• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.8°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%

Ένας δικαστικός μαραθώνιος στους διαδρόμους της τουρκικής Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+
Μέσα σε ένα βράδυ έχασε την εννεαμελή οικογένειά της. Επί 28 χρόνια πάλευε για την καταδίκη των δολοφόνων

Το 1ο Ποινικό Επιμελητήριο του Ανώτατου Εφετείου αποφάνθηκε ότι ο λοχαγός Μπουλέντ Καραογλού ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη σφαγή στις 2 Οκτωβρίου 1993 στο κουρδικό χωριό Βαρτινίς που τώρα πια ονομάζεται από τους Τούρκους Αλτίνοβα. 

Γιατί μετά 28 χρόνια βγήκε αυτή η απόφαση; Και γιατί είναι σημαντική; 

Μέχρι τώρα η πολιτική θέση του τουρκικού κράτους ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ότι ο στρατός και η αστυνομία δεν διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες και ουδέποτε μέχρι τώρα έχουν κάψει ή καταστρέψει κουρδική περιοχή, ουδέποτε έχουν επιχειρήσει δολοφονική ενέργεια…

Εκατοντάδες υποθέσεις και καταγγελίες περί του αντιθέτου αραχνιάζουν στα συρτάρια των δικαστηρίων και οι κατηγορούμενοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί απαλλάσσονται με γρήγορες διαδικασίες – ποτέ δεν είναι ένοχοι.   
Στις 2 Οκτωβρίου του 1993, ένας Τούρκος υπαξιωματικός έχασε τη ζωή του σε σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μελών του ΡΚΚ. Στην περιοχή Κορκουτελί (Korkuteli). Τότε κατηγορήθηκαν οι χωρικοί των γύρω περιοχών επειδή «παρείχαν ευκολίες και καταφύγιο σε τρομοκρατικές ομάδες». Όταν δε μετά τη σύγκρουση Τούρκοι στρατιώτες πήγαν να πάρουν το άψυχο σώμα του υπαξιωματικού περνώντας από το χωριό Βαρτινίς απείλησαν τους κατοίκους λέγοντας τους πως θα επιστρέψουν το βράδυ και θα τους κάψουν.  

Πράγματι, στις 3 τα ξημερώματα της 3ης Οκτωβρίου έγινε η επίθεση. Σπίτια, στάβλοι και αχυρώνες παραδόθηκαν στη φωτιά. Οι χωρικοί πανικόβλητοι προσπαθούσαν να σώσουν τις ζωές τους και τα υπάρχοντά τους. Οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρήσεων απωθούσαν όσους προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές… Αναγκάστηκαν οι χωρικοί να εγκαταλείψουν τα πάντα και να τραπούν σε φυγή. Μία οικογένεια όμως δεν πρόλαβε. Οι Öğüt. Mehmet Nasir, Sevda, Sevim, Mehmet Şakir, Mehmet Şirin, Aycan, Cihan, Cinal και Eşref Oran. Εννέα άτομα, από τα οποία τα 7 παιδιά. Μόνο η μία κόρη, η Aysel Öğüt, σώθηκε επειδή εκείνη την ώρα δεν ήταν στο σπίτι – τη φιλοξένησε εκείνο το βράδυ κάποια φίλη της σε γειτονικό σπίτι. Οι πρώτες μαρτυρίες έλεγαν ότι την πόρτα των Öğüt την είχαν κλειδώσει απ’ έξω οι στρατιώτες για να πεθάνουν όλοι σαν τα ποντίκια.
 
Πολλοί από τους χωρικούς μετά κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη, η οποία ροκάνιζε τον χρόνο, τα εισαγγελικά γραφεία έπαιζαν καθυστερήσεις, οι άνθρωποι δέχονταν απειλές και σταματούσαν τις όποιες ενέργειες.

Η Aysel Öğüt υπέβαλε την πρώτη μηνυτήρια καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα του Μους, ο οποίος με τη σειρά του έστειλε τον φάκελο στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κρατικής Ασφαλείας στο Ντιγιαρμπακίρ και με την υποσημείωση πως «το συμβάν έγινε από το ΡΚΚ και ήταν τρομοκρατική ενέργεια». Η Γενική Εισαγγελία με συνοπτικές διαδικασίες χαρακτήρισε το έγκλημα τρομοκρατική πράξη και έκλεισε τον φάκελο με τη συμπλήρωση πως «οι δράστες είναι αγνώστων στοιχείων». 

Η Aysel υπέβαλε ξανά μήνυση το 2003, λαμβάνοντας υπόψη τους νέους νόμους που θεσπίστηκαν κατά τη διαδικασία εναρμόνισης της τουρκικής Δικαιοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτήν τη φορά το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δέχτηκε να ερευνήσει το περιστατικό. Υποβλήθηκε η μηνυτήρια καταγγελία στον Στρατιωτικό Εισαγγελέα του 8ου Σώματος Ελαζίγ, επειδή οι εμπλεκόμενοι ήταν στρατιωτικοί-στρατιώτες. Η υπόθεση καταχωνιάστηκε στα… καινούργια συρτάρια ακόμη επτά χρόνια.

Το 2011 οι δικηγόροι της Aysel επανήλθαν στη Γενική Εισαγγελία του Μους, η οποία αυτήν τη φορά έπρεπε να λάβει υπόψη της τις νομοθετικές αλλαγές. Οι αγωγές που κατατέθηκαν αφορούσαν: τον διοικητή της χωροφυλακής της περιφέρειας Hasköy, τον τότε λοχαγό Bülent Karaoğlu, τον διοικητή του τμήματος κομάντο της περιφέρειας Hasköy, τον ανώτερο υπολοχαγό Hanefi Akyıldız, τον διευθυντή των ειδικών επιχειρήσεων του αστυνομικού τμήματος της Μους Serafettin Uz και τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Gökyazı, λοχία Turhan Nurdoğan. Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Κιρικαλέ (Kırıkkale) τους αθώωσε όλους. 

Στις 10 Ιουνίου η υπόθεση φτάνει στο ποινικό δικαστήριο του Κιρικαλέ όπου ο εισαγγελέας ζητάει για τους 9 θανάτους 20 έως 25 χρόνια για τον καθένα δηλαδή για τον κάθε κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 180 έως 225 χρόνια. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν και πάλι αθωωτική. 

Τελικά και μετά τις ενέργειες των δικηγόρων η υπόθεση ήρθε στο Ανώτατο Δικαστήριο την 1η Μαρτίου 2016, μετά από έφεση. Ο φάκελος περίμενε εδώ άλλα 5 χρόνια και τελικά ήρθε η απόφαση. Το 1ο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Εφετείου επιβεβαίωσε τις αποφάσεις αθωώσεως για τους κατηγορούμενους, εκτός από τον Διοικητή της Περιφέρειας Χωροφυλακής, τον Μπουλέντ Καραογλού.
 
Η απόφαση του 1ου Ποινικού Επιμελητηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Ο κατηγορούμενος, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής της χωροφυλακής Hasköy, συμμετείχε στην επιχείρηση και λόγω της υψηλής υπευθύνου θέσης του […] θεωρείται υπεύθυνος για τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι των θυμάτων. Ολά έγιναν υπό τις εντολές και οδηγίες του…». Τονίστηκε εν ολίγοις ότι η αθώωση του κατηγορουμένου θα βασιζόταν σε εσφαλμένη αξιολόγηση. Ο Καραογλού θα δικαστεί εκ νέου για το έγκλημα της «υποκίνησης ειδικής δολοφονίας».

Για να το συνοψίσουμε: με την απόφαση του 1ου Ποινικού Επιμελητηρίου του Ανώτατου Εφετείου καταγράφηκε πως η επιδρομή στο χωριό πραγματοποιήθηκε από τον στρατό. Είναι κι αυτό ένα βήμα, μια πρώτη νίκη. Όμως τίποτα δεν είναι οριστικό. Εάν η υπόθεση δεν επιλυθεί οριστικά έως τις 3 Οκτωβρίου 2023, θα παραγραφεί. Σε 28 χρόνια, ο φάκελος οριστικά θα μπει στο αρχείο. Αν το δικαστήριο του Κιρικαλέ ακολουθήσει την απόφαση θα ανοίξει ξανά την υπόθεση το Ανώτατο Δικαστήριο θα επιστρέψει στο 1ο Ποινικό Επιμελητήριο για έφεση. Ο δρόμος με τις πολλές παρακαμπτηρίους είναι ακόμη μακρύς…

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου στο Μους, Kadir Karaçelik, και ένας από τους δικηγόρους της Aysel έχει επιστήσει την προσοχή λέγοντας: Αυτός ο φάκελος περίμενε χρόνια. Θα περιμένουμε μετά από αυτήν την ενθαρρυντική απόφαση ακόμη λίγο, αλλά έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο της οριστικής διαγραφής. Άλλωστε επί τόσα χρόνια η Δικαιοσύνη “επιβράβευε” με κάθε τρόπο τους εναγόμενους». 

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η Aysel μετά τόσα χρόνια θα μπορέσει να τιμωρήσει τους φονιάδες της οικογένειάς της. Κι αν με κάποιο τρόπο θα βρουν δικαίωση μέσα από αυτήν την υπόθεση οι εκατοντάδες κουρδικές οικογένειες που με φονικές επιθέσεις έχουν διαλυθεί. 

Και ο δικηγόρος Karaçelik ήταν ξεκάθαρος απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις που δέχονται τα κουρδικά χωριά: «Δυστυχώς, τίποτα δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Το PKK εφαρμόζει την ίδια πολιτική και τακτική. Στους οικισμούς των ανθρώπων, σε μικρές πόλεις, σε χωριά, ένας στρατός σκοτώνει έναν αστυνομικό και δραπετεύει στα βουνά... Η αστική κοινότητα εκείνου του τόπου, οι χωρικοί, αντιμετωπίζουν το μίσος του Τούρκου στρατιώτη [...] τα τελευταία τριάντα χρόνια με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από πέντε χιλιάδες χωριά έχουν καταστραφεί, εκκενώθηκαν από Τούρκους στρατιώτες και κομάντο. Περισσότεροι από σαράντα χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά και τα σπίτια τους».

Πέρα από όλα όμως, για σκεφτείτε τι κουράγια έχει αυτή η κοπελιά επί τόσα χρόνια να ζητάει τη δικαίωση της αδικοχαμένης οικογένειάς της. 

* Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Συνταγματικό Δικαστήριο Τουρκίας: Παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Γκεργκερλίογλου
Μια σημαντική απόφαση υπέρ του βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωσή του και την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικά. 
Συνταγματικό Δικαστήριο Τουρκίας: Παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Γκεργκερλίογλου
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Γκεργκερλίογλου
Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κινδυνεύει άμεσα με φυλάκιση επειδή επέκρινε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Μετά την επεισοδιακή σύλληψή του και τις...
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Γκεργκερλίογλου
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκάδες συλλήψεις κατά Κούρδων στην Τουρκία, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις
Μία μέρα μετά τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της επικείμενης απαγόρευσης του HDP, οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον Κούρδων ανταρτών, προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 20 ατόμων,...
Δεκάδες συλλήψεις κατά Κούρδων στην Τουρκία, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκία: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για διάλυση του HDP
Ο Γενικός εισαγγελέας, Μπεκίρ Σαχίν, κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας τη διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με το επιχείρημα ότι «δρα μαζί με τους τρομοκράτες του PKK και τις φίλα...
Τουρκία: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για διάλυση του HDP
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα σε βάρος βουλευτίνας του φιλοκουρδικού HDP για «τρομοκρατία»
Συνεχίζονται οι διώξεις κατά των στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία.Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε τηλεοπτική εκπομπή.
Έρευνα σε βάρος βουλευτίνας του φιλοκουρδικού HDP για «τρομοκρατία»
ΕΥΡΩΠΗ
Κάθειρξη 22 χρόνων για την Κούρδισσα πρώην βουλευτή Λεϊλά Γκιουβέν
Η 56χρονη Γκιουβέν είχε καθαιρεθεί και από το αξίωμα της βουλευτή τον Ιούνιο με ψηφοφορία στη Βουλή και την κατηγορία της συμμετοχής στο PKK, που για την Τουρκία είναι «τρομοκρατική οργάνωση».
Κάθειρξη 22 χρόνων για την Κούρδισσα πρώην βουλευτή Λεϊλά Γκιουβέν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας