• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.6°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 25.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 28.1°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.5°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 27.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 28.7°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 23.2°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  35%
ID 56725035 © Yong hian Lim | Dreamstime.com

ESM: Εκταμιεύονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα προς την Ελλάδα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την εκταμίευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα που παρακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο ESM, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και ύστερα από την έγκρισή τους, προβαίνει στη μεταφορά στην Ελλάδα ποσού ύψους 644,42 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα έσοδα από τις συμμετοχές SMP/ANFA.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μηδενίσει το περιθώριο αναβάθμισης που έχει συσσωρευτεί από την Ελλάδα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018. Η αξία αυτής της πέμπτης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται σε 103,3 εκατ. ευρώ και θα επιστραφεί στην Ελλάδα από τον EFSF.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας για να παράσχει στις τράπεζες τα κατάλληλα εργαλεία για να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προέβησαν σε θετική αξιολόγηση όσον αφορά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με τις εν λόγω δεσμεύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Και πρόσθεσε: «Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ φέτος αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών της χώρας. Οι περαιτέρω προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εφαρμογή ενός σχεδίου εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Το περιθώριο αύξησης 2% αφορά το δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ του EFSF για την Ελλάδα (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα εφαρμοζόταν στο δάνειο αυτό από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το περιθώριο των κλιμακούμενων επιτοκίων μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν υπό όρους μηχανισμό για τη μείωση του περιθωρίου step-up στο μηδέν, αρχής γενομένης από το έτος 2018. Μια τέτοια μείωση είναι δυνατή με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε έξι μήνες έως το 2022, με βάση τη θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής από την Ελλάδα των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις πολιτικής της μετά το πρόγραμμα.

Η μεταβίβαση ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση έως τον Ιούνιο του 2022 εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις δεσμεύσεις πολιτικής της. Αυτό ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που απαριθμούνται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018.

Η μείωση του περιθωρίου step-up και η μεταφορά των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA αποτελούν την πέμπτη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που εξαρτώνται από την πολιτική. Το συνολικό ποσό της ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόζεται σε όλες τις δόσεις υπερβαίνει τα 4,2 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Υπεραπόδοση μεν, ανεπαρκής για τις συντάξεις»
Ανοιχτό το ζήτημα για μη πλήρη περικοπή των συντάξεων άφησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει. Ο επικεφαλής του ESM διαπιστώνει ότι υπάρχει υπεραπόδοση, ωστόσο...
«Υπεραπόδοση μεν, ανεπαρκής για τις συντάξεις»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαζύγιο του ΔΝΤ με την Ευρώπη...
...Αυτό προανήγγειλε ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση. Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι διασώσεις χωρών στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται από τον ΕSM χωρίς τη...
Διαζύγιο του ΔΝΤ με την Ευρώπη...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O ESM βλέπει γρήγορη επιστροφή στις αγορές
Ενώ οι αγορές ομολόγων συνεχίζουν να προεξοφλούν την ολοκλήρωση συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, τροφοδοτώντας ράλι τιμών και ρίχνοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα 2010, o αναπληρωτής...
O ESM βλέπει γρήγορη επιστροφή στις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνω των 20 δισ. ευρώ οι προσφορές για τον νέο 5ετές ομόλογο
Η σημερινή έξοδος στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Tο υπουργείο Οικονομικών θα αντλήσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ίσως και 3 δισ. ευρώ.
Άνω των 20 δισ. ευρώ οι προσφορές για τον νέο 5ετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα και προειδοποιήσεις για τις μεταρρυθμίσεις
Συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου του ESM, Ρολφ Στράουχ, για την ελληνική οικονομία. Ο ESM θεωρεί ότι η χώρα μας μπήκε στην πανδημία με αρκετά ισχυρή δημοσιονομική θέση και... περιμένει να επιστρέψει...
Εύσημα και προειδοποιήσεις για τις μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέψεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή
Η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν πιστωτική γραμμή, όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ.
Προβλέψεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας