• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 28.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  34%
Τα ευρήματα της νέας έκθεσης της Europol για την τρομοκρατία στην Ε.Ε.

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Greorio Borgia

Τα ευρήματα της νέας έκθεσης της Europol για την τρομοκρατία στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Να εκμεταλλευτούν την παγκόσμια πανδημία για να διαδώσουν προπαγάνδα μίσους και να εντείνουν τη δυσπιστία προς τους δημόσιους θεσμούς προσπάθησαν οι τρομοκράτες το 2020, σύμφωνα με τη Europol.

Η νέα έκθεση της Ε.Ε. για την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας που δημοσιεύθηκε σήμερα, περιγράφει τα χαρακτηριστικά, τα γεγονότα, τα αριθμητικά στοιχεία και τις τάσεις σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις συλλήψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να διαβρώσουν τις δημοκρατικές δομές, να διαδώσουν το φόβο και να πολώσουν την κοινωνία.

Πιο αναλυτικά, για το 2020,

 • καταγράφηκαν 57 ολοκληρωμένες, αποτυχημένες και ματαιωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αναφέρθηκαν από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία).
 • 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
 • 449 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία σε 17 κράτη μέλη της Ε.Ε., μείωση κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

«Οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την πόλωση στην κοινωνία για να μολύνουν το κοινωνικό κλίμα με βίαιες ιδεολογίες. Τα τελευταία χρόνια, η πόλωση του πολιτικού λόγου έχει αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε περαιτέρω την εξέλιξη αυτή», σημειώνεται στην έκθεση. «Παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση της μισαλλοδοξίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που ασκούν λεκτική ή σωματική βία. Η ψυχική υγεία παραμένει ένα ζήτημα σε σχέση με την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία μπορεί να αποτελέσει έναν πρόσθετο παράγοντα άγχους, ενθαρρύνοντας ενδεχομένως τα ευάλωτα άτομα να στραφούν στη βία. Οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες βρήκαν νέες ευκαιρίες στον αυξημένο χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με μεγάλο όγκο παραπληροφόρησης που διαδίδεται ενεργά στο διαδίκτυο, οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν την κοινωνική δυσαρέσκεια για να προσεγγίσουν και να διαδώσουν τις ιδεολογίες τους», τονίζεται.

«Η τελευταία έκθεση της Europol σχετικά με την κατάσταση της τρομοκρατίας στην Ε.Ε. καταδεικνύει ότι κατά τη χρονιά της πανδημίας, ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη δεξιά τρομοκρατία. Συζήτησα αυτή την τάση στη Λισαβόνα σήμερα (22 Ιουνίου) με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Alejandro Mayorkas. στο πλαίσιο της ΔΕΥ Ε.Ε. - ΗΠΑ. Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αυξανόμενη απειλή», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Ο διαδικτυακός τομέας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διάδοση της τρομοκρατικής και εξτρεμιστικής προπαγάνδας. Σε έναν κόσμο, ο οποίος έχει γίνει σημαντικά πιο ψηφιακός, η στόχευση της διάδοσης του μίσους και των βίαιων ιδεολογιών που διαδίδονται στο διαδίκτυο αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Με την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και τη χρήση των τελευταίων τεχνολογικών επιτευγμάτων, εντός ενός ισχυρού πλαισίου προστασίας των δεδομένων, μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούμε από κοινού την τρομοκρατία. Σε τελική ανάλυση, ο κύριος στόχος των αρχών επιβολής του νόμου είναι να στοχεύσουν τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, ώστε να σώσουν ζωές και να ελαχιστοποιήσουν τις βίαιες επιθέσεις κατά της κοινωνίας μας και του δημοκρατικού μας συστήματος», είπε από την πλευρά της η Κάθριν Ντε Μπολ, εκτελεστική διευθύντρια της Europol.

Ο Claudio Galzerano, επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της Europol, δήλωσε: «H νέα έκθεση καταδεικνύει τις προεκτάσεις της τρομοκρατικής απειλής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή στην Ε.Ε. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υπέστησαν 10 τζιχαντιστικές επιθέσεις, οι οποίες διαπράχθηκαν όλες από μεμονωμένους δράστες. Ορισμένοι από τους μοναχικούς δράστες έχουν διασυνδέσεις με ομοϊδεάτες ή τρομοκρατικές ομάδες, δηλαδή τζιχαντιστές ή ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Ορισμένοι από αυτούς πιθανόν ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, με τους τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται διάφορα γεγονότα, αντιπαραθέσεις και ευάλωτα άτομα. Η σχολαστική αξιολόγηση της απειλής και οι συντονισμένες προσπάθειες είναι υψίστης σημασίας για τον εντοπισμό των τρωτών σημείων και τον περιορισμό της τρομοκρατικής και εξτρεμιστικής βίας τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης».

ΕΥΡΩΠΗ
Περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων μετά το Euro
Οι αποφάσεις της UEFA να επιτρέψει σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους να παρακολουθήσουν τους τελικούς του Λονδίνου εν μέσω ενός κύματος της μετάλλαξης «Δέλτα» μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του επόμενου...
Περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων μετά το Euro
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχεί η Επιτροπή της Βενετίας για τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας
Η Επιτροπή γνωμοδοτεί ότι οι διατάξεις του οδηγούν σε εκτεταμένες συνέπειες για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και το δικαίωμα σε...
Ανησυχεί η Επιτροπή της Βενετίας για τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Πέντε θεραπείες στην κούρσα να εγκριθούν για αντιμετώπιση του κορονοϊού
Πέντε θεραπείες κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν και τουλάχιστον τρεις εξ αυτών, αναμένεται να λάβουν έγκριση.
Ε.Ε.: Πέντε θεραπείες στην κούρσα να εγκριθούν για αντιμετώπιση του κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Ολοι εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής
Μετάλλαξη Δέλτα, ΛΟΑΤΚΙ και Ρωσία. Είναι τα τρία θέματα που δίχασαν χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.
Ολοι εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει κι άλλο η Ευρώπη
Η Κομισιόν χαιρετίζει τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ της επικαιροποίησης της σύστασης για το συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Ανοίγει κι άλλο η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε νέα έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη.
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας