Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέμα αφορολόγητου επαναφέρει ο ESM

Φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέμα αφορολόγητου επαναφέρει ο ESM

  • A-
  • A+

Ανοιχτά θέτει ξανά το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής (και στην Ειρήνη Χρυσολωρά), στο ερώτημα της δημοσιογράφου αν με τη φράση περί «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» που χρησιμοποίησε στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα εννοούσε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σαφήνεια:

«Ναι, ακριβώς, αυτή είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό: Συστήνουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό να επιτραπεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό:

»Εχουμε μια κατάσταση όπου ένα σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους, υψηλούς σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή του ΟΟΣΑ. Για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευτήκαμε που ανετράπη. Ολοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευτήκαμε».

Ωστόσο, στο ερώτημα της δημοσιογράφου αν ο ESM διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει ξανά το αφορολόγητο όριο ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά προσεκτικά:

«Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλουμε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα. Αυτό είναι παρελθόν. Ωστόσο, έχουμε άποψη για το ποια μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και ποια όχι. Εδώ είχαμε μια ανατροπή της συμφωνίας και αυτό δεν βοήθησε».

Η απάντηση του κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει ότι οι δανειστές δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από τη θέση αρχής για το αφορολόγητο και, βεβαίως, διαψεύδει τις ερμηνείες που είχαν δώσει παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι μιλώντας ο επικεφαλής του ESM στο συνέδριο του Economist για διεύρυνση της φορολογικής βάσης εννοούσε την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Αντίδοτο για πιέσεις

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το μείγμα παρεμβάσεων στη φορολογία θα είναι πειστικό, δεν θα θίγει τους δημοσιονομικούς στόχους και, επομένως, θα αποτρέπει νέες πιέσεις για μείωση του αφορολογήτου.

Κατά τα λοιπά, η συνέντευξη του κ. Ρέγκλινγκ στην «Καθημερινή», που συγχρονίζεται με αντίστοιχες δηλώσεις της Α. Μέρκελ την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες αναφορές, ίσως και ειδήσεις:

Για τα πλεονάσματα εκφράζει την ικανοποίησή του που η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους, άρα ότι παραιτείται από τη διεκδίκηση μείωσης, σημειώνοντας ότι αυτό το επικρότησαν και οι αγορές, με την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Χαρακτηρίζει φιλοαναπτυξιακή τη συνολική κατεύθυνση της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, ενώ το αντίθετο δηλώνει για τα δημοσιονομικά μέτρα-ελαφρύνσεις που πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα το τελευταίο τρίμηνο.

Χαρακτηρίζει δίκαιη και «μάλλον θετική» τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά δηλώνει αντίθετος σε γενική μείωση των φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι «μας ενδιαφέρει επίσης πώς θα βγαίνουν οι αριθμοί στο τέλος».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Ρέγκλινγκ δεν αποκλείει χρήση του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, όπως πρότεινε ο διοικητής της ΤτΕ, υπό τον όρο ότι δεν θα θίγονται οι κανόνες που απαγορεύουν τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά και για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ραντεβού στο Eurogroup...

Συνολικά, πέρα από τη θετική αξιολόγηση της νέας κυβέρνησης και της «φιλοεπενδυτικής» πολιτικής της, ο κ. Ρέγκλινγκ παραπέμπει στη λεπτομερή εξέταση του συνολικού μείγματος της φορολογικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται τον Σεπτέμβριο, ενώ στις 13/9 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με την Ελλάδα ανάμεσα στα θέματά του.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο «crash test» στο Eurogroup του Ελσίνκι
Από το μικροσκόπιο του Eurogroup πρόκειται να περάσουν τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε η Αθήνα και θα παρουσιάσει ο Χρ. Σταϊκούρας στην πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του υπ. Οικονομικών.
Πρώτο «crash test» στο Eurogroup του Ελσίνκι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7+1 για τις φορολογικές δηλώσεις
Μία εβδομάδα προθεσμία έχουν από σήμερα πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2018. Η προθεσμία υποβολής λήγει την προσεχή Δευτέρα, 29/7.
7+1 για τις φορολογικές δηλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράθυρο» για αφορολόγητο, «πόρτα» για πλεονάσματα
Οι στόχοι στα πλεονάσματα είναι «γραμμένοι σε πέτρα» και δεν «μπορούν να αλλάξουν», τονίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι αδημονούν να γνωρίσουν τον νέο υπουργό Οικονομικών.
«Παράθυρο» για αφορολόγητο, «πόρτα» για πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πήραν φωτιά οι δαπάνες, έβγαλαν φτερά τα έσοδα
Ιστορικό υψηλό έπιασαν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάιο. Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια εκταμιεύτηκαν κονδύλια 5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα λόγω του πακέτου των θετικών μέτρων.
Πήραν φωτιά οι δαπάνες, έβγαλαν φτερά τα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναλυτικός οδηγός για να κλείσετε τους λογαριασμούς με την Eφορία
Ανοιξε, χθες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που δίνει τη δυνατότητα σε 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία
Αναλυτικός οδηγός για να κλείσετε τους λογαριασμούς με την Eφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μετέωρο» το έπαθλο από τα κέρδη των ομολόγων
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να λάβει εγκαίρως τη γνωμοδότηση από την ΤτΕ για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να μη βρεθεί απολογούμενη στο Eurogroup...
«Μετέωρο» το έπαθλο από τα κέρδη των ομολόγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας