• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 20.3°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 19.5°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.7°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 23.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.2°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 15.8°C / 23.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 24.3°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 21.0°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 21.6°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  35%

Με δωροκάρτες και τιμωρίες δεν χτίζεται το τείχος ανοσίας!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έξι μήνες μετά τους πρώτους εμβολιασμούς στη χώρα μας, η Ελλάδα παραμένει στα κράτη με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων με τουλάχιστον την πρώτη δόση, γεγονός που σε συνδυασμό με την άφιξη της τουριστικής περιόδου δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης σε μια ήδη δύσπιστη και διχασμένη κοινωνία.

Ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε αποτυπώσει ξεκάθαρα και εξαρχής τις προτάσεις μας για την πορεία των εμβολιασμών, με τα κυβερνητικά στελέχη του Μαξίμου μέχρι και σήμερα να παραμένουν προκλητικά αμέτοχα σε αυτή την εθνική προσπάθεια υγειονομικής και κοινωνικής ανάτασης της πατρίδας μας.

Από το «ξεστοκάρισμα» εμβολίων, και την ωμή παραδοχή επικινδυνότητας συγκεκριμένου εμβολίου η κυβέρνηση εμμένει σε μια επικοινωνιακή πολιτική που δυστυχώς αντί να ενώνει, διχάζει και αναπαράγει στερεότυπα και κοινωνικές διακρίσεις.

Τελευταίο «κατόρθωμα» της η προσπάθεια «εξαγοράς» των νέων πολιτών, που δημοσκοπικά φαίνεται εδώ και αρκετό διάστημα να της έχουν «γυρίσει την πλάτη». 

Μέσω επιδοματικών πολιτικών, υπό το πρίσμα γαλάζιου λαϊκισμού, δε γίνεται να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας, που κυρίαρχα συστατικά του θα είναι η έλλειψη ενημέρωσης και η τυχοδιωκτική παρουσία εκλογικών κινήτρων.

Ιδιαίτερα, εάν τα προαναφερόμενα γίνονται υπό τον μανδύα μιας κάποιας υιοθέτησης υγειονομικής και ατομικής ευθύνης απέναντι στη χειρότερη πανδημία από την εποχή της Ισπανικής γρίπης.

Διότι, εάν ο στόχος είναι αυτός, τότε το σύνθημα Ενωμένοι - Ενημερωμένοι - Εκπαιδευμένοι «πάει περίπατο» για ακόμη μια φορά, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προτιμά την εύκολη και «φτηνή» λύση του εξαγορασμού και φυσικά της τιμωρίας για όσους τολμήσουν να παρακούσουν τους σοφιστές του Μαξίμου.

Παράλληλα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η «τιμωρία» και ο διαχωρισμός σε προνομιούχους και μη ακροβατεί ανάμεσα στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, με την αγορά να καλείται για άλλη μια φορά, ως δια μαγείας, να παίξει τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» και να αποφασίσει για ένα ζήτημα που επί τοις πράγμασι αναμένεται να διχάσει και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Εκτός των άλλων όμως, θα πρέπει κάποιος να πει ότι και ο επιμέρους διαχωρισμός σε αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση και αναμένουν τη δεύτερη και σε εκείνους που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους δεν αποτελεί και το καλύτερο παράδειγμα δίκαιης και ίσης μεταχείρισης.

Διότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμά του καθενός στον εμβολιασμό και θεωρώ ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μου, εάν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν άμεσα και όχι να αναμένουν τρεις και τέσσερις εβδομάδες, θα το είχαν πράξει δίχως καθυστερήσεις. Από την άλλη πλευρά, η Πολιτεία θα έπρεπε να μπορεί να σε ενημερώσει σωστά και τεκμηριωμένα γιατί πρέπει να εμβολιαστείς και όχι να επενδύει σε τιμωρητικές πολιτικές που μόνο δεύτερες σκέψεις μπορούν να δημιουργήσουν σε εκείνους τους πολίτες που δικαιολογημένα έχουν τις δικές τους αμφιβολίες για συγκεκριμένα εμβόλια.

Όταν η Κυβέρνηση πριμοδοτεί τον φόβο, την ανασφάλεια και την τιμωρία, τότε ο λαός έχει τη δύναμη και την νομιμοποίηση να επιλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Την πλευρά που ως Κίνημα Αλλαγής σταθερά έχουμε διαλέξει και που κυρίαρχα συστατικά της είναι η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, η ΑΣΦΑΛΕΙΑ και η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των πολιτών δίχως αστερίσκους, κρυφά εκλογικά κίνητρα και απειλές για όσους τολμούν να υψώσουν το ανάστημα τους!

*Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι Μέλος της Γραμματείας Τομέα Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ, Επιχειρηματίας στον κλάδο της Ναυτιλίας και της Εστίασης.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι της πανδημίας
Γίνονται γνωστά όμως όλα τα δεδομένα στους εμβολιαζόμενους ή μόνο ορισμένα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί, όπως της κάλυψης ευθυνών για ανεπαρκή μέτρα προστασίας από κυβερνήσεις;
Οι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
Υποκρισία, περίσσια σιγουριά που δεν συνοδεύεται από επίσημα στοιχεία, αλλά και αλαζονεία, αποτελούν το τρίπτυχο που θα συνοδεύσει την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άρνηση ως στάση ζωής
Οι ελληνικές σημαίες, οι ρασοφόροι που καταγγέλλουν τη νέα τάξη πραγμάτων και το 666 περιφέροντας σταυρούς και εικόνες της Παναγίας.
Η άρνηση ως στάση ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνοι γιατροί ή επικίνδυνοι καιροί*
Σεβόμενος τον όρκο που έδωσα και τις αξίες της επιστήμης που επέλεξα να υπηρετώ, δηλώνω σήμερα πως υπέβαλα την παραίτησή μου από τη δημόσια δομή υγείας στην οποία εργάζομαι. Αναγνωρίζω ότι αυτό που συμβαίνει...
Επικίνδυνοι γιατροί ή επικίνδυνοι καιροί*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενοχή και τιμωρία
Η υπευθυνότητα δεν είναι απλώς ατομική υπόθεση. Είναι πρωτίστως η δύσκολη πορεία ατόμων και ομάδων από τη ενοχή και την εξάρτηση στην αυτονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ενοχή και τιμωρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δάσκαλε που δίδασκες
Περισσότερο ενδιαφέρον από την ίδια τη δήλωση του Τσιτσιπά παρουσιάζει η πρόσληψη και ο σχολιασμός της -τουλάχιστον από τους «σοσιαλμιντιακά» ενεργούς: απογοήτευση, πίκρα, ειρωνεία, θυμός.
Δάσκαλε που δίδασκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας