• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.3°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.4°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.5°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 25.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  3 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.5°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.7°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  82%

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΕλΕΔΑ: Άμεση ανάκληση της απαγόρευσης μαρτυρίας δημοσίων υπαλλήλων κατά του Δημοσίου

 • A-
 • A+

Ακόμη μία φωνή ήρθε να προστεθεί σε αυτές που καταγγέλλουν την παράνομη και αντισυνταγματική απαγόρευση σε δημοσίους υπαλλήλους να καταθέτουν εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου σε δίκες όπου το Δημόσιο είναι ένας από τους διαδίκους. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) καταγγέλλει την εγκύκλιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς όπως μεταξύ άλλων σημειώνει «υποχρέωση μαρτυρικής κατάθεσης μόνο υπέρ του δημοσίου είναι τελείως αντίθετη με την έννοια της απόδειξης που αφορά την αλήθεια πραγματικών γεγονότων».

Για τον λόγο αυτό, ζητά να ανακληθεί η παράνομη όπως τη χαρακτηρίζει απαγόρευση μαρτυρίας δημοσίων υπαλλήλων κατά του ελληνικού δημοσίου.

Η ΕλΕΔΑ στην ανακοίνωσή της αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους καλεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την εγκύκλιο, που την καθιστούν «πρόδηλα παράνομη και αντισυνταγματική».

Αυτοί είναι οι εξής:

 • Το δικαίωμα μαρτυρίας κάθε πολίτη – και των δημοσίων υπαλλήλων – συνδέεται με τα ακόλουθα θεμελιώδη δικαιώματα: α) ελευθερία της έκφρασης (ΥΚ άρθρ. 45), β) δικαίωμα πληροφόρησης αναφορικά με τα γεγονότα που είναι σε γνώση του μάρτυρα, γ) συμμετοχή με την ιδιότητα του μάρτυρα στην απονομή της δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρ. 20 παρ. 1 Σ. για την παροχή δικαστικής προστασία κ.α. Πρόκειται για ένα δικαίωμα μεικτό, ατομικό και διαδικαστικό.
 • Η «εγκύκλιος» παραβιάζει το νομικό καθεστώς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν επιτρέπεται να ταυτίζεται με τη διοίκηση και τα μέλη του δεν είναι «δικηγόροι» της: οφείλουν να επιτελούν τα καθήκοντά τους, με γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους (άρθρο 100Α Σ. και το άρθρ. 37 του ν. 3086/2002 για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ΣτΕ 585/2008, σκ. 17).
 • Η υποχρέωση μαρτυρικής κατάθεσης μόνο υπέρ του δημοσίου είναι τελείως αντίθετη με την έννοια της απόδειξης που αφορά την αλήθεια πραγματικών γεγονότων (ενώ τιμωρείται η ψευδής κατάθεση με το άρθρ. 224 του ΠΚ, ν. 4619/2019). Το άρθρ. 22 παρ. 2 ν. 3086/2002 για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ορίζει ότι η κατάθεση των δημόσιων υπαλλήλων ως μαρτύρων είναι υποχρεωτική και ότι τυχόν άρνηση εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Αλλά, τελείως αυθαίρετα, η υποχρέωση κατάθεσης μετατρέπεται σε υποχρέωση κατάθεσης μόνον υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου, με την επίμαχη «εγκύκλιο».
 • Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν καθήκον αμεροληψίας και αντικειμενικότητας (άρθρ. 29 παρ. 3 Σ., 103 παρ. 1 Σ.). Η αρχή της νομιμότητας διέπει τη δράση τους (άρθρ. 25 παρ .1 ΥΚ, ν. 3528/2007).
 • Η δημοσιότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση, η προστατευόμενη εμπιστοσύνη αποτελούν τον κανόνα, ενώ το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα  είναι η εξαίρεση (άρθρ. 26 παρ. 1 ΥΚ). Οι δικονομικές διατάξεις προβλέπουν ότι αποκλείεται να εξεταστούν ως μάρτυρες δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον η φύση των θεμάτων απόδειξης επιβάλλει την εχεμύθεια, ο δε αποκλεισμός μπορεί να αρθεί μόνον ύστερα από σχετική έγγραφη άδεια του οικείου υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή του νομικού προσώπου. Δεν θεσπίζουν γενική και απόλυτη απαγόρευση μαρτυρίας.

 
Όπως τονίζει η Eλληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το κράτος «δεν δικαιούται κατ' αρχήν να απαγορεύσει σε δημόσιο υπάλληλο τη μαρτυρία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε δίκες στις οποίες το Δημόσιο είναι διάδικος, εκτός αν τίθεται ζήτημα απορρήτου, εχεμύθειας ή υπέρτερου υπηρεσιακού δημοσίου συμφέροντος, το οποίο όμως πρέπει να επικαλεστεί και να αποδείξει το Δημόσιο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣυμπληρώΣτΕ τα διατάγματα
Ως μη νόμιμα λόγω σημαντικών κενών και αντιφάσεων που περιέχουν επιστρέφονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας στους αρμόδιους υπουργούς τα προεδρικά διατάγματα για τους οργανισμούς των επτά αποκεντρωμένων...
ΣυμπληρώΣτΕ τα διατάγματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κινητοποιήσεις με το νέο δικαστικό έτος προαναγγέλλει η Ο.Δ.Υ.Ε.
Με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι δικαστικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη στάση αδιαφορίας και απαξίωσης των προβλημάτων των δικαστηρίων και των ιδίων από την κυβέρνηση.
Κινητοποιήσεις με το νέο δικαστικό έτος προαναγγέλλει η Ο.Δ.Υ.Ε.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαραθώνιος ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Αγώνα δρόμου ξεκινά το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δημόσιες υπηρεσίες όλων των βαθμίδων, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ακόμη και για πρώτη φορά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα.
Μαραθώνιος ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθωώθηκε ο Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
Αθωώθηκε ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, και πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ.
Αθωώθηκε ο Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά στην Ελλάδα για την πτώχευση Thomas Cook
Ο ορκωτός ελεγκτής Παναγιώτης Ντάβος ζητεί τη διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης αξιόποινων πράξεων, για τυχόν παραλείψεις των αρμόδιων αρχών του ελληνικού Δημοσίου.
Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά στην Ελλάδα για την πτώχευση Thomas Cook
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαστική ανατροπή στο ΑΣΕΠ
Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2017 για την πλήρωση 404 θέσεων έχει ήδη διοριστεί, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει τους οριστικούς πίνακες με τους επιτυχόντες.
Δικαστική ανατροπή στο ΑΣΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας