• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.4°C / 19.0°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.7°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.0°C
  3 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 19.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.3°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.2°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.5°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.5°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 19.3°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.3°C / 13.1°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.4°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όμως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

 • A-
 • A+
Ο επικεφαλής του ESM, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε μέρος της επιτυχίας στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ένας από τους λόγους που επηρέασαν θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν η πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2019.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, «παρόλο που είναι μακράν το υψηλότερο στην Ε.Ε, παραμένει βιώσιμο ακόμη και μετά την κρίση της πανδημίας».

Το παραπάνω υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καθησυχάζοντας τους Έλληνες αξιωματούχους όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς το Μαξίμου, σημειώνοντας πως αν και υπάρχουν προκλήσεις και κίνδυνοι, «είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διατηρήσει το κόστος δανεισμού -και συγκεκριμένα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων- σε χαμηλό επίπεδο».

Ο επικεφαλής του ESM, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε μέρος της επιτυχίας στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ένας από τους λόγους που επηρέασαν θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν η πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2019.

Συγκεκριμένα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι, οι οποίοι επηρεάζουν θετικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους:

 • Ο πρώτος, αφορά την πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2019 πριν ξεσπάσει η κρίση.
 • Ο δεύτερος, αφορά τη δομή του ελληνικού χρέους μετά την αναδιάρθρωση του, καθώς σχεδόν το μισό από αυτό (55%) αφορά σε χαμηλότοκα δάνεια πολύ μακράς διάρκειας που έχει χορηγήσει ο ESM.
 • O τρίτος λόγος συνδέεται με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει στην περιόδο της κρίσης, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να χτυπήσει το καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι μετά το τέλος της πανδημίας, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε πρόσφατα στην Ε.Ε. Πρόσθεσε πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς και η επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Μιλώντας την ίδια εκδήλωση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους εν πολλοίς οφείλεται σε αποφάσεις του παρελθόντος και συγκεκριμένα στην απόφαση του Eurogroup του 2018, καθώς και στο ταμειακό «μαξιλάρι» που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την άνοιξη του 2022 όταν η ΕΚΤ αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) το οποίο κατά γενική ομολογία συνέβαλε στην μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι απαιτείται ολιστικό σχέδιο για τη διασφάλιση ποιοτικής ανάπτυξης. Επέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε δεν αποσκοπεί στην ποιότητα και δεν «θεραπεύει τις πληγές» που προκάλεσε στο σώμα της οικονομίας και της κοινωνίας η πανδημία. Τέλος, υποστήριξε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση «αφήνει απέξω» την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ένας... Γολγοθάς μεταρρυθμίσεων και βαριάς δημοσιονομικής προσαρμογής ξεκινά για την Ελλάδα προκειμένου να φθάσει σε μηδενικά ελλείμματα τον επόμενο χρόνο, καθώς με βάση τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022 θα υπάρξει πρωτογενής δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 12 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το έλλειμμα από το -7,2% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο -0,3% του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς μέτρα εξοικονόμησης πόρων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο ανάκαμψης έδειξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αξιοποίησαν το βήμα του συνεδρίου του Economist για να στείλουν μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση των σκληρών και επώδυνων μεταρρυθμίσεων με «καρότο» τα 31 δισ. ευρώ των πόρων.
«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο ανάκαμψης έδειξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι από το 2023, τα... κεφάλια πάλι μέσα!
Την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα επιβεβαιώνει απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικαλούμενος μάλιστα την εκτίμηση ότι το ίδιο επιθυμεί...
Κι από το 2023, τα... κεφάλια πάλι μέσα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»
Mε αναμμένες τις μηχανές για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες...
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα Αχτσιόγλου-Σκυλακάκη και στο βάθος νέο μνημόνιο
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις του πρώτου για την ύφεση και την εκτίναξη του δημοσίου χρέους, προαναγγέλλοντας...
Κόντρα Αχτσιόγλου-Σκυλακάκη και στο βάθος νέο μνημόνιο
Έφη Αχτσιόγλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Προστασία στις συντάξεις, βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση»
Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε πάνελ για το ασφαλιστικό κατά την τρίτη ημέρα του 4ου Οικονομικού...
«Προστασία στις συντάξεις, βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 1,8% έως 2% η ανάπτυξη το 2018
Στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το καλό σενάριο, τοποθετεί τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη η Eurobank, συστήνοντας παράλληλα στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και...
Στο 1,8% έως 2% η ανάπτυξη το 2018

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας