• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 20.5°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.4°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 17.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.2°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 16.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 12.8°C / 19.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 20.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.1°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

ΕΜΑ: Καλή η ανάμιξη εμβολίων, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα σύσταση

 • A-
 • A+

Θετικά στοιχεία από την ανάμιξη εμβολίων βλέπει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αλλά δεν είναι σε θέση να απαντήσει για το ενδεχόμενο λήψης δόσεων διαφορετικών εμβολίων. Αυτό είπε σήμερα ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. 

Ο Μάρκο Καβαλιέρι, επικεφαλής εμβολιαστικής στρατηγικής και της στρατηγικής έναντι βιολογικών απειλών επεσήμανε ότι εμβόλιο της ΑΖ, με βάση προκαταρκτικά στοιχεία κλινικής έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Α και εξήγησε ότι ο ΕΜΑ αναμένει "περισσότερα δεδομένα από τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το AstraZeneca έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα δύο δόσεων. Επομένως, κατ 'αρχήν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του προϊόντος, δίνεται μια δεύτερη δόση σε διάστημα μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων. Και, ως εκ τούτου, σε σχέση με το τι θα προτιμήσουν τα κράτη μέλη, αυτό που εξαρτάται από αυτά. Εναπόκειται σε αυτά να αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το το ίδιο εμβόλιο ή αν προτιμούν για διάφορους λόγους να δώσουν μια δεύτερη δόση ενός mRNA. 

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής  δείχνουν ότι αυτό δεν θα είναι προβληματικό. Φυσικά, πρέπει επίσης να θυμάστε ότι το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων που έχουμε είναι περιορισμένο προς το παρόν και ότι απαιτείται στενή παρακολούθηση», είπε.

Απαντώνας σε έτερη ερώτηση, ο Μάρκο Καβαλιέρι επεσήμανε ότι υπάρχουν προκαταρκτικά δεδομένα που δείχνουν ότι το να κάνει κανείς δύο δόσεις διαφορετικών εμβολίων, ενδέχεται να αυξάνει την ανοσοαπόκριση, αλλά οι σχετικές έρευνες είναι προς το παρόν μικρές για να εξαχθούν συμπεράσματα που να επιτρέπουν στον ΕΜΑ να απευθύνει επίσημες συστάσεις.

Επιπλέον, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα όσα του αποδόθηκαν από ιταλική εφημερίδα σχετικά με τα εμβόλια της ΑZ και της J&J. Ο Μάρκο Καβαλιέρι διευκρίνισε εκ νέου ότι και τα δύο εμβόλια είναι εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ και εναπόκειται στα κράτη μέλη το πως θα τα χρησιμοποιήσουν. Ο Μάρκο Καβαλιέρι τόνισε ότι "είμαστε ακόμα σε κατάσταση πανδημίας" και επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τη (θετική σύσταση) του ΕΜΑ για τη χρήση του εμβολίου της ΑΖ. (Σημειώνεται ότι η εν λόγω ιταλική εφημερίδα του είχε αποδώσει υποτιθέμενη σύσταση τερματισμού της χρήσης του εμβολίου της ΑΖ - κάτι που απέχει από την πραγματικότητα, όπως κατέστη σαφές κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του ΕΜΑ.

Συγκεκριμένα, ο Μ.Καβαλιέρι δήλωσε: "όσον αφορά το δεύτερο σύνολο ερωτήσεων, πρέπει να πω ότι αυτό ήταν μάλλον ατυχές και ουσιαστικά ήταν μια παρεξήγηση σε πολλές πτυχές, σε σχέση με αυτό το συγκεκριμένο σημείο που επισημαίνετε σχετικά με τη χρήση τα εμβόλια με φορέα αδενοϊού. Το γεγονός είναι ότι, όπως γνωρίζετε, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις συνδυασμών με θρομβοπενία. Ο ΕΜΑ τις εξέτασε. Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης, PRAC, υπέβαλε μια σύσταση τόσο για το εμβόλιο Janssen όσο και για το εμβόλιο AstraZeneca σχετικά. Και στο πλαίσιο της PRAC κάναμε επίσης μια επιπλέον άσκηση που ήταν να θέσουμε στο πλαίσιο αυτόν τον κίνδυνο με τα οφέλη αυτού του εμβολίου σε ένα πανδημικό πλαίσιο και σε διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορίας ιών, και με βάση διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, και αυτό έχει γίνει. To κάναμε τελικά, και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, είναι ότι τα κράτη μέλη είναι που αποφασίζουν πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εμβόλια στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού τους. Και τα δύο αυτά εμβόλια με τον αδενοϊικό φορέα είναι εγκεκριμένα και έχουν θετικά οφέλη από την ηλικία των 18 ετών και άνω, και για αυτό είναι δική τους η απόφασή να αποφασίσουν εάν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν σε συγκεκριμένο πληθυσμό ή όχι με βάση αυτά που έχουν διαθέσιμα, ποιο είναι το τρέχον πλαίσιο της πανδημίας και του ποικίλου πληθυσμού, καθώς και τυχόν άλλες πτυχές που είναι εγγενείς στην εκστρατεία εμβολιασμού τους. Βρισκόμαστε ακόμη σε πανδημία, και είναι πολύ σημαντικό σε αυτόν τον αγώνα ενάντια σε αυτήν την πανδημία να χρησιμοποιήσουμε όλες τις επιλογές που διαθέτουμε στα κράτη μέλη για να τις χρησιμοποιήσουμε προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας".

Σε σχέση με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Curevac (47% αποτελεσματικότητα σε μεγάλη κλινική έρευνα με δείγμα 40.000 ατόμων), ο Μάρκο Καβαλιέρι εξήγησε ότι δεν έχει τεθεί κατώτατο όριο αποτελεσματικότητας ώστε ο ΕΜΑ να εξετάσει τα όποια αποτελέσματα και σημείωσε ότι οι ειδική της αρμόδιας επιτροπής θα δουν και θα συνυπολογίσουν όλα τα στοιχεία της έρευνας.

"Το εμβόλιο CureVac βρίσκεται υπό εξέταση. Τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή θα αξιολογηθούν, αφού ολοκληρωθεί η τελική ανάλυση και θα υποβληθεί το πλήρες σύνολο δεδομένων. Μόνο τότε θα είναι δυνατός ο ορισμός των επόμενων βημάτων", εξήγησε.

"Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς να πω", είπε ο Μ.Καβαλιέρι." Θα χρειαστεί να συλλέξουμε όλα τα τελικά δεδομένα από αυτήν την κλινική δοκιμή και να έχουμε μια καλή ανάλυση του αποτελέσματος σε διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και σύμφωνα με διαφορετικούς όγκους που κυκλοφορούσαν, γι `αυτό νομίζω ότι είναι πρόωρο να εισέλθουμε στο τι  σημαίνει, όπως αντίκτυπο συνολικά και την απόδοση εμβολίου ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι οι παραλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν, κατά κάποιο τρόπο, την απόδοση των εμβολίων, μέχρι τώρα έχουμε δει ότι τα εμβόλια που έχουμε εγκρίνει κρατάνε αρκετά καλά ενάντια στην πλειοψηφία των παραλλαγών  που είναι κυκλοφορούν. Τώρα σε σχέση με το όριο του 50%... ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξετάσουμε το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που θα εξετάσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους που αποδεικνύει το εμβόλιο, και θα λάβουμε μια απόφαση για το εάν ένα τέτοιο εμβόλιο θα πρέπει να εγκριθεί ή όχι".

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΑ Noël Wathion κατέγραψε ότι "εχουμε 4 εμβόλια υπό εξέταση: Curevac, Novavax, Sinovac (Vero Cell) και το εμβόλιο Sputnik.Για αυτά τα εμβόλια, η κυλιόμενη εξέταση συνεχίζεται έως ότου ο EMA διαθέτει επαρκή στοιχεία για επίσημη αίτηση άδειας κυκλοφορίας". "Επί του παρόντος, τα εγκεκριμένα εμβόλια COVID19 φαίνεται να προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυριαρχούν στην ΕΕ", σημείωσε. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο ΕΜΑ άρχισε να αξιολογεί αίτηση για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου της Moderna ώστε να συμπεριλάβει νέους ηλικίας 12 έως 17 ετών. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αναμένεται τον Ιούλιο, εκτός εάν απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες. Παρομοίως υπενθύμισε ότι η επιτροπή PRAC του ΕΜΑ αναλύει περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια. Όπως ξεκαθάρισε "μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τη δημιουργία αιτιώδους σχέσης. Η παρακολούθηση της ασφάλειας θα συνεχιστεί".

Επιπλέον υπενθύμισε ότι η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, κατέληξε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής θα πρέπει να προστεθεί ως νέα παρενέργεια του εμβολίου Vaxzevria και τα άτομα που είχαν προηγουμένως αυτό το σύνδρομο δεν πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο.

Τόνισε ακόμη παραγωγική ικανότητα για εγκεκριμένα εμβόλια αυξάνεται συνεχώς. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η έγκριση ενός νέου τοπου παραγωγής τελικού προϊόντος για εμβόλιο της Moderna στο Monts της Γαλλίας. Αυτή αναμένεται να ενισχύσει την προσφορά εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά παρτίδα με εμβόλια της J&J από τις ΗΠΑ, ο EMA υπενθυμίζει ότι έχει λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του εμβολίου Janssen. Περίπου 17 εκατομμύρια δόσεις που περιέχουν τη δραστική ουσία, που παρήχθησαν περίπου την ίδια στιγμή που εμφανίστηκε μόλυνση στο εργοστάσιο των ΗΠΑ, προς το παρόν δεν κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ. "Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για τη διασφάλιση του εφοδιασμού για τους πολίτες της ΕΕ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να λαμβάνει εμβόλια που περιέχουν τη δραστική ουσία από άλλον κατασκευαστή που εδρεύει στο Leiden της Ολλανδίας, ο οποίος επεκτείνει επί του παρόντος την παραγωγική του ικανότητα", τόνισε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η CureVac απέσυρε την αίτηση στον ΕΜΑ, αλλά στοχεύει σε εμβόλιο νέας γενιάς για τον Covid
Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του τελικού σταδίου των δοκιμών της, η γερμανική φαρμακευτική εγκατελείπει την προσπάθεια για το πρώτο της εμβόλιο κατά του Covid-19 και πλέον θα εστιάσει στην ανάπτυξη...
Η CureVac απέσυρε την αίτηση στον ΕΜΑ, αλλά στοχεύει σε εμβόλιο νέας γενιάς για τον Covid
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΜΑ για AstraZeneca: Σύνδεση με σπάνιες παρενέργειες-Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων
Τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων από τις παρενέργειες, συμπεραίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάνοντας λόγο για πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
ΕΜΑ για AstraZeneca: Σύνδεση με σπάνιες παρενέργειες-Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων
ΕΥΡΩΠΗ
Βαίνει προς έγκριση το εμβόλιο Sputnik V
Κυλιόμενες δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ξεκινάει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της Ε.Ε.
Βαίνει προς έγκριση το εμβόλιο Sputnik V
ΕΥΡΩΠΗ
«Πράσινο» φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο εμβόλιο της Astrazeneca
Μετά τη σύσταση της ΕΜΑ, η Κομισιόν θα εκδόσει με συνοπτικές διαδικασίες τη σχετική άδεια υπό όρους, με συμφωνία των κρατών μελών.
«Πράσινο» φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο εμβόλιο της Astrazeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την εξέταση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών
Ο EMA θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του, το οποίο αναμένεται σε μερικούς μήνες, εκτός εάν χρειαστούν συμπληρωματικές πληροφορίες.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την εξέταση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών
ΕΥΡΩΠΗ
EMA: Το εμβόλιο της J&J συνδέεται και με άλλη σπάνια περίπτωση θρόμβωσης
Ο EMA ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε βαθιές φλέβες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 και συνέστησε η πάθηση να περιληφθεί στις παρενέργειες...
EMA: Το εμβόλιο της J&J συνδέεται και με άλλη σπάνια περίπτωση θρόμβωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας