• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 30.6°C
  2 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.2°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 27.2°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 30.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.2°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.2°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.0°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.0°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 31.1°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  5 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 30.0°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  4 BF
  31%
Φόβοι για χάος στα αεροδρόμια λόγω των πιστοποιητικών Covid-19

Αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Λειψίας

Jan Woitas/dpa via AP

Φόβοι για χάος στα αεροδρόμια λόγω των πιστοποιητικών Covid-19

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λίγος χρόνος έμεινε εν όψει του καλοκαιριού και με δεδομένη την αγωνία των κρατών που στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας τους στον τουρισμό, πολλοί έχουν στηρίξει το άνοιγμα των συνόρων τους στα λεγόμενα «πιστοποιητικά εμβολιασμού». Ωστόσο καθώς υπάρχει παγκοσμίως ασάφεια για το θα ισχύει και ποια θα είναι η αποδεκτή μορφή των πιστοποιητικών αυτών, εκφράζονται φόβοι ότι θα επικρατήσεις χάος στις πύλες εισόδου των χωρών και ειδικά στα αεροδρόμια την καλοκαιρινή περίοδο.

Άλλωστε, οι μορφές των πιστοποιητικών που θα χορηγούνται ποικίλλουν από χώρα σε χώρα -υπάρχουν πιστοποιητικά σε ψηφιακή μορφή, χειρόγραφα κ.λπ.

Επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες ανησυχούν για τον τρόπο εφαρμογής του πιστοποιητικού, καθώς διαβλέπουν τεράστιες ουρές στις πύλες ελέγχου των αεροδρομίων, δεδομένου ότι πάνω από 220 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί, ενώ περίπου 1 δισ. άνθρωποι έχουν κάνει μία δόση.

Οικονομία και ανησυχίες

Πρόβλημα είναι τι θα συμβεί για όσους έχουν εμβολιαστεί πριν από την έγκριση των πιστοποιητικών, καθώς τα έγγραφα που θα διαθέτουν δεν θα είναι συμβατά με τα ψηφιακά πιστοποιητικά. Η ΙΑΤΑ, που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες, καλεί να στηριχθούν οι προσπάθειες του ΠΟΥ για την κατά το δυνατόν δημιουργία κοινών στάνταρντ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή του ξεκίνησε μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 Απριλίου, με στόχο να προλάβουν την καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο τα τεχνικά και πολιτικά εμπόδια είναι πολλά και ουσιαστικά καθώς περιλαμβάνουν τόσο την εγκυρότητά τους όσο και και ζητήματα ηθικής, προσωπικών δεδομένων και διακρίσεων.

Η χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, πόλος έλξης για τους Ευρωπαίους τουρίστες, αλλά και τουρίστες από άλλα μέρη του πλανήτη, βιάζονται περισσότερο από τις υπόλοιπες καθώς οι οικονομίες τους δεν αντέχουν να χάσουν ακόμη ένα καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να υπογράψει σύντομα το συμβόλαιο με την εταιρεία που θα επικυρώνει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα περιέχουν κώδικες QR που θα μπορούν να σκαναριστούν μέσα από εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ενώ θα παράσχει στα κράτη-μέλη ένα «πρότυπο» ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογής.

Στόχος, έπειτα από τους ελέγχους του Μαΐου, τον Ιούνιο να εφαρμοστεί το μέτρο. Ωστόσο, άλλες χώρες, που δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τον τουρισμό σημειώνουν ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν δοθεί, μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, περισσότερα από όσα θα λύσει το πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Σουηδίας, Ματς Σναλ, «η διορία είναι ασφυκτική και απαιτεί μεγάλη συνεργασία».

Μια σειρά από προβλήματα

Η λίστα των ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν είναι μεγάλη, επισημαίνει στην ανάλυσή του και το πρακτορείο Reuters, που τα καταγράφει αναλυτικά:

 • Δεν υπάρχει συναίνεση στο θέμα αν τα τεστ αντισωμάτων παρέχουν επαρκή απόδειξη ότι κάποιος που μολύνθηκε από τον κορονοϊό έχει αναρρώσει πλήρως και έχει αποκτήσει ανοσία.
 • Προβληματική είναι και η προσαρμογή του σχεδίου για τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ε.Ε., ζήτημα που τίθεται μετ' επιτάσεως αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες από τις ΗΠΑ που έχουν εμβολιαστεί.
 • Πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που θα εμπεριέχονται στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι θα είναι ελάχιστα: όνομα, ημερομηνία γέννησης, η συγκεκριμένη υγειονομική πληροφορία, η ημερομηνία έκδοσής του και ένας ατομικός κωδικός ταυτοποίησης.
 • Στις ΗΠΑ επίσης έχει δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα καθώς κυρίως δεξιοί πολιτικοί υποστηρίζουν πως το πιστοποιητικό περιορίζει τις προσωπικές ελευθερίες και εκφράζονται φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς.

Επίσης, σύμφωνα με τον λέκτορα με ειδίκευση στα ψηφιακά δικαιώματα και τους κανονισμούς, στο University College στο Λονδίνο, Μάικλ Βίαλ, το πιστοποιητικό μπορεί εύκολα να παραχαραχθεί. 

Τέλος, η εκπαίδευση του προσωπικού και η εξασφάλιση της σχετικής τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορούν να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι, μπορεί να αποδειχθούν αδύνατα στην πράξη καθιστώντας το πιστοποιητικό μια επίφαση ασφαλείας, η οποία στην πράξη θα αποδειχθεί αναποτελεσματική. 

Η διαμάχη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θυμίζει τη συζήτηση πέρυσι σχετικά με τις εφαρμογές ανίχνευσης επαφών, που κάποιοι θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναστολή της πανδημίας, αλλά τελικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεχνικά προβλήματα, απουσία επαρκούς αποδοχής, αλλά και μεγάλους αριθμούς μολύνσεων, που τις κατέστησαν επί της ουσίας άκυρες.

Βέβαια, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι κάτι απλούστερο, καθώς θα εκδίδεται από υγειονομικές υπηρεσίες και ένα πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί στη Γερμανία θα μπορεί να διαβαστεί στην Πορτογαλία ή όπου αλλού και ούτω καθεξής.

Η Εσθονία προηγείται στη διαδικασία, καθώς έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή ήδη από πέρυσι για χρήση σε εργασιακούς χώρους, ενώ ακολουθούν και άλλες χώρες από κοντά.

ΕΥΡΩΠΗ
Euractiv: Οι αεροπορικές πιέζουν την Ε.Ε. να εγκρίνει το «πιστοποιητικό εμβολιασμού»
Με στόχο να επανεκκινήσουν τα αεροπορικά ταξίδια και να ανακάμψει ο τομέας των αερομεταφορών, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να δώσουν έγκριση στα αμφιλεγόμενα «πιστοποιητικά...
Euractiv: Οι αεροπορικές πιέζουν την Ε.Ε. να εγκρίνει το «πιστοποιητικό εμβολιασμού»
ΕΥΡΩΠΗ
Σε ισχύ τα πιστοποιητικά Covid σε Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες
Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Κροατία και Πολωνία συνδέθηκαν σήμερα με την ευρωπαϊκή πύλη για τα πρώτα πιστοποιητικά Covid στην ΕΕ, ενώ ορισμένες χώρες αποφάσισαν να εκδώσουν το Πιστοποιητικό...
Σε ισχύ τα πιστοποιητικά Covid σε Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει η πόρτα της Ε.Ε. για Αμερικανούς τουρίστες
Ανοίγει η πόρτα για Αμερικανούς τουρίστες στην Ευρώπη, μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των κρατών-μελών της πρότασης της Κομισιόν για προσθήκη των εμβολιασμών στα κριτήρια εισόδου στην Ε.Ε.
Ανοίγει η πόρτα της Ε.Ε. για Αμερικανούς τουρίστες
ΕΥΡΩΠΗ
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το «πράσινο πιστοποιητικό» ενώ ο χρόνος πιέζει
Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν αν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, στον τριμερή διάλογο που διήρκεσε μέχρι αργά το...
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το «πράσινο πιστοποιητικό» ενώ ο χρόνος πιέζει
ΕΥΡΩΠΗ
Ταξίδια στη σκιά της ινδικής μετάλλαξης του ιού
Μόνο δώδεκα χώρες -ανάμεσά τους Πορτογαλία και Ισραήλ- φιγουράρουν προσώρας στη λεγόμενη «πράσινη λίστα», βάσει της οποίας θα επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να επιστρέφουν χωρίς καραντίνα στη Βρετανία.
Ταξίδια στη σκιά της ινδικής μετάλλαξης του ιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας