• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.8°C
  6 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.1°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.3°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 21.0°C
  5 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.7°C
  2 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  30%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Υπηρεσιών – Μέρα γιορτής, δράσης κι αντίστασης

 • A-
 • A+

Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα, 23η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα δημοσίων υπηρεσιών. Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη συνεισφορά των δημοσίων λειτουργών στις κοινωνίες μας. Για τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων, η σημερινή μέρα είναι μέρα διεκδίκησης αύξησης των επενδύσεων στο δημόσιο τομέα και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Είναι επίσης μέρα αντίστασης στη λιτότητα και τις πολιτικές εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών.

Η ενίσχυση του δημοσίου τομέα, προϋπόθεση για μια καλύτερη ανοικοδόμηση

Ο όρος της «καλύτερης ανοικοδόμησης» (build back better) χρησιμοποιείται ευρέως στις συζητήσεις για τη μετα-covid εποχή. Στα σχέδια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «καλύτερη» σημαίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική. Λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους που θα εφαρμόσουν τα μέτρα για τη μετάβαση αυτή προς όφελος όλων μας, παρά το γεγονός ότι το στοίχημα της ανοικοδόμησης δε μπορεί να κερδηθεί χωρίς μια ισχυρή δημόσια διοίκηση. Τα σχέδια ανάκαμψης μπορούν να συμβάλουν στο να γίνει η Ευρώπη πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική, προς όφελος όλων και όχι μόνο λίγων, μόνο αν υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός, ανάπτυξη των υποδομών και αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής τους.

Μόνο μια ισχυρή δημόσια διοίκηση με δικαστήρια, εφορίες και αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς και του αθέμιτου ανταγωνισμού υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτρέψει την κακοδιαχείριση των κονδυλίων και να εμποδίσει τη φοροδιαφυγή και τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών και εργασιακών κανόνων από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κάτω από την πίεση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ προκάλεσαν την υπό-χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών. Είναι αδύνατο να ανοικοδομήσουμε καλύτερα αν επιστρέψουμε στις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος. Η μείωση του χρέους κι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί δε μπορεί να θεωρούνται πλέον προτεραιότητες σε σχέση με χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών που είναι οι μόνες ικανές να ανοικοδομήσουν καλύτερα.

Οι καλά χρηματοδοτημένες δημόσιες υπηρεσίες παρέχουν μια στέρεα βάση για τη λειτουργεία των βιομηχανιών. Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων ωφελούνται από δημόσιες υπηρεσίες όπως οι παιδικοί σταθμοί που επιτρέπουν στους γονείς να εργάζονται.H δημόσια φροντίδα των ηλικιωμένων υποστηρίζει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα εξασφαλίζουν την ύπαρξη ενός υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Όλες οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν δημόσιες υποδομές, όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, και εξαρτώνται από την έρευνα που γίνεται σε δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η πανδημία ήρθε επίσης να θυμίσει ότι όλοι οικονομικοί κλάδοι χρειάζονται κάλυψη από ισχυρά δημόσια συστήματα κοινωνικής προστασίας. Αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος πρόνοιας θα παρέχουν την πιο κρίσιμη στήριξη για την ανάκαμψη όλων των κλάδων, δευτερογενών και τριτογενών, στη μετα-covid εποχή και για αυτό πρέπει να ενδυναμωθούν, έτσι ώστε να έχουν όλοι μέλλον.

Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις – Αξιοποίηση του δημόσιου τομέα

Στην Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Υπηρεσιών, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι ο δημόσιος τομέας είναι ένας κεντρικός οικονομικός κλάδος αυτός καθαυτός. Οικονομολόγοι όπως ο Ha-Joon Chang κι η Mariana Mazzucato έχουν περιγράψει πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει ιστορικά το Κράτος, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών αρχών και δημοσίων επιχειρήσεων, στην καινοτομία. H προκατάληψη, όμως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στις δημόσιες επιχειρήσεις την εμποδίζει να πράξει ακόμα και τα πιο προφανή. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η ΕΕ δεν επιχείρησε εδώ και 20 χρόνια να δημιουργήσει τις δικές μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ δείχνει μια σοβαρή έλλειψη προνοητικότητας. Τα ίδια λάθη έγιναν και στην απάντησή της στην κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία : η ανάθεση της παραγωγής των εμβολίων στον ιδιωτικό τομέα και η άρνηση της να πάρει η ίδια τα χαλινάρια αυτής της διαδικασίας είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ΕΕ. Τα μειονεκτήματα της εξάρτησης από το ιδιωτικό τομέα και της ανάθεσης κοινωφελών υπηρεσιών σε αυτόν έγιναν φανερά καθότι οι ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες απέτυχαν να παρέχουν την ΕΕ με τις συμφωνημένες ποσότητες εμβολίων. Τα μειονεκτήματα αυτά φάνηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εταιρεία Serco στην οποία ανατέθηκε το σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης είχε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις από τοπικές δημόσιες μονάδες

H ανάγκη αλλαγής τρόπου σκέψης όσο αφορά της ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών γίνεται όλο και πιο επείγουσα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σχέδιο της ΕΕ. Tα σύννεφα δεδομένων (data clouds), για παράδειγμα, που απαιτούνται για τη ψηφιοποίηση πολλών κλάδων θα μπορούσαν να οργανωθούν σα δημόσιες υπηρεσίες και να ανήκουν στο δημόσιο. Η συγκέντρωση ευαίσθητων δεδομένων σε εμπορικές εταιρείες όπως η Amazon Web Services δεν έχει καμία θετική οικονομική συνέπεια, ενώ μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες όσο αφορά τη δημοκρατία και τις υπόλοιπες θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Η επένδυση σε δημόσια ψηφιακά δίκτυα με υψηλή ασφάλεια, με προστασία των προσωπικών δεδομένων και δημόσια εποπτεία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάδυση ενός νέου οράματος για το μέλλον της ΕΕ.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να προωθεί τον ιδιωτικό τομέα μέσω ευφημισμών όπως οι «συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» γαρνιρισμένες με χρηματοπιστωτική αναμόχλευση και τη νέα ρητορική περί «βιομηχανικών οικο-συστημάτων». Η πολιτική αυτή συναντάται σε σειρά θεματικών, όπως η « βιομηχανική στρατηγική » και το « Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία ». Το αποτέλεσμα είναι παντού το ίδιο : το δημόσιο χρήμα καταλήγει στα ταμεία του ιδιωτικού τομέα ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί πώς οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να συμβάλουν στην Κοινωνική Ευρώπη. Ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι η συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) κάθε νέας πολιτικής της ΕΕ σε σχέση με τις συμβολή της στην επίτευξη των στόχων που θέτει το Πρωτόκολο 26  της Συνθήκης σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, καθώς κι ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αλλά και στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βελτιώνοντας τις συνθήκες για τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες

Η έλλειψη προσωπικού είναι μία από τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης, για παράδειγμα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Πρόκειται για άμεση συνέπεια της απόφασης να μειωθούν οι προϋπολογισμοί που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο υπερκόπωσης του υπάρχοντος προσωπικού και μείωσης της ελκυστικότητας των θέσεων στις δημόσιες υπηρεσίες. Παρά τα χειροκροτήματα για το προσωπικό της πρώτης γραμμής απ’άκρη σ’άκρη της Ευρώπης στην αρχή της πανδημίας, οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες προσπαθούν ακόμα και σήμερα να περιορίσουν τις δαπάνες. Το ίδιο το Συμβούλιο της ΕΕ αναγνώρισε ότι στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, το κυρίως γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και επισφαλή συμβόλαια.

Η πραγματική εκτίμηση της συμβολής των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες στην κοινωνία μπορεί επιδειχθεί μόνο με τη δίκαιη ανταμοιβή τους, που να αντιστοιχεί στην προσφορά τους. Η ΕΕ χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της : αυτές δε μπορεί σήμερα να είναι η διεύρυνση κι εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, αλλά πρέπει να είναι η υλοποίηση ενός μετασχηματισμού που θα βάλει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από τα κέρδη και θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να πραγματωθούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι σε αυτές παίζουν κρίσιμο ρόλο στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος.

*Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τα ιστορικά μονοπώλια στις Big Tech
Πριν από σχεδόν έναν χρόνο (1 Μαρτίου 2021) οι ηγέτες της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Δανίας και της Φινλανδίας έστειλαν μήνυμα προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να...
Από τα ιστορικά μονοπώλια στις Big Tech
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταξύ αφύπνισης και βαθέος ύπνου
Η φαινομενικά ουδέτερη και ρεαλιστική άποψη της «ευρωπαϊκής αφύπνισης» είναι υπέρ το δέον αισιόδοξη. Και είναι καθαρά πολιτική άποψη - όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει.
Μεταξύ αφύπνισης και βαθέος ύπνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νικητές χωρίς νίκη…
Οι ΗΠΑ και η Δύση φέρουν βαριά ευθύνη για τη νεκρανάσταση του επιθετικού και αναθεωρητικού ρωσικού εθνικισμού.
Νικητές χωρίς νίκη…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια διαφορετική αντίληψη για τις εκχωρήσεις δημόσιας γης
Κάποιοι λένε ότι θα γίνουμε Λατινική Αμερική. Ομως ας δούμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για μας, με ποιο πνεύμα, σε σχέση με το τι γίνεται στη Λ. Αμερική.
Μια διαφορετική αντίληψη για τις εκχωρήσεις δημόσιας γης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεσάτια στο επιτελικό
Αίφνης, η μετάδοση ειδήσεων στην Ελλάδα έσκασε ως είδηση per se στον Guardian: «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καταδίκασαν την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών στη χιονοθύελλα, χαρακτηρίζοντας ασυγχώρητες...
Κεσάτια στο επιτελικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
Στο όνομα της «αξιοκρατίας» και της «αποτελεσματικότητας» διαμορφώνεται ένα μοντέλο διοίκησης που θα αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις και θα προσιδιάζει στις στρατηγικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα. 
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας