• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 5.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.0°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 9.3°C
  1 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 6.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  56%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράταση έτους χωρίς ενδοσχολικές εξετάσεις

 • A-
 • A+
Η υπουργός Παιδείας επικύρωσε πως οι Πανελλαδικές ξεκινούν στις 14 Ιουνίου, υποχωρώντας στο ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά επιμένοντας στην εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ● Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ανοίγουν στις 10 Μαΐου και θα λειτουργήσουν ώς τις 11 Ιουνίου οι μονάδες της β΄βάθμιας και ώς τις 25 του μηνός της α΄ βάθμιας.

Η υπουργός Παιδείας επικύρωσε χθες όσα είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα της Τετάρτης, ότι δηλαδή οι υπόλοιπες τάξεις, πέραν των Λυκείων που λειτουργούν ήδη εδώ και δύο εβδομάδες, θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου, οι μαθητές των οποίων δεν θα δώσουν τελικά προαγωγικές/ενδοσχολικές εξετάσεις.

Η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου θα γίνει με τους ίδιους ακριβώς όρους που ισχύουν για τα μεγαλύτερα παιδιά του Λυκείου: με δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests) την εβδομάδα, τα οποία θα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία. Η υπουργός επανέλαβε ότι τα self tests και οι εμβολιασμοί που προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς στους εκπαιδευτικούς αποτελούν «ισχυρά όπλα», τονίζοντας ότι πέραν της πρόληψης της μετάδοσης του ιού επιτεύχθηκε «ένα μάθημα ζωής, κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας».

Η Νίκη Κεραμέως έδωσε τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, ανακοινώνοντας ότι υιοθετεί την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να μη διεξαχθούν φέτος οι ενδοσχολικές εξετάσεις, κάτι το οποίο ζητούσαν μετ' επιτάσεως μαθητές και εκπαιδευτικοί εδώ και αρκετό καιρό.

Η υπουργός είπε ότι η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει από τον υπολογισμό τού μέσου όρου των βαθμών του Α' και Β' τετραμήνου, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση του σχολικού έτους μέχρι τις 25 Ιουνίου για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και μέχρι τις 11 Ιουνίου για Γυμνάσια και Λύκεια. Τέλος, έδωσε τις οριστικές ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώνοντας ότι οι εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και την επομένη για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Κι ενώ η υπουργός υποχώρησε, πρακτικά, στο ζήτημα της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων, αφού φέτος δεν θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, φαίνεται να τα στυλώνει στο ζήτημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθώς θα θεωρηθεί πολιτική ήττα αν δεν εφαρμόσει ακόμη μία νομοθετική της ρύθμιση που έχει εξαγγείλει για φέτος. «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι απαραίτητη για τρεις λόγους», είπε η Ν. Κεραμέως.

«Πρώτον, όσο επιτρέπουμε ως πολιτεία να εγγράφονται στα Πανεπιστήμια με βαθμό 1 ή 2 ή 3 στα 20, κοροϊδεύουμε τους ίδιους τους φοιτητές, δημιουργώντας τους φρούδες ελπίδες γιατί οι πιθανότητες να αποφοιτήσουν είναι ελάχιστες. Δικό μας μέλημα είναι να δώσουμε διεξόδους στους νέους μας, γι’ αυτό παράλληλα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ισχύσει από φέτος και το διπλό μηχανογραφικό για την πρόσβαση στα δημόσια ΙΕΚ. Δεύτερον, κοροϊδεύουμε τους συμφοιτητές τους οι οποίοι πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια και, τρίτον, κοροϊδεύουμε τους Ελληνες φορολογούμενους» είπε η υπουργός Παιδείας, υπεραμυνόμενη του μέτρου της ΕΒΕ που θα αφήσει χιλιάδες υποψηφίους εκτός δημόσιων Πανεπιστημίων.

Στο εγγύς μέλλον παραπέμφθηκαν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν ζητήματα της τριτοβάθμιας, με την υπουργό απλά να αναφέρει ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις θα γίνουν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων είπε ότι το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά ότι ακόμη δεν υπάρχει θετική εισήγηση.

«Ομολογία αποτυχίας να εξασφαλίσουν τόσο την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολείων όσο και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην παιδαγωγική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης για δύο συνεχή σχολικά έτη» χαρακτηρίζει η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση για παράταση του έτους και μη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που «δικαίως η εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηρίζει "σφαγείο Κεραμέως", αφού σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τουλάχιστον 20.000 υποψήφιους από το να συνεχίσουν στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να τους μετατρέψει σε "πελατεία" των ιδιωτικών κολεγίων».

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις, το ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι από τη συνέντευξη απουσίαζαν εντελώς τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, κάτι το οποίο μάλιστα είπε ότι «αποτελεί πρόκληση» την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει «χρονοδιαγράμματα για την έναρξη του τουρισμού, αλλά και άλλων τομέων της οικονομίας, από τις δηλώσεις της κ. Κεραμέως να εξακολουθούν να απουσιάζουν ανακοινώσεις και μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, όταν μάλιστα μια σειρά πανεπιστημιακές έρευνες καταδεικνύουν τις δυνατότητες αυτό να επιτευχθεί. Απ' ό,τι φαίνεται, τα ΑΕΙ είναι ανοιχτά για την επιχειρηματική δράση, για τα ΜΑΤ, αλλά όχι για τους φοιτητές. Γι' αυτό και σε αυτούς τους τομείς δίνεται πακτωλός χρημάτων...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για κλειστά σχολεία πέραν των 14 ημερών προετοιμάζεται το υπουργείο
Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούλιο, επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, παράταση των εξεταστικών στα πανεπιστήμια, μείωση της διδακτικής ώρας και της εξεταστέας ύλης, μεταξύ των πιθανών σεναρίων.
Για κλειστά σχολεία πέραν των 14 ημερών προετοιμάζεται το υπουργείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...
Οι πρυτάνεις στην Εκτακτη Σύνοδο συμφώνησαν αναγκαιότητα της διά ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά με τη τήρηση των μέτρων και την εξασφάλιση όρων ασφάλειας και υγιεινής.
Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πολλά ερωτηματικά στη λειτουργία των πολυπληθών τμημάτων, αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας