• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 18.5°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.2°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 19.0°C
  6 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 9.7°C / 15.9°C
  3 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 17.5°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 18.6°C
  3 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.4°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.1°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 18.7°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.5°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.3°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Με τους σταφιδοπαραγωγούς ή με τους «Κουνινιώτιδες»

 • A-
 • A+

Η άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Λιβανού να στηρίξει τη μαύρη σταφίδα βάζει ταφόπλακα στη συνέχιση της καλλιέργειας αυτού του σημαντικού προϊόντος και από άποψη διατροφικής αξίας υπερτροφής. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνουν με τις πολιτικές τους ότι δεν είναι με τους παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή, αλλά με τους μεγαλοβιομηχάνους («Κουνινιώτιδες» κ.λπ.).

Εδώ και δυόμιση μήνες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει πολύ καλά ότι για πρώτη χρονιά μετά από πάρα πολλά χρόνια, πως υπάρχει μείζον θέμα το οποίο έχει προκύψει από την έξαρση της πανδημίας για τη μαύρη σταφίδα. Η μαύρη σταφίδα αντιμετωπίζει φέτος μια πολύ σημαντική κρίση η οποία θα καθορίσει το μέλλον της καλλιέργειάς της.

Εξαιτίας της πανδημίας υπάρχουν σημαντικά αποθέματα μαύρης σταφίδας, περίπου επτά με οκτώ χιλιάδες τόνους στις αποθήκες κυρίως της «Παναιγιαλείας Ένωσης» η οποία έχει πληρώσει τη σταφίδα στους παραγωγούς όταν την αγόρασε. Για το λόγο αυτό η «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών», η «Ένωση Μεσσηνίας», οι Ενώσεις Ηλείας και Ζακύνθου, τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας και Κορινθίας αλλά και μικρές ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν στείλει από τις αρχές Απριλίου επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητάνε να ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία όπως έλαβε για τα άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία.

Δηλαδή να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας και να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις (πχ απόσταξη, διανομή σε άπορους κ.λπ.), διότι είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της μαύρης σταφίδας οι τιμές τον Αύγουστο θα μειωθούν δραματικά με συνέπεια οι σταφιδοπαραγωγοί να εγκαταλείψουν εντελώς την καλλιέργεια και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν στηρίξει οικονομικά τον παραγωγό πληρώνοντας όλη την ποσότητα της σταφίδας που έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Για όλους αυτούς τους λόγους ως Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ομόφωνα στηρίξαμε το δίκαιο αυτό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.

Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα διότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα γνωστού μεγαλοεξαγωγέα και φίλου της κυβέρνησης , ο οποίος θέλει να οδηγηθεί η Παναιγιάλειος και όλοι οι συνεταιρισμοί σε χρεοκοπία για να μείνει μόνος του και να επιβάλει εξευτελιστικές τιμές στους παραγωγούς.

Γι' αυτό λοιπόν ο γνωστός μεγαλοπαράγοντας της ΝΔ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας προχώρησε σε μια απαράδεκτη δήλωση και ζήτησε να μην στηρίξει η κυβέρνηση τη μαύρη σταφίδα. Η παρέμβαση αυτή αποτελεί πολιτική αθλιότητα αλλά ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αθλιότητα είναι η στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος βάζει το συμφέρον του φίλου του μεγαλοεξαγωγέα πάνω από το εθνικό συμφέρον και τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών.

Αν είχε την ελάχιστη πατριωτική συνείδηση αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όφειλαν όχι μόνο να στηρίξουν τους σταφιδοπαραγωγούς και τη μαύρη σταφίδα αλλά να είχαν κάνει ολόκληρη εκστρατεία για να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό αλλά και όλα τα κράτη του κόσμου για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μαύρης σταφίδας την οποία την κάνουν υπ' αριθμόν ένα υπερτροφή. Οι επιστημονικές έρευνες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον εξαίρετο καθηγητή κ. Βάιο Καραθάνο είναι γνωστές σε όλους.

Επειδή ο μοναδικός δρόμος για τους παραγωγούς και για τους συνεταιρισμούς τους είναι ο δρόμος του αγώνα, από αύριο πρέπει να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για μεγάλα σταφιδικά συλλαλητήρια. Οι σταφιδικοί αγώνες του '30-'36 είναι ανάγκη να ξαναγίνουν.

Απευθύνω  παράλληλα κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα των παραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων. Είναι ντροπή για δεκατρία εκατομμύρια να τελειώσει η καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.

Ο καθένας πρέπει να πάρει σαφή θέση: «Ή με τους σταφιδοπαραγωγούς ή με τους «Κουνινιώτιδες».

 

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι Σταφιδοποραγωγός, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Nutri-score, το «Πεντάγωνο» της Nestlé κι ένα πιρούνι
Με αφορμή το Θέμα της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, από το Μάρμπουργκ της Γερμανίας δύο φωτογραφίες κι ένα μικρό, υποδόριο σχόλιο για το «βασίλειο» της ελβετικής πολυεθνικής, στη λίμνη Λεμάν.
Το Nutri-score, το «Πεντάγωνο» της Nestlé κι ένα πιρούνι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ευθύνη πλέον στην ελληνική πλευρά για την εναρμόνιση της νέας ΚΑΠ
Η συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, έπειτα από μια μακροχρόνια και εξαντλητική διαπραγμάτευση, έκλεισε στις βασικές της γραμμές.
Η ευθύνη πλέον στην ελληνική πλευρά για την εναρμόνιση της νέας ΚΑΠ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα ΚΑΠ 2023-2027: κεντρικό επίδικο η πράσινη αρχιτεκτονική
Καθώς οδεύουμε, όπως όλα δείχνουν, προς ολοκλήρωση των μακροχρόνιων διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του μεταρρυθμιστικού πακέτου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, κορυφώνονται οι...
Νέα ΚΑΠ 2023-2027: κεντρικό επίδικο η πράσινη αρχιτεκτονική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση αποκλείει τους νέους από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών
Οι προϋποθέσεις που θέτει το πλαίσιο της 3ης προκήρυξης του υπομέτρου της εγκατάστασης Νέων Γεωργών μαρτυρούν ότιι η κυβέρνηση επιδιώκει να μην ενταχθεί κανένας νέος αγρότης αλλά μεγαλοεπενδυτές.
Η κυβέρνηση αποκλείει τους νέους από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οσο τα σκόρδα αρηγεύουν
Το σκόρδο όμως είναι η εικόνα της εποχής μας. Είναι ο Ιανός των κηπευτικών. Είναι αυτό που φαίνεται. Που μυρίζει. Κι αυτό που δεν γνωρίζουμε, οι πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητές του.
Οσο τα σκόρδα αρηγεύουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας