Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μαραθώνιος» για τα οικονομικά μέτωπα

Τη στήριξη της πρώην «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για χαλάρωση της λιτότητας από το 2021 και μετά αναζητά η Αθήνα, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ επιχειρεί να επιβάλει τον δικό της βηματισμό στις άλλες ισχυρές κυρίες της Ευρώπης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαραθώνιος» για τα οικονομικά μέτωπα

  • A-
  • A+

Τέσσερις σταθμούς περιλαμβάνει ο μαραθώνιος που ξεκίνησε η κυβέρνηση με στόχο να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία, ώς το Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2020, το μοναδικό που θα έχει αναφορά στο ελληνικό θέμα.

Με σειρά σπουδαιότητας τα μέτωπα αυτά είναι: η μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s), η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σημείο εκκίνησης για την κυβέρνηση ήταν η Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα η πρώτη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού κανονίστηκε με αφορμή το δείπνο που οργάνωσε η ΕΚΤ προς τιμήν του απερχόμενου μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ.

Η συνάντηση έγινε μέσα στο επιβλητικό κτίριο της ευρωτράπεζας στις όχθες του ποταμού Μάιν και έδωσε την ευκαιρία στον Ελληνα πρωθυπουργό να ζητήσει τη στήριξη της πρώην «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για χαλάρωση της λιτότητας από το 2021 και μετά, με την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η προσγείωσή τους κοντά στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ, ενώ θα είναι έκπληξη αν οι θεσμοί συμφωνήσουν σε ένα όριο πιο χαμηλό από το 2% διότι σε αυτή την περίπτωση απαιτείται νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά έχει σύμμαχό της σε αυτό το θέμα την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προεδρία της ΕΚΤ, είχε επισημάνει το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρούσε τις απαιτήσεις από την Ελλάδα υπερβολικές και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ.

Δεύτερος σταθμός για την κυβέρνηση είναι η 5η αξιολόγηση. Μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2020 τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα και εν συνεχεία οι επικεφαλής για την επίσημη έναρξή της που θα σφραγίσει τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να καταλήξουν. Κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται στη διάρκεια της 5ης αξιολόγησης να προχωρήσουν στην κατάρτιση κοινής τεχνικής πρότασης αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων.

Πώς ακριβώς δηλαδή θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και ποιες θα είναι οι επενδύσεις (ώριμα projects) που θα χρηματοδοτήσει.

Υπάρχουν βέβαια δύο μεγάλοι «σκόπελοι» που συνδέονται με αυτό το θέμα και πρέπει να ξεπεραστούν:

1. Τα κέρδη των ομολόγων θα πρέπει να δαπανηθούν για επενδύσεις μέσα στο έτος που θα εκταμιευτούν.

2. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπής με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για να εισπράξει τα κέρδη, τα οποία εκταμιεύονται με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

Οπότε, υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας ως προς τα χρονοδιαγράμματα, αφού για την ελληνική πλευρά η υλοποίηση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο είναι δύο σημαντικά χρονικά ορόσημα.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε στην πρώτη θέση αυτής της λίστας συμφωνημένων επενδύσεων τη χρηματοδότηση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) -ή αλλιώς αυτοκινητόδρομος 90-, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά έργα.

Στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ετοιμάζουν παράλληλα και μια σειρά από άλλες επενδυτικές προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στους επικεφαλής των θεσμών. Θα είναι κυρίως έργα υποδομών που θα αφορούν επενδύσεις σε οδικά δίκτυα, τη διασύνδεση λιμανιών κ.ά., ενώ μέρος της πίτας από τα ANFA’s θα κατευθυνθεί και στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ανάπτυξη

Η δυνατότητα πάντως χρήσης αυτών των εσόδων για αναπτυξιακούς σκοπούς θα έχει, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, τουλάχιστον κατά 0,5%, οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη στο 3,3% το 2020 από 2,8% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Το όφελος για το ΑΕΠ θα έρθει σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 και κυρίως αυτά που συνδέονται με τον κλάδο της οικοδομής. Ηδη στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να κάμψουν τις ενστάσεις που έχει εγείρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της Αθήνας να «παγώσει» για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις που διεξάγει με τις Βρυξέλλες είναι να αποδείξει ότι το μέτρο θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικοδομής και στην τελική τα έσοδά του θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα έφερνε στα ταμεία η επιβολή του ΦΠΑ 24%.

 


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν αντίδοτο σε δημοσιονομικά μέτρα
Σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων θωράκισης των οικονομιών απέναντι στο πρόβλημα του κορονοϊού είναι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν στο Eurogroup
Αναζητούν αντίδοτο σε δημοσιονομικά μέτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων
Παράθυρο που θα επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από το εναπομείναν υπερπλεόνασμα στην επόμενη χρονιά αναζητεί η κυβέρνηση, προεξοφλώντας συνέχεια των υπεραποδόσεων.
Αναζητείται «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβάλλονται λόγω εκλογών οι συστάσεις του Eurogroup
Tην επόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, Euroworking Group-EWG που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου.
Αναβάλλονται λόγω εκλογών οι συστάσεις του Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
Με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι πασχίζουν να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα της.
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατ’ αρχήν έγκριση για τα αντίμετρα
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο πέτυχε προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές για τα θετικά μέτρα του 2019, το ύψος των οποίων θα ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό και μπορεί να...
Κατ’ αρχήν έγκριση για τα αντίμετρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας