• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 9.5°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.6°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 9.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 6.2°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.1°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.5°C / 8.3°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 9.3°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.3°C / 8.8°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  57%
AΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Η ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην πανελλαδική διαμαρτυρία της 6ης Μάη

 • A-
 • A+

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά «σημαδεύεται από μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων, από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ.», τονίζει η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις που «έρχονται να προστεθούν στη μακροχρόνια παραβίαση του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ίση πρόσβαση στην εργασία, την ίση αμοιβή και τη διαιώνιση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου».

Μεταξύ άλλων η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει, σε σχετική της ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «καταψήφισε αφενός τη Συνταγματική Αναθεώρηση για την καθιέρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου», ενώ συγχρόνως «δεν έφερε ούτε μία νομοθετική πρωτοβουλία που να ενισχύει τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

«Το δικαίωμα στην 8ωρη εργασία είναι αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη και το δικαίωμα στην ισότητα στους χώρους εργασίας», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση, στην οποία απευθύνεται κάλεσμα προς «όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βλέπουν τα ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατούνται», για συμμετοχή στη συγκέντρωση-απεργία της Πρωτομαγιάς, που θα γίνει στις 6 Μαΐου.

Η ανακοίνωση

«Το ανθρώπινο δικαίωμα στο 8ωρο και την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον»

Το δικαίωμα στην 8ωρη εργασία είναι αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη και το δικαίωμα στην ισότητα στους χώρους εργασίας.

Φέτος, η εργατική Πρωτομαγιά σημαδεύεται από μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων, από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ. Παραβιάσεις που έρχονται να προστεθούν στη μακροχρόνια παραβίαση του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ίση πρόσβαση στην εργασία, την ίση αμοιβή και τη διαιώνιση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου.

Δεν ξεχνάμε ότι, τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, εκτός από την ευρεία ρητορική μίσους και τη βία που αντιμετωπίζουν τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα.

Παρά τις παραπάνω διακρίσεις, υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ, καταψήφισε αφενός τη Συνταγματική Αναθεώρηση για την καθιέρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου (που θα έκανε την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων καθολική και πιο ισχυρή και που θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις διεκδικήσεις για άλλες νομοθεσίες στο μέλλον), ενώ συγχρόνως από την στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας, δεν έφερε ούτε μία νομοθετική πρωτοβουλία που να ενισχύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μολονότι η χώρα μας είχε την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το διάστημα 15 Μαΐου με 18 Νοεμβρίου 2020. Έχασε έτσι μια ακόμη ευκαιρία να στείλει το δικό της συμβολικό μήνυμα για τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και για τα 10 χρόνια από τη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Την ίδια στιγμή, ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς δεν είναι διαφορετικός μόνο λόγω της μετάθεσης της ημερομηνίας. Είναι διαφορετικός, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλευόμενη την πανδημία, αμέσως μετά το Πάσχα φέρνει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο επιχειρεί να διαλύσει όλο το εργατικό δίκαιο, να καταργήσει κατακτήσεις χρόνων και να επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είμαστε αντίθετα με την προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας και δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε σε όλα τα επίπεδα με όλες μας τις δυνάμεις. Συμμαχώντας με όλο τον κόσμο της εργασίας.

Καλούμε σε συμμετοχή όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βλέπουν τα ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατούνται, στη συγκέντρωση-απεργία της Πρωτομαγιάς, που θα γίνει στις 6 Μάη.

Εκτός από τα αιτήματα του συνόλου των εργαζομένων, για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διεκδικούμε:

→ Ίση πρόσβαση στην εργασία.

→ Προστασία από τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας στην πράξη.

→ Ευαισθητοποίηση όλων των συνδικαλιστικών σωματείων και συμπερίληψη για ισότιμη συμμετοχή.

→ Ειδική μέριμνα για ισότιμη μεταχείριση στην εργασία, για άτομα που είναι ΛΟΑΤΚΙ+ και βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις για άλλες ταυτότητές τους, όπως οροθετικά και άτομα με αναπηρία, μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά.

→ Οριζόντιο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ), ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές (φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου κ.ο.κ.).

→ Σύσταση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατάρτισης για τα στελέχη του Ο.Α.Ε.Δ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και λοιπών φορέων, πάνω στις διακρίσεις που υφίστανται οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι στην απασχόληση και την παροχή υπηρεσιών.

→ Η εργασία στο σεξ είναι εργασία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ωστόσο, λόγω του περιοριστικού νομικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα για την εργασία στο σεξ, για πολλά απ’ τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη η εργασία τους. Διεθνείς Οργανισμοί για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο σεξ, όπως η ICRSE (Διεθνής Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο σεξ στην Ευρώπη), έχουν πάρει θέση επί του θέματος, καλώντας τις Κυβερνήσεις να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσουν κοινωνική προστασία για τις εργαζόμενες και εργαζόμενους στο σεξ.

→ Εξασφάλιση σύνταξης και ασφαλιστικής κάλυψης για όλα.    

→ Δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, με όλα τα οφέλη και ιδίως την αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών.    

→ Στήριξη ευάλωτων ομάδων, ανέργων, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συνταξιούχων κ.ά. και παράλληλα στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συστήματος καθολικής κάλυψης υγείας που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα άτομα και τις ανάγκες τους, νομοθετικές, θεσμικές και επιμορφωτικές παρεμβάσεις που να διασφαλίζουν την ευχερή πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο σύστημα υγείας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου,

→ Πλήρη κάλυψη από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού φύλου συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

→  Άμεση και σαφής απαγόρευση των μη ιατρικά αναγκαίων και κοσμητικών χειρουργικών επεμβάσεων ακρωτηριασμού και ”κανονικοποίησης” των γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ βρεφών και ανηλίκων,

→ Εξάλειψη των διακρίσεων στην αιμοδοσία για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.​

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πολιτική εκδήλωση «Άνευ όρων»
«Σημασία έχει να αγαπάς... Ανευ όρων» είναι το θέμα της πολιτικής εκδήλωσης που διοργανώνουν η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αύριο Πέμπτη 23/6/22 στις 20.00 στο Πάρκο Σελεπίτσαρι (Ανδρ. Παπανδρέου)...
Πολιτική εκδήλωση «Άνευ όρων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα στον γάμο
Ειδικού πολιτικού βάρους η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον ΛΟΑΤΚΙ γάμο, την τεκνοθεσία, την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αναγνώριση των οικογενειών Ουράνιο Τόξο.
Πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα στον γάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο ΕΔΔΑ υπόθεση πιθανής κακομεταχείρισης ομοφυλόφιλου ασυνόδευτου ανηλίκου στην Ελλάδα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κοινοποίησε στην Ελλάδα την προσφυγή ομοφυλόφιλου ασυνόδευτου ανηλίκου ο οποίος καταγγέλλει απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.
Στο ΕΔΔΑ υπόθεση πιθανής κακομεταχείρισης ομοφυλόφιλου ασυνόδευτου ανηλίκου στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κατώτερη των περιστάσεων η έκθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+
Η Επιτροπή αποφεύγει να προτείνει ρητά τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και μιλά για «τυχόν θεσμοθέτηση», αφήνοντάς το στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης.
Κατώτερη των περιστάσεων η έκθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηλεκτρονικό ψήφισμα για το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια
Το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να πραγματοποιούν πολιτικό γάμο και στην Ελλάδα είναι το θέμα του ψηφίσματος που συνέταξε η άτυπη ομάδα «Λοατκι Κόρινθος & Φίλοι» και μας καλεί να υπογράψουμε.
Ηλεκτρονικό ψήφισμα για το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας δεν είναι πολιτικός καιροσκοπισμός»
Η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωσή της σχολιάζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον»...
«Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας δεν είναι πολιτικός καιροσκοπισμός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας