Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναλαμβάνει στα τέλη του μήνα και επισήμως την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κώστα Μιχαηλίδη, η αποχώρηση του οποίου μάλλον δεν στεναχώρησε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.
Τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής, υπό τις ευλογίες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέλεξε παμψηφεί τον πρώην υπουργό για να καταλάβει τον προεδρικό θώκο και απομένει η επικύρωση της απόφασης –τυπικού χαρακτήρα– από τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προσδιοριστεί για το τέλος του μήνα.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν το φαβορί για τη θέση και η υποψηφιότητα του τραπεζίτη Ανδρέα Κυριαζή, υψηλόβαθμου στελέχους της ελβετικής EFG του Σπύρου Λάτση, δεν είχε ιδιαίτερες πιθανότητες. Αλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, ήδη από τον Ιούλιο του 2019, ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους - ανώτερου ανεξάρτητου συμβούλου του διοικητικού συμβουλίου. Ηδη από τότε πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν την εξέλιξή του στην Εθνική Τράπεζα, με δεδομένο μάλιστα ότι οι σχέσεις του Κ. Μιχαηλίδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο Π. Μυλωνά δεν ήταν πάντα ιδανικές.
Γεννημένος το 1955 στα Πούλιθρα Αρκαδίας, βρέθηκε στα 12 στη Θεσσαλονίκη με υποτροφία στο Κολέγιο Ανατόλια και με πλήρη υποτροφία σπούδασε αρχικά στο Harvard –δουλεύοντας παράλληλα στην υπηρεσία φύλαξης του πανεπιστημίου– και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια για το διδακτορικό του, έχοντας παράλληλα θέση βοηθού καθηγητή, που αποτελεί και την αφετηρία της ακαδημαϊκής του καριέρας στις ΗΠΑ, η οποία συνεχίζεται στην Ελλάδα, όταν το 1994 γίνεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα αναλαμβάνει οικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Το 2000, γνωρίζει τον χώρο της πολιτικής ως διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (μέχρι το 2004) και μετά από ένα διάλειμμα μερικών χρόνων επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου, στην ίδια θέση αυτή τη φορά με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο (Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012). Και, δύο χρόνια μετά, γίνεται υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά –λόγω της μετακίνησης του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ. Λίγο πριν εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο, στο τέλος του 2014, αφήνει ως παρακαταθήκη το γνωστό σε όλους μας «mail Χαρδούβελη» προς τους θεσμούς, με μέτρα 1 δισ. ευρώ και δεσμεύσεις όπως αύξηση ΦΠΑ, τερματισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.ά.
Τώρα, λοιπόν, στον προεδρικό θώκο της Εθνικής θα καθίσει ο άνθρωπος που ως σύμβουλος πρωθυπουργού, το 2012, έστειλε στο εξωτερικό –στη νήσο Jersey– «σπασμένο» σε δεκαχίλιαρα (56 δόσεις χ 10.000 ευρώ) το κομπόδεμά του, επειδή, όπως παραδέχθηκε, «τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ. Οπως και πολλοί Ελληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματά μου, για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα». Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Ιούνιο του 2012 η χώρα δεν… κινδύνευε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας