• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.3°C / 38.3°C
  2 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.8°C / 37.2°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 37.0°C / 37.0°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  3 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.0°C / 38.3°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.0°C / 37.2°C
  2 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.3°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.0°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  39°C 38.9°C / 39.0°C
  2 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 34.4°C
  3 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 31.0°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.8°C / 37.0°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.0°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 36.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.0°C / 37.2°C
  2 BF
  21%
Μπουρλά: Θα χρειαστεί και 3η δόση της Pfizer, οι εμβολιασμοί θα είναι ετήσιοι

O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Μπουρλά: Θα χρειαστεί και 3η δόση της Pfizer, οι εμβολιασμοί θα είναι ετήσιοι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί και 3η δόση του εμβολίου έπειτα από 8-12 μήνες, αλλά και ότι οι εμβολιασμοί θα είναι ετήσιοι, εξέφρασε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το χάπι κατά της Covid-19 πάνω στο οποίο εργάζεται η εταιρεία του, ενώ για άλλη μια φορά τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πατεντών των εμβολίων.

Μέχρι στιγμής «ξέρουμε ότι το εμβόλιο μας καλύπτει για τουλάχιστον 6 μήνες», αλλά «συνεχίζουμε να αγνοούμε εάν μετά τους 6 μήνες η προστασία θα κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα για παράδειγμα έως τους 12», είπε για την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο.

«Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση κάπου μεταξύ στους 8 και τους 12 μήνες» αλλά «αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με τα στοιχεία» είπε ο κ. Μπουρλά, εξηγώντας ότι η πρόβλεψή του βασίζεται σε πρώιμα στοιχεία. Για τη συχνότητα εμβολιασμού μετά την ολοκλήρωση των τριών δόσεων αυτών, ο κ. Μπουρλά είπε ότι η πρόβλεψή του με τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς». 

Για τις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Μπουρλά ήταν κατηγορηματικός ότι «μέχρι στιγμής με όλα τα στοιχεία που έχω δει δεν υπάρχει καμία που να ξεφεύγει από την αποτελεσματικότητα του δικού μας εμβολίου» και η Pfizer κάνει «πειράματα συνεχώς» και ελέγχει «την αποτελεσματικότητα». 

Αισιοδοξία για το χάπι 

Ως προς την έρευνα για το χάπι, ο κ. Μπουρλά είπε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα. Μπορεί να σου δώσει τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που μπορεί να έχεις στη ζωή σου αλλά και τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε επιτυχία» δήλωσε ο κ. Μπουρλά. 

«Οι λόγοι οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό» είπε ο CEO της Pfizer, αλλά και ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο «δηλαδή δεν δημιουργεί παρενέργειες». 

«Μετά το καλοκαίρι», τοποθέτησε ο κ. Μπουρλά το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς «όλα αυτά φυσικά πρέπει να αποδειχθούν ότι τελικά θα ελέγξουν τον ιό και την αρρώστια».

Κάθετος για τις πατέντες, εξύμνησε τον ιδιωτικό τομέα

«Αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει να έχει εμβόλια όλος ο κόσμος είναι δύο πράγματα: το ένα είναι να έχουμε παραγωγή εμβολίου για όλους και το δεύτερο είναι να τα δίνουμε σε τιμές που όλοι να μπορούν να αντέξουν να πληρώσουν» σημείωσε ο κ. Μπουρλά σχετικά με τη συζήτηση για την παραγωγή του εμβολίου και τις πατέντες.

Ξεκινώντας από την τιμή πώλησης του εμβολίου, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα λύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αφού το εμβόλιο διατίθεται σε διαβαθμισμένη τιμή ανάλογα με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, δηλαδή ανάλογα σε ποια κατηγορία οικονομικής ανάπτυξης την εντάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα. 

Το εμβόλιο πωλείται «με ένα επίπεδο τιμών για τις πλούσιες χώρες του πλανήτη» οι οποίες είναι «οι τιμές που ξέρουμε στην Ευρώπη για παράδειγμα» και ισοδυναμούν με την τιμή «ενός γεύματος, άμα θέλεις να παραγγείλεις» ενώ «δίνεται δωρεάν στους πολίτες από τις κυβερνήσεις» είπε ο κ. Μπουρλά. Οι χώρες που βρίσκονται στην μεσαία κατηγορία «πληρώνουν τη μισή από αυτή την τιμή» και οι χώρες που βρίσκονται στην χαμηλότερη θέση οικονομικής ανάπτυξης «που είναι οι χώρες της Αφρικής, κάποιες χώρες της Ασίας, κάποιες χώρες στη Λατινική Αμερική» το παίρνουν σε επίπεδο «κόστους» τόνισε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας «επομένως, το θέμα της τιμής βγήκε έξω».

Στο ζήτημα της επαρκούς παραγωγής εμβολίων «για όλο τον κόσμο» ο κ. Μπουρλά είπε: «Έχω πάρα πάρα πολύ καλά νέα και τα οποία προσωπικά μετέφερα στον πρόεδρο Μπάιντεν». «Αυτή τη στιγμή ο εσωτερικός μας στόχος ως εταιρεία είναι να παράγουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις αυτόν το χρόνο. Αυτές δεν είναι δόσεις για τους πλούσιους ή τους φτωχούς, δεν είναι δόσεις για το βορά ή το νότο, είναι δόσεις για όλους» είπε ενώ συμπλήρωσε ότι και το 2022 αναμένουν μια παραγωγή 4 δισεκατομμυρίων δόσεων «και αυτά είναι από μια εταιρεία μόνο». «Ο κόσμος έχει 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους αλλά, επίσης, έχει πάρα πολλές εταιρείες» ανέφερε ο κ. Μπουρλά και συνέχισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες «των επίσημων δηλώσεων των εταιρειών, πρέπει να έχουμε γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες είναι αρκετές για όλους».

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε για παράδειγμα 3 δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν είναι η εργοστασιακή υποδομή» τόνισε ο κ. Μπουρλά αλλά «αυτό που λείπει είναι τα υλικά, τα οποία είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα».

Ο κ. Μπουρλά εξέθεσε τον κίνδυνο με την ενδεχόμενη απελευθέρωση των πατεντών σε εταιρείες που «θα τους πάρει δύο χρόνια» να καταφέρουν να παράγουν το εμβόλιο, «να αρχίσουν να παραγγέλνουν αυτές τις πρώτες ύλες για να τις κρατάνε στις αποθήκες τους». 

Στην περίπτωση που απελευθερώνονταν οι πατέντες, το οποίο ο κ. Μπουρλά είπε ότι δεν εκτιμά ότι θα συμβεί, «θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να μπορέσει να στήσει από το μηδέν τέτοια υποδομή για να φτιάξει εμβόλιο και φυσικά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων».

Στο επιχείρημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των πατεντών ώστε να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους, ο κ. Μπουρλά απάντησε ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε αυτήν τη στιγμή εμβόλια που σώζουν τις ζωές των ανθρώπων είναι ότι είχαμε μια εύρωστη φαρμακοβιομηχανία, αναπτυγμένη ανά τον κόσμο, η οποία δαπανά σημαντικά ποσά στην έρευνα». «Μια τέτοια πρόταση», όπως η απελευθέρωση των πατεντών, «επιφέρει καίριο πλήγμα στην αρχή της ύπαρξης αυτής της βιομηχανίας που είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να προστατευτούν» υπογράμμισε. 

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν είναι η καλή θέληση η οποία παράγει τέτοιες τεχνολογίες, είναι η σημαντική συγκέντρωση κεφαλαίων και ανθρώπων οι οποίοι με αίσθηση θυσίας, οι επιστήμονες μας μπορούν να δουλέψουν με αυτά τα κεφάλαια που δίνουμε στη διάθεσή τους για μήνες και χρόνια». «Για να έχουμε μια εύρωστη φαρμακευτική βιομηχανία χρειάζεται απόλυτη προστασία της πνευματικής περιουσίας διότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο από πνευματική περιουσία» σημείωσε ο CEO της Pfizer.

«Το βασικό μάθημα που μάθαμε, νομίζω, από αυτήν την πανδημία είναι το πόσο δυνατή είναι η επιστήμη και πόσο χρήσιμη, αλλά, θα το επαναλαμβάνω, πόσο δυνατός και χρήσιμος είναι ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας «αν και χρειάστηκε η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χρειάστηκε η συνεργασία μεταξύ διαφόρων μερών του ιδιωτικού τομέα, ήταν ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος έφερε εμβόλια, θεραπείες, διαγνώσεις, αναπνευστήρες». «Επομένως, νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε είναι ένα πλαίσιο στο οποίο η επιστήμη θα ανθεί μέσα στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι, εάν κάτι νέο συμβεί, όπως ήμασταν με τον κόβιντ» κατέληξε ο CEO της Pfizer.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία «μαμούθ» ΕΕ-Pfizer για την προμήθεια εμβολίων
Συμβόλαιο για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του COVID-19 για την περίοδο 2021-2023 έκλεισε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Pfizer-Biontech παρά το γεγονός πως έχει ανοίξει η συζήτηση για...
Συμφωνία «μαμούθ» ΕΕ-Pfizer για την προμήθεια εμβολίων
ΕΥΡΩΠΗ
«Όχι» λέει η Pfizer στην άρση των πατεντών για τα εμβόλια
Κατηγορηματικά αντίθετος με την απελευθέρωση των πατεντών εμβολίων δηλώνει ο πρόεδρος του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, αντιπροτείνοντας την αύξηση της παραγωγής στις υπάρχουσες μονάδες.
«Όχι» λέει η Pfizer στην άρση των πατεντών για τα εμβόλια
ΥΓΕΙΑ
Ά. Σκέρτσος: Τέλος τα self test για τους εμβολιασμένους από 1ης Ιουλίου
Εξαιρούνται από την υποχρέωση του self testing οι πλήρως εμβολιασμένοι από τον άλλο μήνα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κάνοντας λόγο για διευκολύνσεις και απορρίπτοντας τον όρο «προνόμια».
Ά. Σκέρτσος: Τέλος τα self test για τους εμβολιασμένους από 1ης Ιουλίου
ΥΓΕΙΑ
Στον Ευαγγελισμό με Covid-19 ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ
Ο Γέροντας που - άγνωστο γιατί - δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, μεταφέρθηκε επειγόντως στην Αθήνα, καθώς η πάσχει από υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες.
Στον Ευαγγελισμό με Covid-19 ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ
ΥΓΕΙΑ
Προβάδισμα Pfizer έναντι AstraZeneca στη δημιουργία αντισωμάτων στους 60-64
Την 22η ημέρα, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο...
Προβάδισμα Pfizer έναντι AstraZeneca στη δημιουργία αντισωμάτων στους 60-64

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας