• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 10.1°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.7°C
  8 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.1°C
  4 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  5 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  4 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  8 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.8°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.0°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  5 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.8°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράταση έτους χωρίς ενδοσχολικές εξετάσεις

 • A-
 • A+
Η υπουργός Παιδείας επικύρωσε πως οι Πανελλαδικές ξεκινούν στις 14 Ιουνίου, υποχωρώντας στο ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά επιμένοντας στην εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ● Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ανοίγουν στις 10 Μαΐου και θα λειτουργήσουν ώς τις 11 Ιουνίου οι μονάδες της β΄βάθμιας και ώς τις 25 του μηνός της α΄ βάθμιας.

Η υπουργός Παιδείας επικύρωσε χθες όσα είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα της Τετάρτης, ότι δηλαδή οι υπόλοιπες τάξεις, πέραν των Λυκείων που λειτουργούν ήδη εδώ και δύο εβδομάδες, θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου, οι μαθητές των οποίων δεν θα δώσουν τελικά προαγωγικές/ενδοσχολικές εξετάσεις.

Η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου θα γίνει με τους ίδιους ακριβώς όρους που ισχύουν για τα μεγαλύτερα παιδιά του Λυκείου: με δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests) την εβδομάδα, τα οποία θα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία. Η υπουργός επανέλαβε ότι τα self tests και οι εμβολιασμοί που προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς στους εκπαιδευτικούς αποτελούν «ισχυρά όπλα», τονίζοντας ότι πέραν της πρόληψης της μετάδοσης του ιού επιτεύχθηκε «ένα μάθημα ζωής, κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας».

Η Νίκη Κεραμέως έδωσε τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, ανακοινώνοντας ότι υιοθετεί την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να μη διεξαχθούν φέτος οι ενδοσχολικές εξετάσεις, κάτι το οποίο ζητούσαν μετ' επιτάσεως μαθητές και εκπαιδευτικοί εδώ και αρκετό καιρό.

Η υπουργός είπε ότι η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει από τον υπολογισμό τού μέσου όρου των βαθμών του Α' και Β' τετραμήνου, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση του σχολικού έτους μέχρι τις 25 Ιουνίου για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και μέχρι τις 11 Ιουνίου για Γυμνάσια και Λύκεια. Τέλος, έδωσε τις οριστικές ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώνοντας ότι οι εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και την επομένη για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Κι ενώ η υπουργός υποχώρησε, πρακτικά, στο ζήτημα της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων, αφού φέτος δεν θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, φαίνεται να τα στυλώνει στο ζήτημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθώς θα θεωρηθεί πολιτική ήττα αν δεν εφαρμόσει ακόμη μία νομοθετική της ρύθμιση που έχει εξαγγείλει για φέτος. «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι απαραίτητη για τρεις λόγους», είπε η Ν. Κεραμέως.

«Πρώτον, όσο επιτρέπουμε ως πολιτεία να εγγράφονται στα Πανεπιστήμια με βαθμό 1 ή 2 ή 3 στα 20, κοροϊδεύουμε τους ίδιους τους φοιτητές, δημιουργώντας τους φρούδες ελπίδες γιατί οι πιθανότητες να αποφοιτήσουν είναι ελάχιστες. Δικό μας μέλημα είναι να δώσουμε διεξόδους στους νέους μας, γι’ αυτό παράλληλα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ισχύσει από φέτος και το διπλό μηχανογραφικό για την πρόσβαση στα δημόσια ΙΕΚ. Δεύτερον, κοροϊδεύουμε τους συμφοιτητές τους οι οποίοι πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια και, τρίτον, κοροϊδεύουμε τους Ελληνες φορολογούμενους» είπε η υπουργός Παιδείας, υπεραμυνόμενη του μέτρου της ΕΒΕ που θα αφήσει χιλιάδες υποψηφίους εκτός δημόσιων Πανεπιστημίων.

Στο εγγύς μέλλον παραπέμφθηκαν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν ζητήματα της τριτοβάθμιας, με την υπουργό απλά να αναφέρει ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις θα γίνουν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων είπε ότι το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά ότι ακόμη δεν υπάρχει θετική εισήγηση.

«Ομολογία αποτυχίας να εξασφαλίσουν τόσο την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολείων όσο και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην παιδαγωγική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης για δύο συνεχή σχολικά έτη» χαρακτηρίζει η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση για παράταση του έτους και μη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που «δικαίως η εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηρίζει "σφαγείο Κεραμέως", αφού σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τουλάχιστον 20.000 υποψήφιους από το να συνεχίσουν στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να τους μετατρέψει σε "πελατεία" των ιδιωτικών κολεγίων».

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις, το ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι από τη συνέντευξη απουσίαζαν εντελώς τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, κάτι το οποίο μάλιστα είπε ότι «αποτελεί πρόκληση» την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει «χρονοδιαγράμματα για την έναρξη του τουρισμού, αλλά και άλλων τομέων της οικονομίας, από τις δηλώσεις της κ. Κεραμέως να εξακολουθούν να απουσιάζουν ανακοινώσεις και μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, όταν μάλιστα μια σειρά πανεπιστημιακές έρευνες καταδεικνύουν τις δυνατότητες αυτό να επιτευχθεί. Απ' ό,τι φαίνεται, τα ΑΕΙ είναι ανοιχτά για την επιχειρηματική δράση, για τα ΜΑΤ, αλλά όχι για τους φοιτητές. Γι' αυτό και σε αυτούς τους τομείς δίνεται πακτωλός χρημάτων...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με προαιρετική μάσκα στα σχολεία εν μέσω γρίπης και κορονοϊού
Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών είναι προαιρετική, όπως επίσης και για τους οδηγούς και συνοδούς σχολικών λεωφορείων.
Με προαιρετική μάσκα στα σχολεία εν μέσω γρίπης και κορονοϊού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για κλειστά σχολεία πέραν των 14 ημερών προετοιμάζεται το υπουργείο
Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούλιο, επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, παράταση των εξεταστικών στα πανεπιστήμια, μείωση της διδακτικής ώρας και της εξεταστέας ύλης, μεταξύ των πιθανών σεναρίων.
Για κλειστά σχολεία πέραν των 14 ημερών προετοιμάζεται το υπουργείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πώς μοιράζονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την παιδεία
Συγκριτικά με το 2022 ο προϋπολογισμός παρουσιάζει αύξηση κατά 124 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική δαπάνη για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί κατά -0,1%, όπως και οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας.
Πώς μοιράζονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χωρίς καύσιμα η ατμομηχανή της δευτεροβάθμιας
Στο Πρότυπο Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα από...
Χωρίς καύσιμα η ατμομηχανή της δευτεροβάθμιας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οικοδομικές εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου
Εντονη ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών, καθώς στο 102 Δημοτικό σχολείο Αθήνας εκτελούνται οικοδομικές εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου με τους γονείς να ασκούν κριτική προς τους αρμόδιους.
Οικοδομικές εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγιασμός χωρίς μάσκες και τεστ
Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η χρήση της μάσκας παραμένει προαιρετική στα σχολεία, ενώ παράλληλα οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια τεστ μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα.
Αγιασμός χωρίς μάσκες και τεστ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας