• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  6 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.6°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  1 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 19.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 21.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 18.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 17.7°C
  1 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.4°C / 20.3°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  0 BF
  62%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Σε εταιρεία βουλευτή της Ν.Δ. σχεδόν 200.000 ευρώ μέσα σε επτά μήνες»

 • A-
 • A+

Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσαν ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια Τομεάρχης Νατάσα Γκαρά, καταγγέλλοντας ότι τα ΕΛΤΑ έδωσαν εν μέσω πανδημίας και ύφεσης, σχεδόν 200.000 ευρώ στη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. μέσα σε επτά μήνες, για υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, σύμφωνα με στοιχεία αναρτημένα στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Οι βουλευτές τονίζουν ότι αυτό συνέβαινε, ενώ η διοίκηση είχε κλείσει υποκαταστήματα και απολύσει συμβασιούχους, αλλά και την ίδια περίοδο ο Υπουργός έφερε τροπολογία αποδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ με διάλυση των σχέσεων εργασίας και ουσιαστικά υποχρεωτικές εξόδους και μετακινήσεις, δηλώνοντας ότι είναι σε οριακή οικονομική κατάσταση, ότι θα συρρικνωθούν και θα ιδιωτικοποιηθούν. Υπενθυμίζουν ακόμα ότι, πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση του γαλάζιου βουλευτή, ο Υπουργός δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για να μπει φρένο στο πάρτι απευθείας αναθέσεων και προσλήψεων υψηλόμισθων συμβούλων από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΛΤΑ που ο ίδιος έχει ευθύνη να εποπτεύει.

Υποστηρίζουν ότι εγείρεται μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα από το πρωτοφανές γεγονός ότι η εταιρεία εν ενεργεία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, καταφέρνει και συνάπτει συμβάσεις με μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου, από τις οποίες λαμβάνει μεγάλες αποδοχές. Και ζητούν να μάθουν αν είναι σε γνώση του οι σχετικές με τα προαναφερθέντα αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ και τον καλούν να απαντήσει αν ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Ρωτούν ακόμα ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία, αν υπήρξαν προσφορές από άλλες εταιρείες και για ποιους λογούς απορρίφθηκαν, καθώς και αν επηρέασε τις αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ το γεγονός ότι η εταιρεία που επιλέχθηκε ανήκει σε εν ενεργεία κυβερνητικό βουλευτή. Τέλος, ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει επιτέλους το πάρτι απευθείας αναθέσεων, πρόσληψης υψηλόμισθων συμβούλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα ΕΛΤΑ.

 

Όλη η ερώτηση

 

Μέσα σε ένα 7μηνο, εν μέσω πανδημίας και ύφεσης, η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης των ΕΛΤΑ προχώρησε στην πρωτοφανή ενέργεια να πληρώσει με σχεδόν 200.000 τη δικηγορική εταιρεία εν ενεργεία κυβερνητικού βουλευτή (Γρεβενών της ΝΔ), για παροχή νομικών υπηρεσιών. Τα χρήματα αυτά προς την εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ δίνονταν από τη δημόσια επιχείρηση, ενώ η διοίκηση είχε κλείσει υποκαταστήματα και απολύσει συμβασιούχους και την ίδια περίοδο ο εποπτεύων Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισηγούταν στη Βουλή τροπολογία αποδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ με διάλυση των σχέσεων εργασίας και ουσιαστικά υποχρεωτικές εξόδους και μετακινήσεις, δηλώνοντας ότι είναι σε οριακή οικονομική κατάσταση, θα συρρικνωθούν και θα ιδιωτικοποιηθούν.

Η εν λόγω δικηγορική εταιρεία, η οποία μάλιστα φέρει επωνυμία με τον ονοματεπώνυμο του βουλευτή, σύμφωνα με όσα έγγραφα έχουν αναρτηθεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», σύναψε για πρώτη φορά συμφωνία με τα ΕΛΤΑ έπειτα από αποδοχή προσφοράς της που κατατέθηκε στις 17/6/2020, για την νομική εκπροσώπησή τους σε θέματα κρατικών ενισχύσεων και Filing ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με βάση αυτή την αποδοχή προσφοράς, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν 3 Αποφάσεις πληρωμής δαπάνης ύψους 38.790, 24.219, 21.465 ευρώ, με ημερομηνίες 30/9/2020, 10/12/2020 και 17/12/2020, αντίστοιχα (ΑΔΑ: Ψ5Χ9ΟΡΡ2-ΑΥΜ, 6ΩΘ7ΟΡΡ2-ΘΜ7 και 6ΓΞ0ΟΡΡ2-6Υ3, αντίστοιχα). Στη συνέχεια, τα ΕΛΤΑ συνέχισαν παρόμοια συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ, υπογράφοντας την από 26/02/2021 σύμβαση με αυτή, καθώς και με μια ακόμα διεθνή δικηγορική εταιρεία, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τη σύμβαση αυτή, εκδόθηκαν 2 αποφάσεις πληρωμής δαπάνης ύψους 38.133 και 33.970 ευρώ, με ημερομηνίες 1/6/2021 και 4/6/2021, αντίστοιχα (ΑΔΑ: 9ΥΣΛΟΡΡ2-ΠΟΖ και ΩΣΕΣΟΡΡ2-ΞΚΚ, αντίστοιχα).

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, τα ΕΛΤΑ σύναψαν με την εταιρεία και κάποιες επιπλέον συμφωνίες, εκδίδοντας 4 αντίστοιχες αποφάσεις πληρωμής δαπάνης συνολικού ύψους 44.600 ευρώ για παροχή νομικής υποστήριξης και γνωμοδότησης σε υποθέσεις συνταξιοδότησης προσωπικού, εργατικής αντιδικίας και εκδίκασης προσωρινής διαταγής προσωπικού (ΑΔΑ: ΨΩΠΔΟΡΡ2-ΣΓΥ, 97ΜΝΟΡΡ2-Α4Ι, ΨΕ9ΛΟΡΡ2-ΩΤΨ και 9ΟΨΗΟΡΡ2-ΣΘ). Όλες οι ως άνω αποφάσεις πληρωμών υπογράφονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μέσα σε σχεδόν 7 μήνες, τα ΕΛΤΑ έχουν δώσει στη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ συνολικά 201.177 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, ή αλλιώς σχεδόν 28.500 τον μήνα, εν μέσω πανδημίας.

Επειδή, εγείρεται μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα από το πρωτοφανές γεγονός ότι η εταιρεία εν ενεργεία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, η οποία μάλιστα φέρει στην επωνυμία της το ονοματεπώνυμό του, καταφέρνει και συνάπτει συμβάσεις με μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου όπως είναι τα ΕΛΤΑ, από τα οποία λαμβάνει αποδοχές τόσο μεγάλου ύψους.

Επειδή, μέχρι σήμερα, ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για να μπει φρένο στο πάρτι απευθείας αναθέσεων και προσλήψεων υψηλόμισθων συμβούλων από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΛΤΑ που ο ίδιος έχει ευθύνη να εποπτεύει.

Επειδή, θεωρούμε καθήκον του αρμόδιου εποπτεύοντος Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης να γνωρίζει και να παρεμβαίνει σε υποθέσεις όπως η παρούσα όπου η διοίκηση των ΕΛΤΑ μοιράζει άφθονο χρήμα σε εταιρεία βουλευτή του κυβερνόντος κόμματος και να μη «νίπτει τας χείρας του» όπως κάνει μέχρι σήμερα, μη διατυπώνοντας ο ίδιος καμία απάντηση για όσα ερωτάται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρά μόνο παραπέμποντας στις απαντήσεις της διοίκησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 1. Είναι σε γνώση του οι προαναφερθείσες αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ για πληρωμές συνολικά 201.777 ευρώ σε 7 μήνες, χωρίς ΦΠΑ, προς τη δικηγορική εταιρεία του εν ενεργεία βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ για παροχή νομικών υπηρεσιών; Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;
 2. Ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία; Υπήρξαν προσφορές από άλλες εταιρείες και για ποιους λογούς απορρίφθηκαν; Επηρέασε τις αποφάσεις της διοίκησης το γεγονός ότι η εταιρεία που επιλέχθηκε ανήκει σε εν ενεργεία κυβερνητικό βουλευτή;
 3. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει επιτέλους το πάρτι απευθείας αναθέσεων, πρόσληψης υψηλόμισθων συμβούλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα ΕΛΤΑ;

 

  Ακολουθήστε μας στο Google news
  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για βουλευτή-διπλοθεσίτη της Νέας Δημοκρατίας
  Για έφοδο της Ν.Δ. στο «επιτελικό κράτος» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας δημοσίευμα που φέρει τον βουλευτή Λάζαρο Τσαβδαρίδη να είναι διορισμένος και αμειβόμενος από τον δήμο Βέροιας.
  Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για βουλευτή-διπλοθεσίτη της Νέας Δημοκρατίας
  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  «Μελανή σελίδα η διετία ΣΥΡΙΖΑ»
  Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, επιφύλαξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την ομιλία του στο κόψιμο της πίτας του κόμματός του. Ως «παρακμή του κοινοβουλευτισμού»...
  «Μελανή σελίδα η διετία ΣΥΡΙΖΑ»
  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  Η Ν.Δ. ρωτά εάν πήγε φαντάρος ο Κορωνάκης
  Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτηση που κατέθεσαν, βάλλουν κατά του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη, υπογραμμίζοντας πως ενώ δεν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και...
  Η Ν.Δ. ρωτά εάν πήγε φαντάρος ο Κορωνάκης
  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  Ν. Μπακογιάννη: Όχι διάλογος στις φυλακές
  Ερώτηση προς τον Νίκο Παρασκευόπουλο κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο με τρομοκράτες και το υπουργείο για χάραξη πολιτικής μετά από διαπραγματεύσεις μαζί τους. «Οι...
  Ν. Μπακογιάννη: Όχι διάλογος στις φυλακές
  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  Ορκίζει σκιώδη κυβέρνηση
  Τον βηματισμό της Ν.Δ. στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψάχνει στις συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του ο Αντ. Σαμαράς και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει στη συνεδρίαση της νέας...
  Ορκίζει σκιώδη κυβέρνηση
  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  «Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
  Σφοδρή κριτική από τον Αλ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία ● Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις ΗΠΑ το μπλοκάρισμα της προμήθειας των F16 στην Τουρκία.
  «Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»

  Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

  Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

  Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

  Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

  Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας