Πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, η κινητοποίηση στην οποία καλούσαν εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τοπικές ΕΛΜΕ αλλά και σύλλογοι εκπαιδευτικών κόντρα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση και την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και ήδη έχει συγκεντρώσει πολλά σχόλια.
Αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου, με τον αγώνα τους να κλιμακώνεται την ημέρα ψήφισης.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου είναι η αξιολόγηση, κάτι στο οποίο αντίκεινται παγίως οι εκπαιδευτικοί. Και μπορεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να κάνει λόγο για «βελτιωτικό μέτρο», ωστόσο η ύπαρξη του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο να λάβει τιμωρητικό χαρακτήρα ανά πάσα στιγμή.
Προσώρας, πάντως, οι αξιολογούμενοι εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που σκοράρουν χαμηλά στην τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα αξιολόγησης (Μη ικανοποιητικός, Ικανοποιητικός, Πολύ καλός, Εξαιρετικός) υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιμορφώσεις. Η μοριοδότηση ξεκινάει να μετράει στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να διεκδικήσει θέση στελέχους.
Αντιθέτως, τα στελέχη εκπαίδευσης θα λαμβάνουν μόρια από την αξιολόγηση προκειμένου να προαχθούν, ενώ θα απομακρύνονται από τις θέσεις ευθύνης αν αξιολογηθούν αρνητικά. «Στόχος δεν είναι η ανατροφοδότηση/διαμόρφωση αλλά η διάγνωση της αποτελεσματικότητας», είχε δηλώσει, άλλωστε, η υπουργός Παιδείας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
Το σχέδιο νόμου όμως, επεμβαίνει και στον πυρήνα λειτουργίας των σχολικών μονάδων κόβοντας αρμοδιότητες από συλλογικά όργανα (σύλλογος διδασκόντων) και παραχωρώντας υπερεξουσίες στους διευθυντές των σχολείων, η θητεία των οποίων δεν γνωρίζει πλέον περιορισμούς.
Οι υπερεξουσίες των διευθυντών θα περιλαμβάνουν την οργάνωση ετήσιων επιμορφώσεων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου, τη δυνατότητα αξιοποίησης των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός του σχολικού ωραρίου αλλά και την εξασφάλιση επιπλέον πόρων με διοργάνωση εκδηλώσεων και ευκολότερη αποδοχή δωρεών και χορηγιών.
Μία ακόμη «καινοτομία» του νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή του «πολλαπλού βιβλίου», δηλαδή της δυνατότητας επιλογής βιβλίων από των κάθε διδάσκοντα ξεχωριστά, μέτρο το οποίο θα οξύνει τις ανισότητες μεταξύ σχολείων ακόμη και γειτονικών σχολικών μονάδων.
Βεβαίως, από το νεοφιλελεύθερης κοπής νομοσχέδιο Κεραμέως δεν θα μπορούσε να λείπει και η ελληνική PISA, δηλαδή ακόμη περισσότερες εξετάσεις ακόμη και σε μαθητές δημοτικού προκειμένου να «αποτιμάται η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας