• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 31.4°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 31.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 31.4°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.0°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.9°C
  0 BF
  11%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.1°C / 33.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 29.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 32.9°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.5°C
  0 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  11%

Μαργαρίτης Σχοινάς και Ίλβα Γιόχανσον

Stephanie Lecocq, Pool via AP

Σε Οργανισμό Ασύλου μετατρέπεται η Ευρ. Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έπειτα από διαπραγματεύσεις, Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο της Ε.Ε. συμφώνησαν να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε Οργανισμό Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν βασική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός (20 ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο θα γίνει ο Οργανισμός της Ε.Ε. για το Άσυλο και θα μπορεί να ενεργεί βάσει της νέας εντολής του.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, που εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας, «ο νέος οργανισμός θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών ασύλου στα κράτη-μέλη, πιο ομοιόμορφα και ταχύτερα. Περίπου 500 εμπειρογνώμονες του Οργανισμού θα παρέχουν αποτελεσματικότερη υποστήριξη στα εθνικά συστήματα ασύλου που αντιμετωπίζουν υψηλό φόρτο, καθιστώντας το συνολικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης της Ε.Ε. πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε ότι η σημερινή συμφωνία «είναι ένα πρώτο σημαντικό δομικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν πλέον να βασίζονται στην πλήρη επιχειρησιακή υποστήριξη του Οργανισμού Ασύλου της ΕΕ, τόσο υπό κανονικές συνθήκες όσο και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο οργανισμός θα κάνει απτή διαφορά στις διαδικασίες ασύλου, βελτιώνοντας την προστασία των ατόμων και αντιμετωπίζοντας κενά για να δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών».

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχαχνσον, επισήμανε ότι είναι «ανάγκη οι αποφάσεις ασύλου να λαμβάνονται γρήγορα και δίκαια και με την ίδια υψηλή ποιότητα παντού στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε υψηλά πρότυπα υποδοχής σε όλα τα κράτη μέλη και ο νέος οργανισμός θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του σκοπού, βασιζόμενος στο εξαιρετικό έργο της EASO».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο νέος οργανισμός:

 • Θα έχει ενισχυμένη εντολή που θα συμβάλει σε αποτελεσματικότερα συστήματα ασύλου, μέσω μεγαλύτερης επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, της ετοιμότητας, της ανάλυσης πληροφοριών και της ανταλλαγής πληροφοριών. 
 • Θα προσφέρει βελτιωμένη βοήθεια κατόπιν αιτήματος των κρατών-μελών, καθώς διαθέτει 500 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, χειριστών υποθέσεων ή ειδικών υποδοχής. Οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού θα έχουν την εντολή να προετοιμάσουν ολόκληρη τη διοικητική διαδικασία ασύλου για απόφαση των εθνικών αρχών και να προσφέρουν βοήθεια στο στάδιο της έφεσης. 
 • Θα υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση σχετικά με τα συστήματα ασύλου και υποδοχής των κρατών μελών για να διασφαλιστούν πιο συνεπείς πρακτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. 
 • Τέλος, θα υπάρχει βοηθητική υποστήριξη για τη βελτίωση συστημάτων ασύλου και υποδοχής σε χώρες εκτός ΕΕ, προκειμένου να εφαρμόζονται τα προγράμματα επανεγκατάστασης της ΕΕ και των κρατών μελών, με βάση την υφιστάμενη συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Το 2021, η EASO εργάζεται με προϋπολογισμό 142 εκατομμυρίων ευρώ και περίπου 500 υπαλλήλους. Οι ομάδες υποστήριξης για το άσυλο είναι παρούσες στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια η EASO κατέγραψε το 40% του συνόλου των αιτήσεων ασύλου στις παραπάνω χώρες, πραγματοποίησε το 80% των αξιολογήσεων βέλτιστου ενδιαφέροντος για τα παιδιά στην Ελλάδα και υποστήριξε όλες τις μετεγκαταστάσεις από την Κύπρο, την Ιταλία και τη Μάλτα.

ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν κατά του καρκίνου με 4 δισ. ευρώ
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιο «θα αντιμετωπίσει ολόκληρη την πορεία της νόσου, από την πρόληψη έως την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων.
Η Κομισιόν κατά του καρκίνου με 4 δισ. ευρώ
ΕΥΡΩΠΗ
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις
Με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πάει στον Καιάδα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ευχολόγια, παραδοχές και υποσχέσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις.
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά το Πάσχα η πρόταση της Κομισιόν για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου
Την παρουσίαση του νέου κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος μετανάστευσης και ασύλου μετά το Πάσχα ανακοίνωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, η οποία τόνισε πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο...
Μετά το Πάσχα η πρόταση της Κομισιόν για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου
ΕΥΡΩΠΗ
Ισορροπίες στο προσφυγικό επιχειρεί να κρατήσει η Κομισιόν
Τις βασικές γραμμές που θα περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και το άσυλο, έδωσε ο αντιπρόεδρός της, Μαργαρίτης Σχοινάς. 
Ισορροπίες στο προσφυγικό επιχειρεί να κρατήσει η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
«Προστασία» Σχοινά στην «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»
Καταιγισμό ερωτήσεων από ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» που πρόκειται να αναλάβει δέχθηκε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της ΕΕ...
«Προστασία» Σχοινά στην «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Ευρωκοινοβούλιο η έγκριση των νέων υποψήφιων επιτρόπων της Ε.Ε.
Μετά την επιλογή των υποψήφιων επιτρόπων, από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήρθε η ώρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητές τους και να αποφασίσει αν τους εγκρίνει...
Στο Ευρωκοινοβούλιο η έγκριση των νέων υποψήφιων επιτρόπων της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας