Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να εκφράζει τον γνωστό του σκεπτικισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις του για τα βασικά της μεγέθη.
Μία μέρα μετά την υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χθες, στην εξαμηνιαία έκθεση του Fiscal Monitor εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 θα είναι αρκετά χαμηλότερο, σχεδόν κατά 1%, από αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές.
Προβλέπει συγκεκριμένα ότι θα προσεγγίσει φέτος το 2,6% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος. Το Ταμείο εκτιμά μάλιστα ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο (2,5%) ώς το 2023, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ.
Η πρόβλεψη αυτή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη γνωστή θέση του Ταμείου, ότι τα υπερπλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν βγαίνουν για παρατεταμένη χρονική περίοδο και θα πρέπει να μειωθούν.
Στην τελευταία έκθεση του προσωπικού του που επισκέφθηκε την Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ταμείο είχε συστήσει, άλλωστε, για ακόμη μια φορά σε κυβέρνηση και Ευρωπαίους εταίρους να συναινέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση και την υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Είχε μάλιστα υποστηρίξει, τότε, ότι τα σχέδια μείωσης των άμεσων φόρων και ενίσχυσης της φορολογικής πειθαρχίας, αν και ευπρόσδεκτα, δεν επαρκούν, περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Με άλλα λόγια, με την περιβόητη μείωση του αφορολογήτου που η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει και η σημερινή δεν δείχνει για την ώρα να συμμερίζεται (...τουλάχιστον επίσημα).
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει ότι, σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι γνωστές «αστοχίες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εν λόγω «φαεινή» ιδέα άντλησης «λίπους» από τους πλέον οικονομικά εξαθλιωμένους να ξαναπέσει στο τραπέζι.
Στην έκθεση, πάντως, αίσθηση προκαλούν και οι εκτιμήσεις του Ταμείου για σταδιακή διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος, από 0,3% του ΑΕΠ φέτος στο 1% το 2020, το 1,1% το 2021 και το 1,6% το 2024.
Καθοδική τροχιά προβλέπει ακόμη το Ταμείο τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα τα δημόσια έσοδα από 47,7% του ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσουν στο 44,1% του ΑΕΠ το 2012, ενώ οι δημόσιες δαπάνες, από το 47,5% στο 45,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Για το εθνικό μας βραχνά, το δημόσιο χρέος το ΔΝΤ προβλέπει, τέλος, πτώση του πάνω από 20% στα επόμενα πέντε χρόνια, από 176,6% του ΑΕΠ φέτος στο 154,1% του ΑΕΠ το 2024.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας