Δεκάδες πτώματα ανθρώπων, που πιστεύεται πως έχουν πεθάνει από Covid-19, ξεβράστηκαν στις όχθες του ποταμού Γάγγη, στη βόρεια Ινδία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, καθώς η χώρα πλήττεται σφοδρά απ' την πανδημία.
Ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Άσοκ Κουμάρ, περιέγραψε πως περίπου 40 πτώματα ξεβράστηκαν στη συνοικία Μπουχάρ, κοντά στα σύνορα της Μπιχάρ με την Ούταρ Πραντές, δύο από τις φτωχότερες πολιτείες της Ινδίας.
«Διατάξαμε τους αρμόδιους φορείς να ασχοληθούν με τα πτώματα, είτε να τα θάψουν είτε να τα κάψουν», είπε ο Κουμάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ορισμένα ινδικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι έχουν βρεθεί έως 100 πτώματα, και ότι η κατάστασή τους υποδηλώνει ότι ίσως βρίσκονταν για αρκετές ημέρες στο ποτάμι.
Οι ίδιες πηγές επικαλούνται άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι αναφέρουν πως οι σοροί ενδεχομένως βρίσκονταν αρκετές ημέρες στον ποταμό.
Κάτοικοι είπαν στο AFP πως πιστεύουν ότι τα πτώματα πετάχτηκαν στο νερό, διότι τα κρεματόρια έχουν υπερχειλίσει ή επειδή οι συγγενείς των θυμάτων δεν μπορούσαν να πληρώσουν το κόστος για την καύση των νεκρών.
«Είναι πραγματικά σοκαριστικό για εμάς», είπε ένας κάτοικος, ο Καμεσγουάρ Πάντεϊ.
Η χώρα βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στο επίκεντρο της πανδημίας. Επίσημα έχουν καταγραφεί πάνω από 22,6 εκατ. κρούσματα και 246.116 θάνατοι από κορονοϊό, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Οι ειδικοί όμως κρίνουν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι μικρότεροι της πραγματικότητας, επικαλούμενοι, κυρίως, δεδομένα από τα κρεματόρια.
Τα θύματα που δεν έχουν καταμετρηθεί είναι πολλά τώρα, που η επιδημική έξαρση έχει επεκταθεί εκτός των μεγάλων πόλεων, στις αγροτικές περιοχές όπου τα νοσοκομεία είναι σπάνια.
Καθημερινά πλέον περίπου 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την Covid-19 στην Ινδία.
Στη χώρα σαρώνει άλλωστε η λεγόμενη ινδική παραλλαγή, η B.1.617, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε σήμερα «ανησυχητική», κυρίως επειδή είναι πιο μεταδοτική.
«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η B.1.617 είναι πιο μεταδοτική» αλλά επίσης και στοιχεία που αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή αυτή παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό ανεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια, ανέφερε η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Κατά συνέπεια, την κατηγοριοποιούμε ως στέλεχος ανησυχίας», πρόσθεσε η Βαν Κέρκοβ, η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 του ΠΟΥ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας