• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.1°C / 20.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.0°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.1°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.4°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 20.9°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  86%

Θέατρο Βράχων - φωτ. αρχείου

ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

«Η περιοχή του Θεάτρου Βράχων και ο λόφος Κοπανά ανήκουν στους πολίτες»

 • A-
 • A+

Ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε όλη η περιοχή του Θεάτρου Βράχων, με τις κοινωφελείς χρήσεις, και όλου του λόφου Κοπανά στον Βύρωνα, να αποδοθούν οριστικά στους πολίτες, εξέδωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα. 

Αντιδρώντας στην απόφαση 4891/2020 του Εφετείου Αθηνών, που αποδίδει σε ιδιώτες τους χώρους αυτούς, με βάση τους νόμους χρησικτησίας της οθωμανικής περιόδου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα σημειώνει ότι η περιοχή αυτή έως τώρα «ήταν χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, εντός της Β' ζώνης Υμηττού και υπάρχει πλούσιο ιστορικό διεκδικήσεων, καταπατήσεων αλλά και σημαντικών αγώνων εναντίων εταιρειών και ιδιωτών για να παραμείνει ο χώρος δημόσιος σε όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Όπως σημειώνει, η παραχώρηση του δημόσιου χώρου σε ιδιώτες δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει αποδεκτή από τον λαό του Βύρωνα, και καταγγέλλει την «εγκληματική ολιγωρία που επέδειξαν οι κατά καιρούς Κυβερνήσεις και Δημοτικές Αρχές, για την οριστική επίλυση του ζητήματος – εάν και εφόσον υπήρχαν αμφισβητήσεις - με την αμετάκλητη και αδιαφιλονίκητη απόδοση του χώρου ως Δημόσιου στο λαό».

Το κείμενο της ανακοίνωσης

Η περιοχή των Θεάτρων Βράχων με τις κοινωφελείς χρήσεις και όλου του Λόφου Κοπανά ανήκουν στο λαό του Βύρωνα !!

Με την 4891/2020 απόφασή του, που επιδόθηκε στο Δ. Βύρωνα στις 17/11/2020, το Εφετείο Αθήνας κάνει αποδεκτή την αγωγή ιδιωτών - φερόμενων ως ιδιοκτητών - της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Θέατρα Βράχων στο Βύρωνα.
Το Εφετείο δηλαδή αναγνωρίζει ότι έκταση 108 στρεμμάτων, στην περιοχή των παλιών νταμαριών, ανήκει σε ιδιώτες!! Η απόφαση ουσιαστικά αφορά όλη την περιοχή των θεάτρων Βράχων με τις κοινόχρηστες και κοινωφελείς δημοτικές χρήσεις και όλο το λόφο Κοπανά!!

Η περιοχή αυτή έως τώρα ήταν χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, εντός της Β' ζώνης Υμηττού και υπάρχει πλούσιο ιστορικό διεκδικήσεων, καταπατήσεων αλλά και σημαντικών αγώνων εναντίων εταιρειών και ιδιωτών για να παραμείνει ο χώρος δημόσιος σε όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με την τωρινή απόφαση - με αναφορές μάλιστα σε Οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας - του Εφετείου, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν αυτοί οι χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού και να ανοίξει ο δρόμος αποχαρακτηρισμού και καταπάτησης δασικών εκτάσεων, ιδιοποίησης και οικοδόμησης των χώρων δημόσιας περιουσίας και χρήσης!!

Αυτό δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει αποδεκτό, όπως επίσης δεν είναι καθόλου αποδεκτή από το λαό του Βύρωνα και η εγκληματική ολιγωρία που επέδειξαν οι κατά καιρούς Κυβερνήσεις και Δημοτικές Αρχές, για την οριστική επίλυση του ζητήματος – εάν και εφόσον υπήρχαν αμφισβητήσεις - με την αμετάκλητη και αδιαφιλονίκητη απόδοση του χώρου ως Δημόσιου στο λαό.

Η Κυβέρνηση και οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν στις επιβαλλόμενες ενέργειες ώστε οι χώροι αυτοί να αποδοθούν οριστικά στο λαό!

Όλοι οι φορείς και οι πολίτες να συστρατευτούμε σε αυτήν την προσπάθεια!

Τα θέατρα Βράχων και ο λόφος Κοπανά ανήκουν στο λαό του Βύρωνα!!

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα

 26/4/2021

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες υπογραφές για να παραμείνει στο δημόσιο η περιοχή τoυ Θέατρου Βράχων
Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το ψήφισμα του Δήμου Βύρωνα με αίτημα να σωθούν τα Θέατρα Βράχων και ο λόφος Κοπανά.
Χιλιάδες υπογραφές για να παραμείνει στο δημόσιο η περιοχή τoυ Θέατρου Βράχων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίζουν τα κόκαλα της Μελίνας Μερκούρη με τα «χρυσόβουλα»
Κινδυνεύουν να περάσουν σε 17 ιδιώτες το Θέατρο Βράχων, το πάρκινγκ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις της «Εργάνης», το μισό γήπεδο του Υμηττού και το αναψυκτήριο «Αστρα» ● Σπουδαίοι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές...
Τρίζουν τα κόκαλα της Μελίνας Μερκούρη με τα «χρυσόβουλα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θα καθαιρέσει τους αδελφούς Ψωμιάδη;
Προβληματισμό προκαλεί η αδράνεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για την περίπτωση του π. νομάρχη Π. Ψωμιαδη και του αδελφού του που αναμένεται να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο...
Ποιος θα καθαιρέσει τους αδελφούς Ψωμιάδη;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δημόσιες εκτάσεις δεν ανήκουν σε τσιφλικάδες
Η πολύχρονη, σφοδρή αντιδικία του Ελληνικού Δημοσίου σε συνεργασία με τους Δήμους Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, κατά των κληρονόμων Νάστου έφτασε στο τέλος της. Με απόφαση του Αρείου Πάγου...
Οι δημόσιες εκτάσεις δεν ανήκουν σε τσιφλικάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόντιος Πιλάτος νίπτει... την εξόρυξη στις Σκουριές
Εδώ και τώρα τις άδειες για το εργοστάσιο στις Σκουριές από την κυβέρνηση ζητά η Ελντοράντο μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, την οποία κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά: η εταιρεία και τα ΜΜΕ που...
Πόντιος Πιλάτος νίπτει... την εξόρυξη στις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλος ρυπαίνει, άλλος πληρώνει
Ο ρυπαίνων καταδικάζεται, αλλά ο δημότης πληρώνει; Φυλάκιση δύο ετών επέβαλε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε ιδιοκτήτη σωληνουργίας στην Ευκαρπία για ρύπανση από αμίαντο, όμως η εταιρία πτώχευσε και ο...
Αλλος ρυπαίνει, άλλος πληρώνει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας