευταία τριετία.

Στα εμπορικά μέτωπα των ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε έτσι τη νέα εμπορική συμφωνία της υπερδύναμης με το Μεξικό και τον Καναδά που αντικατέστησε τη NAFTA, ενώ τις προηγούμενες μέρες η Ουάσινγκτον ήρθε σε συμφωνία πρώτης φάσης και με την Κίνα.

Προεξοφλώντας ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα μειωθούν περαιτέρω στη διάρκεια του 2020 -καθώς αποτελεί χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ- οι επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία να ωθήσουν στο άκουσμα κάποιων θετικών νέων τις τιμές των μετοχών σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη κατά τη διάρκεια του 2019.

Το Brexit

Στην Ευρώπη η μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές ήταν το αποτέλεσμα που επιδίωξαν και τελικά πέτυχαν οι αγορές. Ερμηνεύτηκε από τις τελευταίες ως το τέλος της τριετούς αβεβαιότητας και αστάθειας που ακολούθησε το δημοψήφισμα του Brexit.

Σημαντικό ρόλο πάντως στο φετινό άλμα των διεθνών χρηματιστηρίων διαδραμάτισαν οι αμερικανικές αγορές. Το ράλι των μετοχών στις ΗΠΑ ήταν ευρύ. Ολοι σχεδόν οι βασικοί δείκτες μετοχών (S&P 500, Dow Jones Industrial Average, Russell 2000) κατέγραψαν άνοδο μεγαλύτερη του 20%.

Ειδικά ο ευρύτερος δείκτης μετοχών S&P 500 σημειώνει φέτος την καλύτερη επίδοσή του από το 2013. Απέχει μάλιστα μόλις 1% από το να καταγράψει ώς το τέλος του 2019 την καλύτερη χρονιά του από το 1997.

Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων είναι κάποιες από τις πλουσιότερες εταιρείες του πλανήτη, όπως για παράδειγμα η Apple, που η μετοχή της καταγράφει από την αρχή της χρονιάς άνοδο 80%, ή η Facebook που είδε τον τίτλο της να ενισχύεται 57%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SOS για πτώση στις αγορές
Κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προτρέπουν τους πελάτες τους να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές λόγω των κινδύνων από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
SOS για πτώση στις αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν μεν να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άφησαν όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο φραγής σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της...
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρηματιστηριακός υπερρεαλισμός
Ο Μασκ, που η περιουσία του σήμερα ξεπερνά τα 338 δισ. δολάρια, υπαινίχθηκε ότι η πώληση του εν λόγω μεριδίου θα γίνει προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τον «φόρο των δισεκατομμυριούχων».
Χρηματιστηριακός υπερρεαλισμός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποδόσεις 873% στην εικοσαετία του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις αμυντικές βιομηχανίες
Η απόδοση των πέντε κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν κατά 58% υψηλότερη αυτής που πέτυχε στο σύνολό του το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Αποδόσεις 873% στην εικοσαετία του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις αμυντικές βιομηχανίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβό «βραβείο» για τον διασώστη της JPMorgan
«Ειδικό βραβείο» –που δυνητικά θα μπορούσε να ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια– αποφάσισε να απονείμει η JP Morgan Chase στον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλό της Τζέιμι Ντάιμον.
Ακριβό «βραβείο» για τον διασώστη της JPMorgan

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας