Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θυσιάζουν τα κερδοφόρα δίκτυα της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζουν ιδιωτικοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θυσιάζουν τα κερδοφόρα δίκτυα της ΔΕΗ

  • A-
  • A+
Πηγές της ομοσπονδίας εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου της ΔΕΗ, με περιουσιακά στοιχεία 3,6 δισ. ευρώ, ετήσια έσοδα από τη χρήση του δικτύου 741 εκατ. ευρώ και λειτουργικά έξοδα 419 εκατ. ευρώ.

Την ιδιωτικοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης υιοθετούν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της ΔΕΗ, που παρουσιάζουν αρνητική πορεία τους τελευταίους μήνες αλλά αποδίδονται σε συγκυριακούς λόγους από τη σημερινή διοίκηση της επιχείρησης.

Η γενικόλογη αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη από το βήμα της Βουλής προβλέπει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τον ΔΕΔΔΗΕ, τον διαχειριστή του δικτύου που είναι θυγατρική της ΔΕΗ, ώστε στη συνέχεια να πουληθεί μετοχικό πακέτο σε ιδιώτες.

Η γενικόλογη αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη από το βήμα της Βουλής προβλέπει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τον ΔΕΔΔΗΕ, τον διαχειριστή του δικτύου που είναι θυγατρική της ΔΕΗ, ώστε στη συνέχεια να πουληθεί μετοχικό πακέτο σε ιδιώτες.

«Η διάσωση της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα των “ασημικών” της», διαμηνύει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και ζητά νέα συνάντηση με τον υπουργό για να ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης. Πηγές της Ομοσπονδίας εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου της ΔΕΗ.

Η περιουσία του ΔΕΔΔΗΕ

Τα περιουσιακά του στοιχεία υπολογίζονται σε 3,6 δισ. ευρώ και, με βάση τις τελευταίες επίσημες οικονομικές καταστάσεις για το 2017, έχει ετήσια έσοδα από τη χρήση του δικτύου 741 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά του έξοδα να ανέρχονται σε 419 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό του πρόγραμμα υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ και είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα για τους «έξυπνους» μετρητές.

Κερδοφόρος είναι και ο ΑΔΜΗΕ, ο φορέας διαχείρισης των δικτύων υψηλής τάσης, στον οποίο έχει μπει στρατηγικός επενδυτής από το 2017, που διαθέτει το 24% και το υπόλοιπο παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό άλλωστε είναι το μοντέλο το οποίο ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Με μέτρα που είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να καλύψουν τις αυξήσεις που ετοιμάζουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το αρμόδιο υπουργείο υπολογίζεται ότι με τα νέα τιμολόγια θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά οι καταναλωτές δεν θα δουν μεγάλες αλλαγές στους λογαριασμούς τους, αφού προβλέπεται να εξισορροπηθούν από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή αλλά δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί.

Εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος για τους 7,5 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ θα είναι ύψους 230 εκατ. ευρώ. Θα αποδοθούν επίσης 240 εκατ. ευρώ από παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για το 2011, που είχαν «ξεχαστεί» με την ψήφιση του νόμου 4067/2012. Στα ταμεία της ΔΕΗ θα μπει και το πλεόνασμα των 200 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο στις αρχές του 2015 είχε έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ.

Τρικ με τις ΝΟΜΕ

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτηρίζει «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» την εξαγγελία του Κωστή Χατζηδάκη για κατάργηση των ΝΟΜΕ, αφού η εφαρμογή του μέτρου ήταν προγραμματισμένη να λήξει στο τέλος του χρόνου. Διευκρινίζει ότι ήταν μια «ποινή» που επιβλήθηκε στην Ελλάδα γιατί από το 2005 καθυστέρησε στον άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ αποκάλυψε ότι είναι μέτρο της Ν.Δ.!

«Συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο για τη “μικρή” ΔΕΗ, αποτελεί εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που υιοθετήθηκε το 2013 και επιβλήθηκε από τους θεσμούς μετά την τέταρτη αξιολόγηση του 2ου μνημονίου», τόνισε. Σχολίασε επίσης το όψιμο ενδιαφέρον της Ν.Δ. για τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επισήμανε ότι είχαν γίνει ελάχιστα βήματα έως το 2015 από τη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ιδιαίτερα ελκυστικά τιμολόγια, σημειώνοντας ότι την τελευταία τετραετία υλοποιούνται επενδύσεις στις ΑΠΕ 3 δισ. ευρώ.


 

 


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πενταετία δραματικής συρρίκνωσης για τη ΔΕΗ
Μικρότερη και από τη «μικρή ΔΕΗ» που σχεδίαζε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα απομείνει η δημόσια επιχείρηση ενέργειας με βάση το business plan που παρουσιάστηκε.
Πενταετία δραματικής συρρίκνωσης για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ανδρου και Τήνου και μέσα στον Νοέμβριο θα κατασκευαστεί ο νέος υποσταθμός του συστήματος στη Νάξο.
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «τελεσίγραφα» ξεκινά η νέα διοίκηση της ΔΕΗ
Οι αυξήσεις των τιμολογίων, τα «τελεσίγραφα» προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΔΕ θα είναι τα κύρια θέματα της πρώτης συνεδρίασης της νέας διοίκησης της ΔΕΗ.
Με «τελεσίγραφα» ξεκινά η νέα διοίκηση της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτες αντιδράσεις για την πώληση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
Το μέλλον του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που σήμερα αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ, φαίνεται πως θα είναι το σημείο σύγκρουσης για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Πρώτες αντιδράσεις για την πώληση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
«Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ημέρες για να ξεκινήσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά η Ν.Δ.», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
Ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ και «απολογήθηκε» σε όσους του χρεώνουν ότι απαξιώνει την επιχείριση. Το σχέδιο για τη διάσωσή της θα παρουσιαστεί στις προγραμματικές.
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας