• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.4°C / 17.3°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.3°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 17.9°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.4°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 14.6°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 17.5°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 15.4°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  91%
DREAMSTIME

Aυξήθηκε η εκμετάλλευση παιδιών και θυμάτων trafficking λόγω πανδημίας

 • A-
 • A+
Μελέτη του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι διακινητές αξιοποίησαν την παγκόσμια κρίση, εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους που έμειναν άνεργοι, αλλά και τον αυξημένο χρόνο που περνούσαν οι ενήλικες και τα παιδιά στο διαδίκτυο.

 Αυξημένη στοχοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, αλλά και καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας σε θύματα και επιζώντες της εμπορίας ανθρώπων καταγράφει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
 
Η μελέτη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο κρατικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία και συνέχισαν το έργο τους παρά τους περιορισμούς. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι διακινητές αξιοποίησαν την παγκόσμια κρίση προς όφελος τους εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους που έμειναν άνεργοι αλλά και τον αυξημένο χρόνο που περνούσαν οι ενήλικες και τα παιδιά στο διαδίκτυο.
 
 «Η πανδημία έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τις ήδη ευάλωτες ομάδες, ενώ καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ταυτοποίηση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, που παλεύουν για βοήθεια και πρόσβαση στη δικαιοσύνη», λέει η Εκτελεστική Διευθύντρια του UNODC, Γκάδα Γουαλί.
 
«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό νέο εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τον τομέα της δικαιοσύνης και τις διωκτικές αρχές, καθώς εξετάζει καλές πρακτικές για τη διερεύνηση και ποινική δίωξη της εμπορίας ανθρώπων σε περιόδους κρίσης. Παρέχει  συστάσεις για την υποστήριξη τόσο των οργανώσεων πρώτης γραμμής όσο  και των ίδιων των θυμάτων, αλλά και για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις».

Ψεύτικες υποσχέσεις και εκμετάλλευση  

Η μελέτη δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού εξέθεσαν ευάλωτες ομάδες ακόμα περισσότερο στον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων, άμβλυναν  την εκμετάλλευση όσων έχουν ήδη θυματοποιηθεί και περιόρισαν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες αρωγής.
 
 «Οι διακινητές εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των υποψηφίων θυμάτων και συχνά τα δελεάζουν και τα εξαπατούν με ψεύτικες υποσχέσεις για δουλειά», εξηγεί ο Ηλίας Χατζής, επικεφαλής του Τμήματος Εμπορίας Ανθρώπων και Διακίνησης Μεταναστών του UNODC, που συνέταξε τη νέα έκθεση.
 
 «Η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες για τις εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων», προσθέτει.
 
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά στοχοποιούνται όλο και περισσότερο από τους διακινητές που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες για να προσεγγίσουν νέα θύματα και να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση πορνογραφικού υλικού.
 
 «Οι ειδικοί που συνέβαλαν στη μελέτη μας μετέφεραν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αύξηση της εμπορίας παιδιών. Τα κυκλώματα τα διακινούν για σεξουαλική εκμετάλλευση, εξαναγκαστικούς γάμους, επαιτεία ή και για καταναγκαστική εγκληματικότητα», λέει ο κ. Χατζής.
 
Λόγω της καραντίνας και των περιορισμών στις υπηρεσίες αρωγής, οι πιθανότητες τα θύματα να ξεφύγουν από τους διακινητές ελαχιστοποιούνται.
 
Με το κλείσιμο των συνόρων, πολλά αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας αναγκάστηκαν να παραμείνουν για μήνες έγκλειστα σε καταφύγια σε τρίτες χώρες μην μπορώντας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Χωρίς βοήθεια

Οι βασικές υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας που τόσο πολύ χρειάζονται τα θύματα, μειώθηκαν ή και καταργήθηκαν.
 
«Όταν τα θύματα προσπαθούν να ανακάμψουν χρήζουν αρωγής στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης και επανένταξης. Τέτοιου είδους βοήθεια μπορεί να είναι υγειονομική, συμβουλευτική, νομική ή πρόσβαση στην εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης», λέει ο Ηλίας Χατζής του UNODC.
 
 «Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι υπηρεσίες απλά σταμάτησαν, εκθέτοντας ανθρώπους που είχαν ανάγκη σε νέους κινδύνους, ειδικά όσους έχασαν τις δουλειές τους και βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και άποροι», προσθέτει.
 
Αν και πολλά πράγματα στον κόσμο μας παρέλυσαν, η πανδημία του COVID δεν επιβράδυνε την εμπορία ανθρώπων.

 «Το έγκλημα ευδοκιμεί σε περιόδους κρίσης και οι διακινητές προσαρμόστηκαν γρήγορα στη «νέα πραγματικότητα». Με το κλείσιμο μπαρ, κλαμπ και κέντρων μασάζ, όπου λαμβάνει χώρα σεξουαλική εκμετάλλευση, απλώς μετέφεραν την παράνομη δραστηριότητα τους σε ιδιωτικούς χώρους ή στο διαδίκτυο», προσθέτει.

Σε ορισμένες χώρες, οι ειδικές αστυνομικές μονάδες κατά της εμπορίας ανθρώπων αποσπάστηκαν από τα τακτικά καθήκοντά τους  στον έλεγχο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID, επιτρέποντας έτσι στους διακινητές να λειτουργούν με μικρότερο ρίσκο.

«Η πανδημία μάς έχει διδάξει ότι πρέπει να βρούμε στρατηγικές για το πώς να συνεχίσουμε τη δράση μας κατά της εμπορίας ανθρώπων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ακόμη και εν μέσω κρίσης. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας και οι συστάσεις της θα συμβάλλουν σε αυτό », λέει ο Ηλίας Χατζής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
ΗΒ: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν από την καθυστέρηση στον εμβολιασμό ανηλίκων
Έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα της νόσου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, καθώς έχει μολυνθεί το 8% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΗΒ: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν από την καθυστέρηση στον εμβολιασμό ανηλίκων
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την εξέταση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών
Ο EMA θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του, το οποίο αναμένεται σε μερικούς μήνες, εκτός εάν χρειαστούν συμπληρωματικές πληροφορίες.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την εξέταση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναι» στην 3η δόση από τον EMA
Η επιτροπή φαρμάκων για τον άνθρωπο (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επιπλέον δόση των εμβολίων των BioNTech/Pfizer και Moderna μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με...
«Ναι» στην 3η δόση από τον EMA
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες, αλλά και οι Κύπριοι δεν πάνε πίσω
Ο Δείκτης μετρά τις προσωπικές και εθνικές προσδοκίες, τις αντιλήψεις για το αν η χώρα του ερωτώμενου βαδίζει προς τη "σωστή ή λάθος" κατεύθυνση, τις αντιλήψεις για την ΕΕ και την εμπιστοσύνη για το μέλλον.
Πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες, αλλά και οι Κύπριοι δεν πάνε πίσω
ΕΥΡΩΠΗ
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
Στην «κόκκινη ζώνη» δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, βρίσκεται για ακόμα μια εβδομάδα η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
EMA: Τρίτη δόση Moderna υπό αξιολόγηση
Ωστόσο ο οργανισμός υπενθυμίζει την πρόσφατη τεχνική του έκθεση βάσει της οποίας κρίνει πως επί του παρόντος δεν επείγει η τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, αν και πρέπει να εξετάζεται για ευάλωτες ομάδες.
EMA: Τρίτη δόση Moderna υπό αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας