• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.4°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 26.3°C
  2 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.0°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  60%

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

AP Photo/Burhan Ozbilici

Φον Ντερ Λάιεν: Ακόμα μία φορά κατά της άρσης των πατεντών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news
Την αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικράτησε γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, μετέφερε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
 
Στη ίδια ολομέλεια η Πρόεδρος της Κομισιόν επεξήγησε αναλυτικά τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και την παροχή τους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΕ για επενδύσεις στην Αφρική και διευκρινίζοντας ότι η παραίτηση από πνευματικά δικαιώματα (πατέντες) δεν αρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος.
 
Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στα μέλη του ΕΚ, ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι "από τη μία πλευρά, μπορούμε να δούμε ότι καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων και την παράδοση εμβολίων, το οποίο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και, από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε συνετοί και να παρακολουθούμε την πορεία στενά και ειδικότερα, όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών".
 
Επιπλέον ο Πρόεδρος κατέγραψε ότι "έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά το πιστοποιητικό COVID και χαιρετίζουμε τις συμφωνίες που έχουν υλοποιηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με αυτό το θέμα".
 
"Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, διασφαλίζοντας ότι λίγο πολύ, θα είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό αντίκτυπο. Σε ορισμένες χώρες, που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία, η προσεκτική αισιοδοξία είναι το συναίσθημα που συμμερίζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.
 
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και τη δέσμευση της Ευρώπης προς τον κόσμο όσον αφορά την πανδημία: "δεν θα είμαστε ασφαλείς έως ότου ολόκληρος ο κόσμος είναι ασφαλής σε αυτήν την κρίση, και γι `αυτό είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να νιώθει ντροπή για τις επιλογές της που έγιναν από την αρχή, η δράση της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησε στην κινητοποίηση πόρων για έρευνα, για να διασφαλίσει ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα μπορούσαν να παραχθούν εμβόλια, η ΕΕ, έκανε την επιλογή να διατηρήσει τις εξαγωγές εμβολίων και κατά μέσο όρο 50 % των εμβολίων που παρήχθησαν σε ευρωπαϊκό έδαφος εξήχθησαν", επεσήμανε.
 
"Υπάρχει ένα κεντρικό ζήτημα στο οποίο θέλουμε να επικεντρωθούμε με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η ενίσχυση της ικανότητας παραγωγής εμβολίων, η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας στο πλαίσιο συγκεκριμένων εταιρικών σχέσεων, ιδίως με την ήπειρο της Αφρικής, με ορισμένες χώρες σε αυτήν την ήπειρο, και εγώ υπογραμμίζω τη σημασία της συνεργασίας με τη Λατινική Αμερική. Μια βασική περιοχή όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τώρα φυσικά αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά έχει επίσης να κάνει με τη μεταφορά τεχνολογίας και θα συνεχίσουμε", κατέληξε.
 
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επεσήμανε τη δέσμευση της ΕΕ για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και την απόφαση για αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο (Σύνοδος της Ρώμης για τη Υγεία) των σημείων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού.
 
"Αν λοιπόν κοιτάξετε τη Διακήρυξη της Ρώμης, θα δείτε ότι υπάρχει ένας τρόπος για απρόσκοπτη ροή εμβολίων και συστατικών, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί".
 
"Και δεσμευτήκαμε να επενδύσουμε σε ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης γνωρίζοντας ότι αποτύχαμε σε αυτό στην αρχή της πανδημίας", τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
 
"Αλλά όπως έχω πει βραχυπρόθεσμα, το θέμα είναι η παροχή εμβολίων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Μέχρι σήμερα, έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στο COVAX", επεσήμανε διευκρινίζοντας ότι η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει προβληματική.
 
Υπενθύμισε ότι η ΕΕ δεσμεύτηκε να δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του έτους.
Υπενθύμισε δε ότι και οι βιομηχανικοί εταίροι δεσμεύτηκαν δημόσια ότι είναι πρόθυμοι να αποστείλουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του έτους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χωρίς κέρδος σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και με χαμηλό κόστος σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.
 
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εμβολίων, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι "δεν μπορούμε απλώς να διατηρήσουμε ολόκληρη την παραγωγή για τον εαυτό μας".
 
"Από τον Ιανουάριο, εξάγουμε σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής μας... περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις έχουν εξαχθεί σε περισσότερες από 90 χώρες ... εάν όλοι οι άλλοι παραγωγοί εμβολίων είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά μας, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός σήμερα", επεσήμανε.
 
Τέλος σε σχέση με την απεμπόληση των πνευματικών δικαιωμάτων (πατέντες) η Πρόεδρος ξεκαθάρισε τα εξής:
 
"νομίζω ότι η πνευματική ιδιοκτησία πρέπει να προστατεύεται, να προστατεύεται, διότι είναι η ιδέα πίσω από την ανακάλυψη και διατηρεί τα κίνητρα για καινοτομία στην έρευνα και ανάπτυξη. Και φυσικά, οι εθελοντικές άδειες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διευκολυνθεί η επέκταση της παραγωγής και, κατόπιν αιτήματος, μια παγκόσμια σύνοδος για την υγεία και οι σύγχρονοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την εκτίμησή αυτή. Ωστόσο ... εάν η εθελοντική αδειοδότηση αποτύχει, η υποχρεωτική αδειοδότηση πρέπει να αποτελεί νόμιμο εργαλείο για την αύξηση της παραγωγής. Και γι `αυτό, μαζί με τον ΠΟΕ, θέλουμε να αποσαφηνίσουμε και να απλοποιήσουμε τη χρήση της υποχρεωτικής αδειοδότησης σε περιόδους εθνικής έκτακτης ανάγκης.
 
"Πρόκειται για πολύ περίπλοκες βιολογικές διαδικασίες, απαιτούν τεχνολογία, εξειδικευμένο προσωπικό και φυσικά υποδομή. Και νομίζω ότι δεν αρκεί απλώς παραίτηση από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην πραγματικότητα, μέσω της συνεργασίας και, εάν χρειάζεται να είναι υποχρεωτική η αδειοδότηση, βελτιώνεται η μεταφορά τεχνολογίας, επειδή το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν λέει ολόκληρη την ιστορία, ούτε εξηγεί μέρος της διαδικασίας παραγωγής", διευκρίνισε.
 
"Επομένως, υπάρχουν επίσης διατάξεις για αυτό στην πρότασή μας και στον ΠΟΕ. Αλλά πρέπει να έχουμε περισσότερα όταν πρόκειται για τέτοια είδη σύνθετων προϊόντων. Και γι `αυτό ξεκινήσαμε αυτήν την πρωτοβουλία και στον ΠΟΕ. Για να απλοποιήσουμε την υποχρεωτική αδειοδότηση, και αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη δεσμεύτηκε με 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να δημιουργήσει υποδομές για τους Αφρικανούς εταίρους μας και τη βιομηχανική μας πρόοδο και για τους τρεις κόμβους παραγωγής σε διαφορετικές περιοχές της Αφρικής, και σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα επιστρέψουμε σίγουρα σε αυτή τη συζήτηση", κατέληξε.
ΕΥΡΩΠΗ
Σαρλ Μισέλ: θα συζητήσουμε για τις πατέντες στο Πόρτο
Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει επί της ιδέας παραίτησης εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων σε πατέντες εμβολίων.
Σαρλ Μισέλ: θα συζητήσουμε για τις πατέντες στο Πόρτο
ΕΥΡΩΠΗ
Τα μετέωρα βήματα της Ούρσουλα
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Κι αν δεν υπήρχαν και τα αναγκαστικά κενά στα έδρανα των ευρωβουλευτών, τίποτα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα θύμιζε την πανδημία του κορονοϊού.
Τα μετέωρα βήματα της Ούρσουλα
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: 30,5 δισ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την παροχή 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα βάσει του RRF.
Κομισιόν: 30,5 δισ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Προσεκτικά βήματα προς τη νέα εποχή
Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μάχη έναντι της COVID-19, καθώς και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Προσεκτικά βήματα προς τη νέα εποχή
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποίηση μετά τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ
"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτήν την ανανεωμένη δέσμευση των Αμερικανών. Και νομίζω ότι η πολύ εντατική συνεδρία μας ήταν πολύ καλή και πολλά υποσχόμενη", επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ.
Ικανοποίηση μετά τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Ψήφισμα κατά πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου υπέρ της άρσης των πατεντών
Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν τη σχετική τροπολογία, αλλά μετά την κριτική που τους ασκήθηκε, υπερψήφισαν στο σύνολό του το ψήφισμα για την προσωρινή άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Ψήφισμα κατά πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου υπέρ της άρσης των πατεντών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας