• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.3°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.8°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 11.5°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου

 • A-
 • A+

Με βρήκε η φράση στον σταυρό, την ώρα που άλεθα στο μυαλό μου διάφορα θέματα και τίτλους για τον βδομαδιάτικο, τετρακο-εικοσάρικο οβολό μου στην «Εφ.Συν.». Επεσε το βλέμμα πάνω στην αξιοσημείωτη πολλαπλή συμμετοχή του Ντίνου Σιώτη και στην εφημερίδα, εύχομαι να συνεχιστεί, ο ποιητικός του σχολιασμός προσθέτει μια παιγνιώδη σπιρτάδα.

Διατρέχει, ωστόσο, τον κίνδυνο ο ποιητής να αποκτήσει έναν απροσδόκητο σύμμαχο, την από Βορρά πολιτεύτρια. Που ενδεχομένως θεωρήσει πως οι απόψεις της για το «απεχθές» της γυναικείας κυτταρίτιδας δικαιώνονται (;), με τρόπο μάλιστα έμμετρο. Δεν θα είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ο αποφθεγματικός λόγος θα κοπεί στα πατρόν όσων αντιμάχονται την ουσία του.

Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Που έχουν γίνει ανάλγητοι αφήνοντας εκτεθειμένους τους αδύναμους στις ορέξεις των ισχυρών. Η κοινωνική κυτταρίτιδα γίνεται ασυδοσία. Η έξοδος από την εξάμηνη καραντίνα έφερε στην επιφάνεια τη φράση «τα σπασμένα». Αρκετές επαγγελματικές κατηγορίες έχουν σταθερά προσανατολισμένο το βλέμμα τους στην πιστωτική κάρτα του πελάτη. Για να βγάλουν τα σπασμένα. Πρώτα απ’ όλα τα σουπερμάρκετ. Οι τιμές ανεβαίνουν καθ’ ύψος, κατά βούληση και κατά ριπάς. Στα βενζινάδικα οι τιμές ψηλώνουν, να βγάλουν τα σπασμένα, λένε κι αυτοί. Το ίδιο γίνεται με τις ναυτιλιακές μεταφορές και τα λεγόμενα μπιτσόμπαρα. Να βγάλουν τα σπασμένα, επαναλαμβάνουν κι αυτοί.

Η φράση «τα σπασμένα» γίνεται η κυτταρίτιδα της κοινωνικής αναλγησίας. Η κυτταρίτιδα του παρτάκια, που αδιαφορεί για τα σπασμένα. Μοιάζουν με όλους εκείνους που πήγαιναν στα πολιτιστικά κέντρα στη μεταπολιτευτική περίοδο αφήνοντας πίσω τους σωρούς πιάτων.

Η κυτταρίτιδα απλώνεται παντού. Ακόμη και στο μέλλον. «Κάνω αποτρίχωση στο απρόβλεπτο μέλλον», να κάνει προσπελάσιμο το ταξίδι. Οι ποιητές αγωνιούν, επισημαίνουν. Ομως, οι αποφάσεις ανήκουν σ’ αυτούς που διευκολύνουν την επέκταση της κυτταρίτιδας στις πολιτισμικές νοοτροπίες, στις κοινωνικές σχέσεις, στο επαγγελματικό μέλλον των νεότερων γενιών, που φαίνεται να έχει γίνει αδιάβατος λόγγος.

Η κυτταρίτιδα έχει επεκταθεί παντού. Στην εκπαίδευση που πορεύεται χωρίς σχέδιο. Ή μάλλον που προετοιμάζει ένα πλαστικό μέλλον. Με αβεβαιότητα και μέλλον συσκευασμένο σε χρονομερίδες. Στα βουνά που κερατώνονται με τις φτερωτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Που αποκτούν ουρά διαβόλου και διαστρέφουν τις προθέσεις και βιάζουν τις λέξεις.

Η κυτταρίτιδα διαχέεται, με αυξανόμενη ένταση, στα λεγόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πλαστικά χαμόγελα και ενίοτε υποβάθμιση ή αποσιώπηση της βασικής τους υποχρέωσης. Της πολυδιάστατης ενημέρωσης του πολίτη. Είναι κι αυτά συμμέτοχα στην επέκταση της κυτταρίτιδας. Γιατί τι άλλο είναι η κυτταρίτιδα από υποδόρια διάταση του συνδετικού ιστού; Της χαλάρωσης της κοινωνικής συνείδησης. Της διάδοσης του λίπους του ατομικισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Γαϊδούρια»
Χάνονται τα συμπαθή ζώα, τα ταυτισμένα με τον πολιτισμό της υπαίθρου. Κάποια απ’ αυτά έχουν υπαχθεί στις τουριστικές υπηρεσίες. Ομως δεν έχουν χαθεί οι μεταφορές που αποδίδουν ιδιότητες στους ανθρώπους.
«Γαϊδούρια»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναμνηστικά
Η αναγκαστική απομόνωση των δύο ετών μάς έκανε να μας δούμε καλύτερα και τον κόσμο γύρω μας, θέλοντας και μη. Κάποιοι μάς αντέξαμε και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι μάς αγαπήσαμε περισσότερο και κάποιοι την εντός...
Αναμνηστικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουρκούτι
Το κουρκούτι είναι μια διατροφική πρόταση, πρωτίστως για πρωινό. Και όχι μόνο. Ηταν η τροφή, κατά κανόνα, των φτωχών στρωμάτων. Μια απλή συνταγή, που εντάσσεται στην τακτική της οικιακής οικονομίας των...
Κουρκούτι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοπεποίθηση
Επανέρχεται ένα ζήτημα που οδήγησε σε στρεβλή ένταξη των εσωτερικών μεταναστών στις πόλεις. Ενοχοποιήθηκε η αγροτική καταγωγή. Θεωρήθηκε μειονέκτημα, αν όχι στίγμα, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κίνημα του...
Αυτοπεποίθηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας