• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.3°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 22.0°C / 28.2°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  94%

Καταστροφή δάσους στις Φιλιππίνες για οικονομική εκμετάλλευση

© Roland Nagy | Dreamstime.com

ΟΗΕ: Μόνο με ταχεία και εκτεταμένη αποκατάσταση της φύσης μπορεί να σωθεί η γη

 • A-
 • A+

Οι άνθρωποι πρέπει να αποκαταστήσουν και να επιτρέψουν να αναπτυχθεί επιφάνεια άγριας φύσης ίση όση η έκταση της Κίνας, ώστε ο πλανήτης να σωθεί από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με ταχύ ρυθμό και μεγάλη συνέπεια, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του οικοσυστήματος και να διασωθεί η βιοποικιλότητα. 

Σύμφωνα με την έρευνα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (Unep) και του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και την Αγροτική Παραγωγή (FAO), οι κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευθούν ότι έως το 2030 (διάστημα μικρότερο από μία δεκαετία) θα αποκαταστήσουν 1 δισ. εκτάρια γης που σήμερα χρησιμοποιούνται για αγροτικούς σκοπούς ή έχουν καταστραφεί λόγω της αποδάσωσης.

Στην έκθεση των οργανισμών του ΟΗΕ αναφέρεται ότι σήμερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε χρόνο 1,6 φορές περισσότερους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να αποκαταστήσει από μόνη της η φύση, καθώς δίνεται μεγαλύτερο βάρος στα οικονομικά κέρδη έναντι της υγείας του πλανήτη. Και γίνεται έκκληση στις κοινωνίες να αναλάβουν δράση, ώστε οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να εργαστούν για την αποκατάσταση της άγριας φύσης σε αστικές περιοχές, σε λιβάδια, σαβάνες και θαλάσσια οικοσυστήματα. 

Ο συντονιστής του προγράμματος για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, Τιμ Κριστόφερσεν, τόνισε ότι «αυτή η προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν επένδυση στις υποδομές για την ευημερία των κρατών. Πρέπει να έχουμε φαντασία, γιατί η αποκατάσταση ενός δισ. εκταρίων άγριας φύσης μπορεί να φαίνεται σαν κάτι αφηρημένο για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να έχουμε πείρα για το πώς γίνεται, αλλά δεν ξέρουμε πώς να το εξηγήσουμε στον κόσμο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μισό ΑΕΠ του κόσμου εξαρτάται από την ίδια τη φύση και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων ήδη επηρεάζει αρνητικά το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς απειλούνται η ανθρώπινη υγεία, οι ζωές και η πρόσβαση των ανθρώπων σε τροφή, σύμφωνα με το Unep.
  
Ο Κριστόφερσεν επισήμανε ότι αν και η επιστήμη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρακτικές αειφόρου γεωργίας και δασικής εκμετάλλευσης, τις οποίες ο κόσμος γνωρίζει και κατανοεί. Εξήγησε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να εργαστεί με τις κυβερνήσεις ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα προγράμματα.

«Αποκατάσταση αυτής της κλίμακας δεν γίνεται συχνά», ανέφερε ο Κριστόφερσεν, «έχουμε ελάχιστα παραδείγματα στην Κίνα και στα τροπικά δάση της Βραζιλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Αλλά εξίσου πολύπλοκα είναι και άλλου είδους προγράμματα δημιουργίας υποδομών που πραγματοποιούνται».

Ήδη πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκατάστασης της άγριας φύσης, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη νότια Ασία, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ ελάχιστες είναι οι δυτικές χώρες που δήλωσαν ότι θα συμβάλλουν στην προσπάθεια μεταξύ των Δυτικών χωρών και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον Τιμ Κριστόφερσεν, τα επόμενα χρόνια θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία του Μεγάλου Πράσινου Τείχους στην Αφρική, που στόχο έχει την αποκατάσταση 100 εκατ. εκταρίων γης μέχρι το 2030 μέσω αντιμετώπισης της αποδάσωσης.

Σημαντικό, για τους επιστήμονες, είναι να μάθουμε από τα λάθη μας, όπως η μονοκαλλιέργεια δέντρων και εξωτικών ειδών, και να γίνουν σεβαστές οι κλιματολογικές συνθήκες και η γεωγραφία κάθε τόπου.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, οι συνθήκες είναι επείγουσες. Τον Φεβρουάριο, έρευνα που έγινε με χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης έδειξε ότι η ανάπτυξη όπως την ξέρουμε σήμερα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τον φυσικό κόσμο και είναι άμεση ανάγκη η ριζική αλλαγή του τρόπου παραγωγής, κατανάλωσης, χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς και εκπαίδευσης για να αναστραφεί η εικόνα αυτή.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, μελέτη για την Κατάσταση του Προγράμματος Χρηματοδότησης για τη Φύση του ΟΗΕ, έδειξε ότι πρέπει να τετραπλασιαστούν οι πόροι για την προστασία του κλίματος, της βιοποικιλότητας και προστασίας της γης. Το χάσμα για τους πόρους που θα απαιτηθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί έως τα μέσα του αιώνα φτάνει τα 4,1 τρισ. δολάρια. Και στόχοι είναι να αποτραπεί η κατάρρευση διαρκών αγαθών που παρέχονται αποκλειστικά από τη φύση, όπως το καθαρό νερό, η τροφή και η προστασία από πλημμύρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Νέο ζοφερό ρεκόρ στους δείκτες-κλειδί της κλιματικής κρίσης το 2021
Οι τέσσερις βασικοί δείκτες της κλιματικής αλλαγής έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας οδηγεί την ανθρωπότητα στην καταστροφή.
Νέο ζοφερό ρεκόρ στους δείκτες-κλειδί της κλιματικής κρίσης το 2021
ΑΦΡΙΚΗ
Η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα ξηρασίας λέει ο ΟΗΕ
Στο επίκεντρο των φαινομένων ερημοποίησης των δασικών εκτάσεων βρίσκεται η Αφρική, με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Λατινή Αμερική να ακολουθούν. Τουλάχιστον 2,3 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από...
Η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα ξηρασίας λέει ο ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Βόνη: οι ηγέτες των αυτόχθονων κοινοτήτων στη σύνοδο για το κλίμα
«Η γη για μας είναι ιερή». Αυτό είναι το μότο των ηγετών των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής που περιοδεύουν με ένα λεωφορείο στην Ευρώπη για να κινητοποιήσουν τον κόσμο υπέρ της προστασίας των δασών του...
Βόνη: οι ηγέτες των αυτόχθονων κοινοτήτων στη σύνοδο για το κλίμα
ΚΟΣΜΟΣ
Κλιματικοί πρόσφυγες: Αυξάνονται διαρκώς, αλλά δεν τους αναγνωρίζει ο κόσμος
Τι είναι η κλιματική προσφυγιά και πώς ορίζεται • Τι ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες • Υπολογίζεται ότι τα επόμενα 30 χρόνια 143 εκατ. άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη...
Κλιματικοί πρόσφυγες: Αυξάνονται διαρκώς, αλλά δεν τους αναγνωρίζει ο κόσμος
ΕΥΡΩΠΗ
Μία Ευρώπη στις φλόγες – Για «συλλογική αυτοκτονία» μιλά ο ΟΗΕ
Οι πρωτοφανείς καύσωνες οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική κρίση, τόνισε ο Γκουτέρες • Κόκκινος συναγερμός σε χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Μία Ευρώπη στις φλόγες – Για «συλλογική αυτοκτονία» μιλά ο ΟΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη τους ωκεανούς
Περίπου 7.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που διεξάγεται στη Λισαβόνα, ανάμεσα στους οποίους αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη τους ωκεανούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας