• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 25.1°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 23.5°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.3°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 25.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  52%

Χαιρετισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλ. Τσίπρα, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τσίπρας: Χρειάζεται νέα οικονομική πολιτική για μείωση ανισοτήτων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άτοπη και αντιαναπτυξιακή τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εργασία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτό το περιβάλλον, όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα με στοιχειώδη υπευθυνότητα, βάζει στο τραπέζι το ζήτημα μιας νέας οικονομικής πολιτικής η οποία: θα μειώσει τις ανισότητες. Θα προστατέψει το περιβάλλον. Θα συμβάλλει σε μια μακρά, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Ως μια απ' τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας προέταξε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, τονίζοντας ότι μόνο μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 17 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι είναι μια συζήτηση που σύντομα θα ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, ως βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας ανέφερε την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τόνισε ότι κάθε παραγωγική διαδικασία και επένδυση που λαμβάνει χώρα στη χώρα θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Αναθέρμανση της οικονομίας μόνο με αύξηση των εισοδημάτων

Αναθέρμανση της οικονομίας μόνο με αύξηση των εισοδημάτων Όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα με στοιχειώδη υπευθυνότητα, βάζει στο τραπέζι το ζήτημα μιας νέας οικονομικής πολιτικής η οποία: -Θα μειώσει τις ανισότητες. -Θα προστατέψει το περιβάλλον. -Θα συμβάλλει σε μια μακρά, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Η Ελλάδα σήμερα, σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει, έχει μια κυβέρνηση βυθισμένη στις εμμονές της. Βυθισμένη σε ιδεολογικές εμμονές. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Ωστόσο, δεν αρκούν από μόνοι τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πιστεύω βαθιά, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άκαιρη, άτοπη και βαθιά υπονομευτική της αναπτυξιακής προσπάθειας. Η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η στρατηγική μας θέτει τις βάσεις για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη. Είναι ο δρόμος για μια δυνατή οικονομία και μια ισχυρή και δίκαιη κοινωνία. Είναι ο δρόμος που αποκαθιστά την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η νέα συναίνεση που διαμορφώνεται διεθνώς γύρω από την ανάγκη ενός νέου βιώσιμου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου, μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας πιο ελπιδοφόρας περιόδου. Σήμερα, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, κάλεσα τα μέλη του να αναλογιστούν και τη δική τους ευθύνη. Την ευθύνη που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους. Την ευθύνη απέναντι στην προσπάθεια που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Την ευθύνη απέναντι στη χώρα. Η Ελλάδα αξίζει να βρει τη σταθερότητα, την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση για να ζήσει καλύτερες μέρες. Και αυτό, στο τέλος της ημέρας, είναι ευθύνη όλων μας.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, June 29, 2021

Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολούθως αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: αν μας καλούσαν να καταθέσουμε το 2005, το 2014 ένα σχέδιο, η κυβερνώσα παράταξη θα κατέθετε το ίδιο. Όπως υπογράμμισε, οι κεντρικές ιδέες του σχεδίου βρίθουν των γενεσιουργών αιτιών που συντέλεσαν στην οικονομική κρίση της χώρας.

Θα έπρεπε τουλάχιστον το όποιο σχέδιο να ξεκινά με βασικό στόχο τη στήριξη της εργασίας, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «επαναλαμβάνει συνταγές αποτυχημένες».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο για την απορρόφηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα ανταποκριθεί στην ανάγκη για μείωση των ανισοτήτων, ενώ μίλησε για τον «μεγάλο κίνδυνο» να βρεθούμε πάλι μπροστά απέναντι σε κοινωνική ένταση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμα ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καλό εργαλείο αλλά «δεν αρκούν». Όπως επισήμανε, χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα και τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στην αναπτυξιακή διαδικασία δεν είναι εύκολο να προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ότι απέτυχαν παταγωδώς στον ρόλο τους: τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.  Επίσης, είπε ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται τομές».

Όσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Είμαι ανήσυχος αλλά έχω και ψήγματα αισιοδοξίας». Η ανησυχία του έχει να κάνει με το ότι, όπως είπε, αποδείχτηκε ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας έχει αρχίσει να αντιστρέφεται αλλά και γιατί ενώ ο κόσμος αλλάζει η Ε.Ε. διατηρεί κάποιες άκαμπτες πολιτικές. Απ' την άλλη μεριά έχει κάποια αισιοδοξία καθώς διαμορφώνεται μια νέα συναίνεση διεθνώς για ένα πιο δίκαιο παραγωγκό μοντέλο.

 «Δεν μας αξίζει να ζήσουμε ξανά την εμπειρία των δημοσιονομικών περιορισμών. Αν συμβεί θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης με τις παρωχημένες συνταγές της» τόνισε.

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους κάλεσε να αναλάβουν και να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν «απέναντι στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», «την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στη χώρα», όπως συμπλήρωσε.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία να υπάρχουν «ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας» ακόμα και σε αυτούς που «διαφωνούν».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νέο οικονομικό μοντέλο για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα»
Πρόσκληση σε διάλογο για ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο απηύθυνε στα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας.
«Νέο οικονομικό μοντέλο για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το κοινωνικό συμβόλαιο ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για τον τομέα της εργασίας παρουσίασε, χθες βράδυ, από τον πολυχώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των δράσεων...
Το κοινωνικό συμβόλαιο ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ζωντανά η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία
Τις προγραμματικές θέσεις για την Εργασία παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει την εκδήλωση.
Ζωντανά η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός ξεπληρώνει γραμμάτια σε μια επιχειρηματική ελίτ
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τα εργασιακά, τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και την προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός ξεπληρώνει γραμμάτια σε μια επιχειρηματική ελίτ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανησυχία και ανασφάλεια στο πρώτο σχολικό κουδούνι
Κριτική στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο έναρξης λειτουργίας των σχολείων με τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊὀ.
Ανησυχία και ανασφάλεια στο πρώτο σχολικό κουδούνι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του Athens Pride
Kατά των διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα λίγες ώρες πριν τη σημερινή πορεία του Athens Pride.
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του Athens Pride

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας