• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.3°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.3°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.0°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.3°C
  0 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.2°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 19.6°C
  5 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.5°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  91%
AP Photo/Olivier Matthys

«Καμπανάκι» για τις μεταλλάξεις από τις Βρυξέλλες

 • A-
 • A+
Τα κράτη μέλη οφείλουν να παραμείνουν σε εγρήγορση σε σχέση με τις μεταλλάξεις ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την πανδημία έκανε λόγο και η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν. Οι «27» χαιρετίζουν τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid. Τον Ιούνιο οι συζητήσεις για τους κλιματικούς στόχους.

Σε εγρήγορση σε σχέση με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού πρέπει να μείνουν τα κράτη-μέλη. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες. 

«Η πορεία του εμβολιασμού προχωρά», είπε, «αλλά ταυτόχρονα με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων, τα κράτη μέλη οφείλουν να παραμείνουν σε εγρήγορση σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Ο πρόεδρος Μισέλ μετέφερε επίσης τη βούληση των «27» να δωρίσουν 100 εκ. δόσεις εμβολίων σε τρίτες χώρες μέσω του προγράμματος COVAX, αλλά και να ενισχύσουν την παραγωγική δυνατότητα των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν. Επιπλέον, δήλωσε ότι οι «27» χαιρετίζουν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Κοινοβουλίου και Πορτογαλικής προεδρίας για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid που σε συνδυασμό με τις ανανεωμένες συστάσεις του Συμβουλίου θα διευκολύνουν την επανέναρξη της κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Για μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την πανδημία έκανε λόγο και η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι ο στόχος του 70% του εμβολιασμού ως το τέλος Ιουλίου θα επιτευχθεί. Ανέφερε μάλιστα ότι η ΕΕ έχει παραλάβει 300 εκ. δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκ. εμβολιασμοί.

Η ίδια δήλωσε ότι οι «27» ελπίζουν σε έγκριση από τον ΕΜΑ για τις ηλικίες 12-15 στο εμβόλιο της Pfizer και επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις υπάρχοντες μεταλλάξεις, αλλά τόνισε και την ανάγκη για αποτελεσματική παρακολούθηση, όχι μόνο εντός στην ΕΕ όπως κάνει ο ECDC, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε σχέση με τον ψηφιακό πιστοποιητικό η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν τόνισε υπάρχει η τεχνική ετοιμότητα και έθεσε ως στόχο να ισχύσει ο Κανονισμός από τα μέσα του Ιουνίου.

Τέλος αναφέρθηκε στη δέσμευση για παροχή εμβολίων μέσω του COVAX, έκανε λόγο 1.3 δισ. δόσεις που θα παράσχουν οι ίδιες οι εταιρείες χωρίς κέρδος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για παραγωγή εμβολίων στην Αφρική.

Σε σχέση με τη συζήτηση των ηγετών για τους κλιματικούς στόχους, οι «27» αντάλλαξαν απόψεις, τόνισε ο πρόεδρος Μισέλ και εξήγησε ότι θα επανέλθουν στο θέμα τον Ιούνιο, μετά και τις νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν (15 Ιουνίου). Η πρόεδρος της Κομισιόν άκουσε προσεκτικά τις απόψεις των ηγετών και ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι δεν αμφισβητούνται, αλλά ο τρόπος με τον οποίον οι χώρες θα φτάσουν τους στόχους είναι υπό συζήτηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Φον Ντερ Λάιεν: Στο 57% οι εμβολιασμένοι στην Ε.Ε.
Για επίτευξη του στόχου εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τουλάχιστον μια δόση έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 
Φον Ντερ Λάιεν: Στο 57% οι εμβολιασμένοι στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστηρή προειδοποίηση του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων για την «Δέλτα»
Δραματική έκκληση στις χώρες να επισπεύσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μολύνει κι άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου»...
Αυστηρή προειδοποίηση του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων για την «Δέλτα»
ΕΥΡΩΠΗ
Υποκριτές με... πατέντα
Η Ε.Ε ενώ δηλώνει πρόθυμη να ενισχύσει την παραγωγή, υπογείως εμποδίζει την απελευθέρωση της «πατέντας» του κάθε σκευάσματος, υπηρετώντας το ιδιωτικό συμφέρον αντί για την παγκόσμια υγεία.
Υποκριτές με... πατέντα
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόεδρος Κομισιόν: Μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει το 70% έως το τέλος καλοκαιριού
Επιμένει στο στόχο του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τις εξελίξεις σχετικά με τα...
Πρόεδρος Κομισιόν: Μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει το 70% έως το τέλος καλοκαιριού
ΕΥΡΩΠΗ
EMA: Τρίτη δόση Moderna υπό αξιολόγηση
Ωστόσο ο οργανισμός υπενθυμίζει την πρόσφατη τεχνική του έκθεση βάσει της οποίας κρίνει πως επί του παρόντος δεν επείγει η τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, αν και πρέπει να εξετάζεται για ευάλωτες ομάδες.
EMA: Τρίτη δόση Moderna υπό αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας