• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.8°C / 42.9°C
  1 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.1°C / 39.9°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.2°C / 42.7°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 39.2°C
  3 BF
  17%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 33.5°C / 40.8°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.6°C / 37.2°C
  3 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 33.6°C / 42.4°C
  3 BF
  12%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.7°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 37.1°C
  4 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.6°C / 33.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 35.9°C
  0 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  41°C 37.5°C / 40.9°C
  0 BF
  14%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  40°C 36.7°C / 41.0°C
  2 BF
  16%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.0°C / 38.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.0°C / 42.1°C
  2 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  0 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.2°C / 42.2°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 36.8°C / 36.8°C
  4 BF
  13%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Απέκλεισαν τη δημοσιογραφική κάλυψη σε δίκη με αιτιολογία τα μέτρα για τον κορονοϊό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια σοβαρή καταγγελία κάνει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Documento, Βασίλης Τριάντης, ότι στη διάρκεια μιας πολύ σοβαρής δίκης που αφορά εκβιασμό επιχειρηματία χρυσού από στελέχη του ΣΔΟΕ και δικηγόρους, τον υποχρέωσαν να βγει από την αίθουσα, στο πλαίσιο προστασίας των μέτρων του κορονοϊού.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, και ενώ είχε κυλήσει ένα τρίωρο ακροαματικής διαδικασίας, ζήτησε από τον δημοσιογράφο, που είναι ο μοναδικός που καλύπτει τη δίκη, να βγει με την αιτιολογία ότι στον χώρο δεν μπορούν να παρευρίσκονται πάνω από 15 άτομα.

Η συνεδρίαση συνεχιζόταν έπειτα από διακοπή καθώς είχε ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες, όπου και πάλι ο δημοσιογράφος βρισκόταν μέσα στην αίθουσα και κάλυπτε κανονικά τη διαδικασία χωρίς να προκύψει καμία απολύτως αντίρρηση από την πλευρά της έδρας, όπως αναφέρει. 

Ωστόσο, όταν μάρτυρας εισήλθε στην αίθουσα έπειτα από διακοπή της συνεδρίασης μαζί με τον δικηγόρο της, η έδρα της είπε να βγει έξω. Ακολούθησε η διαμαρτυρία του δικηγόρου και αφού το προεδρείο συνεδρίασε, κάλεσε όλους να περάσουν έξω και να μείνουν μέσα συνολικά 15 άτομα που έχουν να κάνουν μόνο με τους διαδίκους της υπόθεσης. όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο των καθηκόντων του, του είπαν ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Ο δημοσιογράφος καταγγέλλει το πρωτοφανές περιστατικό και όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο της εφημερίδας Documento θα ενημερωθούν τόσο ο Άρειος Πάγος και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν υπό το πρόσχημα των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό να μην επιτρέπουν σε δημοσιογράφους να εκτελούν τα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα.

Σχόλιο για το περιστατικό έκανε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση αυτή για 15 άτομα μέσα στη δικαστική αίθουσα στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία «δεν μπορεί να ακυρώνει την επιταγή της δημοσιότητας της δίκης, που αποτελεί αρχή καθιερωμένη στο α. 93 του Συντάγματος με ρητές και περιοριστικά αναφερόμενες εξαιρέσεις, καθώς και στο άρθρο 329 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». 

Τονίζει δε ότι η δημοσιότητα στην ποινική δίκη «δεν είναι μόνο δημοσιότητα των διαδίκων, αλλά και λαϊκή δημοσιότητα. Και η λαϊκη δημοσιότητα είναι άμεση και έμμεση, η οποία πληρούται μέσω της παρουσίας εκπροσώπων του Τύπου».

Και καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους να παρέμβουν «και να μην επιτρέψουν μια γραμμή “ευκολίας” όπου όλες οι κατακτήσεις της ποινικής δίκης θυσιάζονται στο όνομα των μέτρων για τον Covid-19. Η δημοσιότητα είναι η κορωνίδα στη νομιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας. Δεν μπορεί να περιορίζεται, πολλώ δε μάλλον να καταργείται, αβασάνιστα», σημειώνει.

Η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη

Το Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, επικαλούμενο τις περιοριστικές ρυθμίσεις για τον Covid-19, απαγόρευσε την παρουσία στο ακροατήριο του δημοσιογράφου του δικαστικού ρεπορτάζ του Documento Βαγγέλη Τριάντη σε δίκη με έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. 
Όντως, δεν προβλέπεται διαφοροποίηση στην ΚΥΑ για την παρουσία δημοσιογράφων. Λέει η διάταξη: «Μέχρι δεκαπέντε (15) άτομα στην αίθουσα. Κατ' εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε (15), εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία».

Όμως, η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να ακυρώνει την επιταγή της δημοσιότητας της δίκης, που αποτελεί αρχή καθιερωμένη στο α. 93 του Συντάγματος με ρητές και περιοριστικά αναφερόμενες εξαιρέσεις, καθώς και στο άρθρο 329 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η δημοσιότητα στην ποινική δίκη δεν είναι μόνο δημοσιότητα των διαδίκων, αλλά και λαϊκή δημοσιότητα. Και η λαϊκη δημοσιότητα είναι άμεση (με τη συμμετοχή κοινού στο ακροατήριο) και έμμεση (ή αυτό που η θεωρία αποκαλεί πολιτική δημοσιότητα), η οποία πληρούται μέσω της παρουσίας εκπροσώπων του τύπου. Στη σημερινή δίκη, με την απαγόρευση παρουσίας του δημοσιογράφου αν και αυτός κοινοποίησε την ιδιότητα και τον λόγο της παρουσίας του, το δικαστήριο ουσιαστικά παραβίασε την λαϊκή δημοσιότητα, αφού δεν υπήρχαν θέσεις δημοσιογράφων, έστω ενός (θα ήταν δε χρήσιμο να μαθαίναμε αν υπήρχαν θέσεις κοινού, έστω περιορισμένες, ή αν τα 15 άτομα που επετράπησαν ήταν τελικά μόνον οι διάδικοι και οι συνήγοροί τους). 

Εν προκειμένω, δε, η παρουσία ενός δημοσιογράφου, σε δίκη που αποτελεί δίκη ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με αδιάλειπτη ειδησεογραφική κάλυψη από το ξεκίνημά της, μπορεί να καταστεί όρος εγκυρότητας της διαδικασίας. Επισημαίνω εδώ ένα «πρακτικό» θέμα που βάζει ο  Ανδρουλάκης στις Θεμελιώδεις Έννοιες, όπου υπαινίσσεται την ακυρότητα της διαδικασίας εξαιτίας αποκλεισμού ενός δημοσιογράφου που κάλυπτε συστηματικά μια δίκη από το ακροατήριο που επετράπη να την παρακολουθήσει.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να είναι Κέρβεροι: συγκεκριμένα πρέπει να παρέμβουν και να μην επιτρέψουν μια γραμμή «ευκολίας» όπου όλες οι κατακτήσεις της ποινικής δίκης θυσιάζονται στο όνομα των μέτρων για τον Covid-19. Η δημοσιότητα είναι η κορωνίδα στη νομιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας. Δεν μπορεί να περιορίζεται, πολλώ δε μάλλον να καταργείται, αβασάνιστα.
 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δήλωση Π. Μουσσά μετά την πρόταση παραπομπής του
«Θα ήταν απαλλακτική η εισαγγελική πρόταση» ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσσάς, κατηγορούμενος στη δικογραφία για εκβιάσεις δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, αν η εισαγγελέας γνώριζε «νέα στοιχεία»...
Δήλωση Π. Μουσσά μετά την πρόταση παραπομπής του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόταση παραπομπής για την υπόθεση «εκβιαστών»
Την παραπομπή σε δίκη των δύο δημοσιογράφων του αποκαλούμενου «κυκλώματος εκβιαστών», στο οποίο εμπλεκόταν και ο αποθανών Π. Μαυρίκος, ζητά η εισαγγελέας. Το αίτημα αφορά τους Π. Μούσσα και Χρ. Φράγκο, οι...
Πρόταση παραπομπής για την υπόθεση «εκβιαστών»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Είσαι εκβιαστής παιδιών»
Έντονος διάλογος του υπουργού Εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου με τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Παναγιώτη Τζένο, στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, έπειτα από τη μήνυση για...
«Είσαι εκβιαστής παιδιών»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Να δουλέψουμε για το σπάσιμο της σιωπής»
Με την εξέταση της γνωστής δημοσιογράφου, Ελενας Ακρίτα, και του θείου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιώργου Βιβιαδάκη, συνεχίστηκε χθες στα Γιάννενα η δίκη για την υπόθεση του αδικοχαμένου φοιτητή. Στο εδώλιο του...
«Να δουλέψουμε για το σπάσιμο της σιωπής»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθερος ο Στέφανος Χίος εν αναμονή της δίκης του
Αύριο θα δικαστεί από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος που συνελήφθη νωρίτερα σήμερα μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο...
Ελεύθερος ο Στέφανος Χίος εν αναμονή της δίκης του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη-παρωδία για τη Μόρια
Σε δέκα χρόνια φυλάκιση καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου τους τέσσερις νεαρούς Αφγανούς κατηγορούμενους για την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη Μόρια στις 8 Σεπτεμβρίου 2020.
Δίκη-παρωδία για τη Μόρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας