• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.3°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  79%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.9°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 22.8°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.7°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
Τοποθέτηση της οργάνωσης ΑΡΑΣ για δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην «Εφ.Συν.»

Τοποθέτηση της οργάνωσης ΑΡΑΣ για δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με έκπληξη διαπιστώσαμε την αναδημοσίευση κειμένου από την ηλεκτρονική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» την 3-5-2021, το οποίο αναφέρεται στην βίαιη επίθεση που δέχθηκαν φοιτητές και φοιτήτριες στις 22-4-2021 στο ΕΜΠ. Το ανυπόγραφο αυτό κείμενο βρίθει ψεμάτων και αναπαράγει τμήμα της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης για το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες της νεολαίας. Επιπλέον, είναι γεμάτο από στοιχεία ενός ρατσιστικού, αντικομμουνιστικού και απολίτικου λόγου και μιας αυτάρεσκης αποθέωσης της βίας που ταιριάζει μόνο σε συγκρούσεις χούλιγκαν. Ήδη αυτό θα ήταν αρκετό για να κατανοήσουν οι αναγνώστες σας περί τίνος πρόκειται.

Από την πλευρά μας, είχαμε αποφασίσει να μην αναδείξουμε τα γεγονότα με κεντρικό πολιτικό τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η αξιοποίηση τέτοιων, περιθωριακών και άσχετων με την καθημερινότητα των πανεπιστημίων, καταστάσεων, από την κυβέρνηση. Ωστόσο, το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας σας, μας οδηγεί να παρέμβουμε δημόσια για να αναδείξουμε την πολιτική ουσία των ζητημάτων.

Θεωρώντας ότι η εφημερίδα σας τίθεται με την πλευρά των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας, είναι από τις λίγες που υποστηρίζουν έμπρακτα την δημοσιογραφική δεοντολογία και διαθέτει αξιόλογο δυναμικό, εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί ένα ατυχές περιστατικό. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση της πραγματικότητας και της πολιτικής ουσίας των ζητημάτων.

Το κείμενο που δυστυχώς αναπαράχθηκε από τις στήλες της εφημερίδας σας, χωρίς υπογραφή των συντακτών του, μεταξύ άλλων θέτει στο στόχαστρο μία πολιτική οργάνωση της ριζοσπαστικής αριστεράς, με γνωστή, δημόσια παρουσία, παρέμβαση δεκαετιών σε κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα και σήμερα μέσα από τη συμμετοχή στη Λαϊκή Ενότητα, μέλη συνδικαλιστικά στελέχη εκλεγμένα σε σωματεία και ομοσπονδίες, αλλά και αιρετούς σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Επιχειρεί να συνδέσει την ΑΡΑΣ με βίαιες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις εντός των πανεπιστημιακών χώρων, αλλά και με την δήθεν περιφορά εξωπανεπιστημιακών σε φοιτητικές διαδικασίες, με στόχο τον υποτιθέμενο εκφοβισμό κάποιων ανώνυμων προσώπων ή ομάδων.

Πρόκειται για προφανή και χοντροκομμένα ψεύδη. Σε αντίθεση με τους «ανώνυμους κύκλους» που συνέταξαν το κείμενο, η ΑΡΑΣ έχει ανοιχτή και δημόσια πολιτική δράση και η αναπαραγωγή τέτοιου είδους ψευδών ειδήσεων αποτελεί ευθεία επίθεση εναντίον της. Είναι μια πολιτική δύναμη που έχει στην καρδιά της παρέμβασής της το σεβασμό και την υπεράσπιση των συλλογικών διαδικασιών και οργάνων του κινήματος και για το λόγο αυτό άλλωστε βρέθηκε στο στόχαστρο ανώνυμων, περιθωριακών, κινήσεων. Αντίστοιχα, στο κείμενο αυτό, στοχοποιούνται και δυσφημούνται και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και κόμματα, με δημόσια παρέμβαση και δράση. Αντίστοιχα, είναι ψευδές, αλλά και εντάσσεται σε ένα πλήρως αντιδραστικό πλαίσιο, το γεγονός ότι επιχειρείται, μια σειρά από πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες συλλογικών φορέων ή πολιτικοσυνδικαλιστικών συλλογικοτήτων του φοιτητικού κινήματος, να ταυτιστούν με μία ή περισσότερες πολιτικές οργανώσεις.

Όπως έχουν ήδη καταγγείλει δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία, στην ανακοίνωση των οποίων παραπέμπουμε, δεν πρόκειται για αντιπαράθεση ή σύγκρουση μεταξύ κάποιων ομάδων, αλλά για  επίθεση από συγκεκριμένους χώρους που έχουν προχωρήσει σε τραμπούκικες ενέργειες σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών. Όπως ομολογείται στο ίδιο το κείμενο που δημοσιεύσατε, στις 22-4 οργάνωσαν επαναλαμβανόμενες ενέδρες σε μεμονωμένους φοιτητές και φοιτήτριες, οι περισσότεροι εκ των οποίων φοιτούν στα πρώτα έτη των σχολών τους, σε αντίθεση με τα ψέματα των ανώνυμων προβοκατόρων. Από αυτούς, αρκετοί χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η επίθεση έγινε ενόψει μιας δημόσια ανακοινωμένης εκδήλωσης αριστερών φοιτητικών σχημάτων του Πολυτεχνείου και του ΕΚΠΑ, σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που φέρνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις διάλυσης του εργατικού συνδικαλισμού, στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα της κυβέρνησης για το φοιτητικό συνδικαλισμό. Η επιχειρηματολογία αυτών που έκαναν την επίθεση, αν όντως ταυτίζονται με αυτούς που συνέταξαν το επίμαχο κείμενο, σε μεγάλο βαθμό συγκλίνει με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Είναι επομένως προφανές ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο, από ομάδες που στόχευαν σε πρωτοπόρους αγωνιστές και σχήματα του φοιτητικού κινήματος.

Η μαζική καταγγελία της επίθεσης αυτής από 70 σχεδόν φοιτητικούς συλλόγους, αριθμός που μέρα με τη μέρα αυξάνεται, αλλά και σειρά εργατικών σωματείων και μαζικούς φορείς, αναδεικνύει ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για επίθεση, όχι σε μια πολιτική οργάνωση ή κάποιες φοιτητικές συλλογικότητες, αλλά απέναντι συνολικά στο φοιτητικό κίνημα και τις συλλογικές του διαδικασίες. Ασφαλώς ούτε η δική μας πολιτική οργάνωση, ούτε και καμία άλλη, δεν έχει στον έλεγχό της και δεν μπορεί να επιστρατεύει για ίδιες πολιτικές στοχεύσεις τόσες δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι τα συλλογικά όργανα του φοιτητικού κινήματος, αλλά και συνολικά οι διαφορετικές αγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος, αντιλαμβάνονται αυτές τις κινήσεις ως επιθέσεις συνολικά στο κίνημα της φοιτητικής νεολαίας.

Το επίμαχο κείμενο δυσφημεί τον αγώνα της νεολαίας μέσα στα πανεπιστήμια. Αναπαράγει ή διευκολύνει την εκφορά στοιχείων των κυβερνητικών, αντιδραστικών θέσεων και ψεμάτων ότι δήθεν  οι φοιτητικοί σύλλογοι αποτελούν «γραφειοκρατικές σφραγίδες», ελεγχόμενες από μειοψηφίες που αναφέρονται σε φοιτητικές παρατάξεις ή πολιτικές οργανώσεις και κόμματα και ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα παραβατικότητας. Πρόκειται για συνειδητή προβολή μιας ανύπαρκτης εικόνας, σε αντίθεση με την πραγματικότητα των μαζικών και ζωντανών φοιτητικών αγώνων που αναπτύσσονται σήμερα στα πανεπιστήμια.

Παρά τη συνειδητή κυβερνητική προπαγάνδα, στα ελληνικά πανεπιστήμια καταστάσεις «παραβατικότητας» είναι εξαιρετικά λίγες και ασύγκριτα μικρότερης έντασης σε σχέση με άλλους κοινωνικούς χώρους. Η προβολή αυτών των επιχειρημάτων ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης που επιχειρεί να διαμορφώσει μία ψευδή, κατασκευασμένη εικόνα περί πανεπιστημίων – «κέντρων ανομίας» για να προωθήσει την πολιτική της.

Για τις πολιτικές στοχεύσεις αυτής της επίθεσης και της επιχειρηματολογίας που τη συνοδεύει, αρκεί να αναφέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διάλυση του φοιτητικού κινήματος, του οργανωμένου συνδικαλισμού και της πολιτικοποίησης στους φοιτητικούς χώρους. Το φοιτητικό κίνημα, μέσα από τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων, δίνει έναν τεράστιο αγώνα απέναντι σε ένα νόμο που επιχειρεί να επιβάλει την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την εισαγωγή πειθαρχικών μέτρων απέναντι στους φοιτητές, την επιβολή ορίου φοίτησης. Τους προηγούμενους μήνες πέτυχε να διοργανώσει πορείες στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, και μάλιστα με τις σχολές κλειστές, δημιουργώντας σοβαρές παρακαταθήκες για την περίοδο που θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, αλλά και να καταστήσει απεχθή το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη  στην πλατιά μάζα των φοιτητών και σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας, με κοινές πρωτοβουλίες, κείμενα υπογραφών κ.λπ.

Ο αγώνας αυτός έχει ήδη κατορθώσει να καθυστερήσει την εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και να πετύχει ευρύτερες νίκες για την αγωνιζόμενη κοινωνία, με κύρια την ακύρωση στην πράξη του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Για αυτό το λόγο, το κίνημα της νεολαίας και οι πρωτοπόροι αγωνιστές του γίνονται στόχοι της κυβέρνησης, της κρατικής καταστολής, αλλά και μιας σειράς εμφανών και αφανών μηχανισμών. 

Η ΝΔ έχει διακηρυγμένη πρόθεση την διάλυση των φοιτητικών συλλόγων, μέσα από την επιβολή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και εκλογών, ενώ επιχειρεί να επιβάλει την πραγματική κατάργηση του ασύλου, μετά την θεσμική κατάργησή του. Οι κύκλοι που προβαίνουν σε επιθέσεις, όπως αυτή της 22-4-2021, έχουν την ίδια στόχευση. Η αντίληψη που ρητά καταγράφεται στο επίμαχο κείμενο, η οποία αναδεικνύει τους φοιτητικούς συλλόγους και τις φοιτητικές παρατάξεις και πρωτοβουλίες ως το βασικό εχθρό, συγκλίνει απόλυτα με την κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης σήμερα, που αναπαράγει πανομοιότυπη επιχειρηματολογία για να νομιμοποιήσει την κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Όμως, όχι απλώς η πολιτική δραστηριότητα των φοιτητών δεν είναι μειοψηφική ή γραφειοκρατική, αλλά αντίθετα εξακολουθεί να πλαισιώνεται από τη μαζική εμπλοκή των φοιτητών και την ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες και τα όργανα του φοιτητικού συνδικαλισμού, στις αποφάσεις και αγωνιστικές δράσεις του φοιτητικού κινήματος.

Όσον αφορά την «κομματική» παρουσία στους φοιτητικούς χώρους, είναι γνωστό ότι η ΑΡΑΣ είναι μια πολιτική οργάνωση που συνειδητά παρεμβαίνει στους κοινωνικούς χώρους μέσα από ευρύτερες, μετωπικές πολιτικοσυνδικαλιστικές συσπειρώσεις, και όχι μέσα από στενές πολιτικές παρατάξεις, επιδιώκοντας την συνεύρεση ενός πλούτου πολιτικών αντιλήψεων και ρευμάτων, και ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών, σε ανοιχτά, ανεξάρτητα σχήματα. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, η στοχοποίηση της παρουσίας νεολαιών πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων στους χώρους των πανεπιστημίων αποτελεί αντιδραστική αντίληψη που συμπλέει με τις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις.

Ο πολιτικός διάλογος και η ανάδραση διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων είναι δείγμα πολιτικής υγείας και δημοκρατικής συγκρότησης. Είναι ακριβώς η πολιτική δράση της σπουδάζουσας νεολαίας, μέσα από αυτοτελείς πρωτοβουλίες, αλλά και οργανωμένες συλλογικότητες και αντιλήψεις που γέννησε το Πολυτεχνείο, αλλά και τις εξάρσεις του φοιτητικού κινήματος, που μπλόκαραν τις κυρίαρχες επιδιώξεις, τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης, όσο και ευρύτερα. Αυτό είναι, άλλωστε, που ενοχλεί και καθιστά για την ΝΔ επιτακτική ανάγκη το χτύπημα της φοιτητικής πολιτικοποίησης με σκληρά κατασταλτικά μέσα.

Είναι σαφές ότι, κατά τους διακηρυγμένους στόχους των κύκλων που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του κειμένου, η επιβολή της παρουσίας τους προϋποθέτει την δυσφήμιση και την πολιτική και οργανωτική διάλυση των μαχόμενων φοιτητικών συλλόγων και των οργανωμένων διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος, των Γενικών Συνελεύσεων αλλά και των φοιτητικών εκλογών που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα. Για αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο αγωνιστές, αντιλήψεις και πολιτικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η ΑΡΑΣ, όπως και άλλες, είτε αναφέρονται στο δημοσίευμα είτε όχι, που επιδιώκουν να συμβάλλουν στην λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, σε δύσκολες συνθήκες. Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους, που οι θέσεις και η διαχρονική πρακτική τους αξιοποιούνται συστηματικά για την συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και τη δυσφήμιση του πανεπιστημιακού ασύλου, έχουν δώσει αφορμές για την όξυνση της κρατικής καταστολής και έχουν συμβάλει στην προσπάθεια νομιμοποίησης της εισόδου της αστυνομίας στα πανεπιστήμια στη συνείδηση ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας.

Ακριβώς αυτές οι αντιλήψεις και οι πρακτικές έχουν για παράδειγμα οδηγήσει στην ουσιαστική διάλυση του φοιτητικού συλλόγου και του συνδικαλισμού στην ΑΣΟΕΕ, με την βίαιη διάλυση των φοιτητικών εκλογών και μια σειρά άλλες αντικινηματικές ενέργειες. Αντίστοιχα, η αξιοποίηση επί μακρόν του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων για το εθιμικό «εξεγερσιακό πάρτυ» του Σαββατοκύριακου τα προηγούμενα χρόνια, διευκόλυνε τη Ν.Δ. να δικαιολογήσει επικοινωνιακά την πολιτική της. Σε κάθε περίπτωση δε, οι κύκλοι αυτοί δυσφημούν και λειτουργούν εχθρικά απέναντι και στον ίδιο τον πολιτικό χώρο στον οποίο υποτίθεται ότι αναφέρονται.

Η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητικών συλλόγων σε πανελλαδικό επίπεδο αποκαθιστά την πραγματικότητα και αναδεικνύει τόσο τα πολιτικά ζητήματα, όσο και την απομόνωση των ομάδων αυτών από τις διαδικασίες και τα όργανα του ίδιου του φοιτητικού κινήματος. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τέτοιες κινήσεις είναι εντελώς περιθωριακές έως ανύπαρκτες, μέσα στους χώρους της νεολαίας και του ασύλου, οι οποίοι αποπνέουν τη ζωντάνια της νεολαίας και των μαζικών διεκδικήσεων των φοιτητών και των συλλογικών τους οργάνων. Τέτοιου είδους κινήσεις αναβαθμίζονται ή και έμμεσα υποστηρίζονται από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, ακριβώς για να δικαιολογήσουν την «ανάγκη» για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και τη διάλυση των ζωντανών κοινωνικών χώρων. Η ίδια η αστυνομία είναι αυτή που, σε τελευταία ανάλυση, θα επιβάλει τη βία μέσα στα ιδρύματα, η αστυνομία και τα σώματα ειδικών φρουρών που έχουν καταγγελθεί από μαζικούς φορείς, εγχώριους και διεθνείς ανεξάρτητους οργανισμούς, για συστημική ροπή στη βία και αυθαιρεσία.

Σε αντίθεση με το περιεχόμενο του ανώνυμου κειμένου, αλλά και τη γενική επιχειρηματολογία που κατά βάση οργανώνουν οι «ομάδες αλήθειας» κυβερνητικών κύκλων, η πραγματικότητα στους φοιτητικούς χώρους και συλλόγους βρίσκεται πολύ μακριά από την εικόνα παρακμής που επιχειρείται να κατασκευαστεί. Οι 25000 και πλέον υπογραφές φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που κινητοποιούνται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, το αποδεικνύουν περίτρανα. Οι φοιτητές δίνουν έναν αγώνα για ολόκληρη την κοινωνία, για να μην υποθηκευθεί το παρόν αλλά και το μέλλον των ίδιων και των επόμενων γενιών, ενάντια στη φίμωση και την καταστολή, στην έξαρση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που απειλεί σήμερα να ακυρώσει ιστορικές κατακτήσεις και κατοχυρωμένες δημοκρατικές ελευθερίες. Σε αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσει να συμβάλλει και η ΑΡΑΣ στο μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της και δεν πρόκειται να καμφθεί από τέτοιου τύπου επιθέσεις.

Όσο θόρυβο και εάν κάνουν, οι φορείς αυτοί και η πρακτική τους είναι περιθωριακοί και δεν έχουν αναφορά στο φοιτητικό κίνημα. Η μαζική συμμετοχή και στράτευση των φοιτητών στις διαδικασίες και δομές του φοιτητικού συνδικαλισμού και κινήματος είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε λογής αντιλήψεις που επενδύουν στην επικράτηση ενός κλίματος απαξίωσης της συλλογικής οργάνωσης, εξατομίκευσης και απάθειας μέσα στα πανεπιστήμια. Και θα είναι ακριβώς αυτή η δύναμη, του μαζικού κινήματος της νεολαίας, που θα πετύχει την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης να την καθυποτάξει και να επιβάλει σιωπητήριο, συμβάλλοντας ευρύτερα στις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρισμός και Βόρεια Ελλάδα
Η τουριστική δυναμική της χώρας μας συνήθως επιβεβαιώνεται από την συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ και την απασχόληση, που αγγίζει το 1/5. Ωστόσο, τα αριθμητικά μεγέθη δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια – συχνά μάλιστα...
Τουρισμός και Βόρεια Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν το ΥΠΑΙΘ εξαφανίζει 1.915 οργανικές θέσεις ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Στις 2 Ιουνίου 2021 διδάχθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας για τελευταία φορά στα Λύκεια της χώρας καθώς αυτό καταργήθηκε μετά από 39 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας (από το 1982-'83).
Όταν το ΥΠΑΙΘ εξαφανίζει 1.915 οργανικές θέσεις ποιο είναι το επόμενο βήμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τους σταφιδοπαραγωγούς ή με τους «Κουνινιώτιδες»
Η άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Λιβανού να στηρίξει τη μαύρη σταφίδα βάζει ταφόπλακα στη συνέχιση της καλλιέργειας αυτού του σημαντικού προϊόντος και από άποψη διατροφικής αξίας υπερτροφής.
Με τους σταφιδοπαραγωγούς ή με τους «Κουνινιώτιδες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «τέρας» που έγινε ο 32χρονος
Μετά το άσπρο που έγινε μαύρο στα ΜΜΕ και στα χείλη υπουργών και συνδικαλιστών, μετά την κωλοτούμπα, τα εγχειρίδια του FBI και τις...
Το «τέρας» που έγινε ο 32χρονος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέλω να κολυμπήσω μαζί σου προς την κοινή μας θάλασσα
Οι στίχοι αυτοί, αλλά και όλοι οι στίχοι του ποιήματος, αποδίδουν την Ηρακλείτεια ροή των μεμονωμένων στιγμών που περιγράφονται μικρά ψάρια με ασημένια λέπια αστραφτερά και απαστράπτοντα φευγαλέα στο σκοτάδι...
Θέλω να κολυμπήσω μαζί σου προς την κοινή μας θάλασσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «αμπρακατάμπρα» οδηγεί την ανάπτυξη της οικονομίας
Το «δικαίωμα όλων», σύμφωνα με την κυβερνητική σύλληψη, είναι μάλλον προνόμιο του ΣΕΒ και των λοιπών εργοδοτικών ενώσεων και λιγότερο δικαίωμα των εργαζομένων και των συναφών εργατικών ενώσεων.
Η «αμπρακατάμπρα» οδηγεί την ανάπτυξη της οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας