• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 13.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.5°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.1°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.5°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 11.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  0 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.9°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 13.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 8.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 8.6°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  77%

Ο Κλάους Ρένγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ακολουθούμενος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Eλάφρυνση με γαλλική ώθηση

 • A-
 • A+

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυβέρνηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» και αποτελούν προτάσεις που κατέθεσε η Γαλλία και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εν όψει της συζήτησής τους στο EuroWorking Group της 12ης Απριλίου.

«Η κυβέρνηση θα περιμένει τις τελικές προτάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, για να τις αξιολογήσει στο σύνολό τους», επισημαίνει ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μετά την πρώτη ανάγνωση των δύο σχεδίων που συνδέουν την απομείωση του χρέους με την ονομαστική ανάπτυξη της χώρας.

Βέβαια, το σημαντικότερο για τον κ. Κουτεντάκη είναι «η πρόοδος που καταγράφεται σε αυτές τις συζητήσεις» και ο σταθερός προσανατολισμός από όλες τις πλευρές για συνολική συμφωνία (4η αξιολόγηση, χρέος, ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Μέχρι να αποκρυσταλλωθούν οι προτάσεις για το ελληνικό χρέος (σ.σ. στο Eurogroup του Μαΐου θα υπάρξει η τελική τους μορφή), η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει χαμηλά τον πήχη, θέλοντας να διασφαλίσει ότι ο διάβολος δεν θα κρύβεται στις τεχνικές λεπτομέρειες των δύο σχεδίων, ως είθισται να συμβαίνει. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει η εισήγηση που έχουν κάνει χώρες από τη ζώνη του ευρώ: τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να συνδυαστούν με νέες μεταρρυθμίσεις…

Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες προτείνουν μείωση των δαπανών, εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4%, και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ. Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.

Το πακέτο του ESM

Η γαλλική πρόταση αποτελεί μέρος του «πακέτου» με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ESM που προβλέπουν: επιμήκυνση χρόνου ωριμάσεων δανείων, κλείδωμα επιτοκίων, εξόφληση ακριβών δανείων, όπως αυτά που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πλαφόν πληρωμής των τόκων ίσο με 1% του ΑΕΠ ετησίως και όριο για την πληρωμή χρεολυσίων 2% του ΑΕΠ για το σύνολο των δανείων (130,9 δισ. ευρώ) προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το σχήμα αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αλλά τελεί υπό διαπραγμάτευση στο EuroWorking Group της 12ης Απριλίου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τοποθέτηση του ΔΝΤ απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες μαζί με την έκθεση βιωσιμότητας θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο.

Η γαλλική πρόταση που έχει επιλεγεί ως βάση συζήτησης, για να μπορέσει να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος, θα συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 20 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον -μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας-, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά: Από το αν το Ταμείο θα κρίνει βιώσιμη τη λύση για το ελληνικό χρέος, μέχρι τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρασκηνιακά, βέβαια, το Ταμείο θεωρεί ότι η γαλλική πρόταση δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους, απλά «κλοτσάει πιο κάτω το τενεκεδάκι», ενώ βασικό ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι η διασφάλιση των συνθηκών για την ανάπτυξη.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα συν και τα πλην της συμφωνίας
Το Eurogroup διασφαλίζει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και δημιουργεί τον καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032, αλλά δεν οδηγεί στον απεγκλωβισμό από την εποπτεία των δανειστών, απαιτεί επίσπευση των...
Τα συν και τα πλην της συμφωνίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα προς...
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρεσέντο κινδυνολογίας από τον Χαρδούβελη
Συνέχεια στο τροπάριο της προεκλογικής κινδυνολογίας έδωσε χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης. Σε ένα διπλό κρεσέντο τρομοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για το κόστος που συνεπάγεται η διακοπή του...
Κρεσέντο κινδυνολογίας από τον Χαρδούβελη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα κληρώνει για την «τρύπα» του 2020
Διαφορετική τροπή στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό του 2020, το οποίο έχει περιοριστεί στα 200-300 εκατ. ευρώ, έδωσαν τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού στα έντοκα γραμμάτια.
Σήμερα κληρώνει για την «τρύπα» του 2020
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην υπόθεση της Ελλάδας κινήθηκε στο σκοτάδι και τώρα μιλάει για διαφάνεια το ΔΝΤ
Δεν θέλησε να μιλήσει εκτενέστερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την ιστορία της ελληνικής κρίσης. Και τι να πει άλλωστε για την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που το Ταμείο επέβαλε στη χώρα μας
Στην υπόθεση της Ελλάδας κινήθηκε στο σκοτάδι και τώρα μιλάει για διαφάνεια το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας