• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.3°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.9°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.7°C
  5 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.9°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 21.4°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  2 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 19.2°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.4°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  87%

Ελαιώνας. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ - φωτ. αρχείου

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Generation 2.0 RED: Εκτός εμβολιαστικής διαδικασίας χιλιάδες συνάνθρωποί μας

 • A-
 • A+

Τις συνέπειες του γεγονότος ότι έχουν αυστηροποιηθεί υπέρμετρα τα κριτήρια για να λάβουν ΑΜΚΑ οι πολίτες τρίτων χωρών και οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση Generation 2.0 RED. Όπως σημειώνει, το δυσλειτουργικό σύστημα απόδοσης ΑΜΚΑ μπλοκάρει την πρόσβαση σε εμβόλια και self-tests για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και τη δημόσια υγεία εν γένει. 

Η Generation 2.0 RED αναφέρει ότι οι βασικές αρχές της λεγόμενης «Επιχείρησης Ελευθερίας», είναι, πρώτον, η Υγειονομική Ασφάλεια, και, δεύτερον, η Ηθική και Ακεραιότητα, ωστόσο οι αρχές αυτές δεν μπορούν να διασφαλιστούν, καθώς η πολιτεία αφήνει εκτός της εμβολιαστικής διαδικασίας χιλιάδες συνανθρώπων μας.

Και εξηγεί:

«Για να μπορέσει ένα άτομο να εμβολιαστεί, το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του», αλλά τον Οκτώβριο του 2019 «αυστηροποιήθηκαν υπέρμετρα τα κριτήρια για να λάβουν ΑΜΚΑ οι πολίτες τρίτων χωρών και οι ευρωπαίοι πολίτες. Έκτοτε μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες αδειών διαμονής έχουν τη δυνατότητα έκδοσής του. Αυτό, έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων στη χώρα, καθώς ο ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος σε πολλούς τομείς. Ιδίως κατά την πανδημία του COVID-19, το δυσλειτουργικό σύστημα απόδοσης ΑΜΚΑ μπλοκάρει την πρόσβαση σε εμβόλια και self-tests για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. 

Το κράτος μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνο σε σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς να αποκαθίσταται το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί. Τον Μάρτιο του 2021, με τον Ν. 4782/2021 θεσμοθετείται η χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Στην πράξη όμως, για να αιτηθεί ένα άτομο αυτόν τον αριθμό πρέπει να κατέχει εκτός του διαβατηρίου και τουλάχιστον κάποιο άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο, το οποίο να διασταυρώνεται από τα μητρώα φορέων του δημοσίου τομέα. Τον Μάιο του 2021, με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται ειδικότερες κατηγορίες δικαιούχων έκδοσης ΠΑΜΚΑ, δηλαδή αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτοι ανήλικοι χωρίς Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) καθώς και οι κρατούμενοι πολίτες τρίτων χωρών σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ)». 

Κατά συνέπεια «η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και δεν εξασφαλίζεται το κύριο ζητούμενο που είναι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, η δημιουργία τείχους ανοσίας και εν τέλει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς νομικό καθεστώς αποκλείονται αυτομάτως από τη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας». 

Ως παράδειγμα της κατάστασης, η Generation 2.0 RED φέρνει τη μεγάλη συγκέντρωση εργατών γης στη Μανωλάδα, τις συνθήκες της οποίας παρακολουθεί μέσω του Manolada Watch. 

«Εκεί οι μετανάστες εργάτες γης υπολογίζονται σε 6.000-7.000, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός είναι κάτω των 1.000 ατόμων. Η μεγάλη πλειονότητα των εργατών γης δεν έχουν κάποια άδεια διαμονής ούτε απασχολούνται με εργόσημο. Πώς θα μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια του συνόλου της τοπικής κοινωνίας;», αναφέρει. 

Και σημειώνει ότι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, η πρόσβαση στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι καθολική, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς των διαμενόντων. Ωστόσο αναφέρει, «το ελληνικό κράτος παίζει με τους αριθμούς μητρώου και την υπομονή της ήδη κουρασμένης κοινωνίας. Αντί λοιπόν να δημιουργεί ΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ, ΠΑΜΚΑ και άλλα ευφάνταστα ακρωνύμια, μήπως η πολιτεία ήρθε η ώρα να δει σοβαρά το ζήτημα της απρόσκοπτης πρόσβασης στον εμβολιασμό και να κάνει πράξη την "Επιχείρηση Ελευθερία";»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καθυστέρησε αλλά ήρθε ο «προσωρινός αριθμός ασφάλισης» προσφύγων
Τις ανάγκες για παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνή προστασία προωθεί με καθυστέρηση τριών μηνών η κυβέρνηση προκειμένου να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υγείας...
Καθυστέρησε αλλά ήρθε ο «προσωρινός αριθμός ασφάλισης» προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόσβαση προσφύγων στο ΕΣΥ
Επειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θέτει σε εφαρμογή το μέτρο του προσωρινού αριθμού ασφάλισης των αιτούντων άσυλο.
Πρόσβαση προσφύγων στο ΕΣΥ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
Στο στάδιο της εφαρμογής περνά η απόδοση του ΠΑΑΥΠΑ, που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία στερούνται από τον Ιούλιο.
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό
Με προσωρινό πάγωμα της χρηματικής βοήθειας σε όσους ζητούν άσυλο, με εγκατάσταση ΑΤΜ μέσα στις προσφυγικές δομές και λειτουργία καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, απαντά, υποτίθεται, το αρμόδιο υπουργείο στην...
Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σήμα κινδύνου από 121 οργανώσεις για διαδικασία ασύλου και δημόσια υγεία
Σήμα κινδύνου για την προστασία όσων ζητούν άσυλο και της δημόσιας υγείας στέλνουν 121 οργανώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη με ανοιχτή επιστολή στην ελληνική και ευρωπαϊκή ηγεσία και στους αρμόδιους...
Σήμα κινδύνου από 121 οργανώσεις για διαδικασία ασύλου και δημόσια υγεία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τον ΑΜΚΑ κρέμεται η ζωή των ασθενών προσφύγων και μεταναστών
Σημαντικά προβλήματα υγείας των προσφύγων και μεταναστών του ΚΥΤ της Σάμου, δημιουργεί η έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα του ΑΜΚΑ για...
Από τον ΑΜΚΑ κρέμεται η ζωή των ασθενών προσφύγων και μεταναστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας