• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 21.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 19.4°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  93%
MotionTeam / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προτάσεις και ερωτήματα για την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου της ΔΕΘ

 • A-
 • A+

«Σταθερά υπέρ της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου της ΔΕΘ. Τηλεδιάσκεψη διαλόγου για το θέμα αυτό, πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών με αντιπροσωπίες των Νομαρχιακών Επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών, συμμετείχαν οι Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Γιάννης Μαγκριώτης και Νίκος Παπαμίχος και, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι Συντονιστές των δυο Νομαρχιακών Κώστας Αμπατζάς και Χρήστος Μαικίδης και μέλη των Συντονιστικών των δυο Νομαρχιακών.

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης, τόνισαν:

1. Μέχρι το 2012 η νομοθετημένη και συμφωνημένη από όλες τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τους φορείς της πόλης επιλογή για τον χώρο της ΔΕΘ, ήταν η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, και η ανάπτυξη των βασικών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ στη Σίνδο. Μετά το 2012 η διοίκηση της ΔΕΘ παρουσίασε στην τότε κυβέρνηση την ιδέα της: Εν μέσω μνημονίων δεν υπήρχαν δημόσιοι πόροι για τη διπλή ανάπλαση, να ανακατασκευαστεί η ΔΕΘ στον σημερινό χώρο, να γίνει μια ζώνη πρασίνου και επιλέγει να δοθεί ως κίνητρο στον ιδιώτη επενδυτή η κατασκευή της ΔΕΘ, του πάρκου και του Real Estate ( Ξενοδοχείο, πάρκινγκ, εμπορικό και οικονομικό κέντρο).
Η κυβέρνηση το αποδέχτηκε με χαρά, γιατί οι φορείς της Θεσσαλονίκης έπαιρναν την ευθύνη να μη ζητήσουν χρήματα από την κυβέρνηση.

2. Τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά από πέρυσι με τον κορονοϊό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μόλυνση της Θεσσαλονίκης, κυρίως με αιωρούμενα σωματίδια, η ΕΕ έβαλε πρώτη επιλογή την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και μας δίνει πόρους για αυτό τον στόχο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς στην τελική της πρόταση της κυβέρνησης, που κατέθεσε  στην Ε.Ε. τίποτα δεν περιέχεται για τη Θεσσαλονίκη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δρόμοι, ΔΕΘ, Μαρίνα Καλαμαριάς, όλα με ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ στην Αττική έχουν συμπεριλάβει 4 αναπλάσεις και 1,5 δισ. ευρώ για την επέκταση του Μετρό.

3. Η πρότασή της Κίνησης Πολιτών: να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ, να ανακατασκευαστούν τα περίπτερα που έχουν και ιστορική αξία για να διοργανώνονται ελαφρές εκθέσεις, να αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό κέντρο για τις ψηφιακές εκθέσεις. Οι βαριές εκθέσεις (Agrotika, Ζωοτέχνικα και Μάρμαρο), να γίνονται στη Σίνδο. Η χρηματοδότηση να είναι δημόσια, είτε από αναμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης είτε από το ΕΣΠΑ 2021-2027 - μπορεί να το κερδίσει η Θεσσαλονίκη, αρκεί να το διεκδικήσουν οι εκπρόσωποί της.

4. Κόστος και χρόνος: Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΘ, συνεχίζει να λέει ότι αυτό το σχέδιο είναι πιο ακριβό. Είναι πιο φθηνό γιατί: α) δεν έχει το Real estate, β) δεν έχει κατεδαφίσεις, υπόγεια πάρκινγκ και δαπάνες για τα αρχαία. Η ΔΕΘ συγκρίνει σκόπιμα, το σχέδιο του 2002 για την EXPO 2008, με την δική της πρόταση.

5. Στην απόφασή του το ΣτΕ: αποδέχεται  την πρόταση της ΔΕΘ στο κέντρο, γιατί, όπως τονίζει, σύμφωνα με την εκτίμηση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ, δεν υπάρχουν πόροι δημόσιοι και η Θεσσαλονίκη είναι σε πτωτική οικονομική τάση.

Ταυτόχρονα όμως θέτει σημαντικά προαπαιτούμενα που πρέπει να εξασφαλιστούν: κυκλοφοριακή και υδραυλική μελέτη, στις κατεδαφίσεις των περιπτέρων να υπάρχουν εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, και οι εργασίες θα γίνονται με παρουσία αρχαιολόγων. Μετρήστε χρόνο, χρήμα και πιθανά αδιέξοδα. Πόσα χρόνια θα είναι ανοιχτό εργοτάξιο το κέντρο της πόλης;

6. Η διπλή ανάπλαση της ΔΕΘ θα κάνει πιο ελκυστικό το κέντρο της Θεσσαλονίκης, πιο ολοκληρωμένες τις εκθεσιακές υποδομές, πιο φθηνές τις εκθεσιακές και συνεδριακές υπηρεσίες, βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ΔΕΘ, της πόλης, και της αγοράς.

7. Οι συγκοινωνιακές υποδομές έχουν γίνει δυτικά, απαιτείται η σύνδεση του Προαστιακού, μια απόσταση περίπου 800 μέτρων.

8. Το Δ.Σ. της ΔΕΘ δηλώνει ότι όλα είναι τελειωμένα – φυσικά όχι. Ούτε μελέτες, υπάρχουν, ούτε χρηματοδότηση, και τα προβλήματα υλοποίησης αυτής της πρότασης μεγάλα, ίσως και ανυπέρβλητα, μερικά. Η πρότασή μας πιο γρήγορη, πιο φθηνή και πιο παραγωγική.

9. Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ: Η μελέτη του 2013, που έκανε η ΔΕΘ μιλάει για 124 εκατ. ευρώ. Το 2018, με νόμο στη Βουλή, μαζί με το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας της χώρας, πέρασε στο Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με την αξιοποίηση-ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα αποπληρώνει μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας. Ξαφνικά το Δ.Σ. της ΔΕΘ τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει το κόστος κατασκευής της πρότασής της σε 200 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιόπιστες διευκρινίσεις για τους λόγους που το κάνει και πως θα είναι βιώσιμη η λύση με αύξηση του κόστους της επένδυσης κατά 65% περίπου. Μήπως τα 76 εκατ. ευρώ πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ;

Από την πλευρά των εκπροσώπων των Νομαρχιακών επιτροπών του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία τονίστηκε ότι:

1. Είναι σταθερά υπέρ της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν, της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

2. Είναι υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής ανάπτυξης ζωνών πρασίνου και ταυτόχρονα αντιτιθέμεθα σε τυχόν προβλεπόμενες φαραωνικές κατασκευές.

3. Έχει διατυπωμένη θέση για το θέμα, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα σε διαδοχικές του εξαγγελίες στη ΔΕΘ και από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομοκρατία στη Θεσσαλονίκη
Μια πόλη αστυνομοκρατούμενη η Θεσσαλονίκη για χάρη της ΔΕΘ! Διμοιρίες ΜΑΤ σε κάθε γωνιά του κέντρου, γερανοί της Τροχαίας σηκώνουν Ι.Χ. και εξονυχιστικοί έλεγχοι σε φοιτητές που πάνε… για την εξεταστική τους.
Αστυνομοκρατία στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα πρωτοβουλία για τα διατηρητέα της ΔΕΘ
Η Κίνηση Πολιτών, που παγίως ζητά τη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο, επανέρχεται αντιδρώντας στην καταστροφή κτιρίων που θα έπρεπε να κηρυχτούν διατηρητέα.
Νέα πρωτοβουλία για τα διατηρητέα της ΔΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπανάκι» στη ΔΕΘ για τους αντιεμβολιαστές
Η διαδήλωση που οργανώνεται διαδικτυακά από το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη
«Καμπανάκι» στη ΔΕΘ για τους αντιεμβολιαστές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πράσινο φως» μετ’ εμποδίων και αντιδράσεων για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Το Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων απέρριψε το αίτημα τριών αρχιτεκτόνων που ζητούσαν την κήρυξη ως διατηρητέων μνημείων των περιπτέρων 2, 6 και 8.
«Πράσινο φως» μετ’ εμποδίων και αντιδράσεων για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας