• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.7°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.7°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  0 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  0 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.5°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  0 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.9°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  62%
John Thys, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στήριξη μέχρι Ιούνιο και... βλέπουμε

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ● Το τρίτο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας το α΄ τρίμηνο του έτους και συντηρεί την αβεβαιότητα ● Στα 74 δισ. οι αγορές του Μαρτίου ● Για συρρίκνωση του προγράμματος PEPP πιέζουν τα «γεράκια».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να διατηρήσει τα επιτόκιά της, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων ΡΕΡΡ και συνολικά τη χαλαρή νομισματική της πολιτική αμετάβλητη, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας παρατείνει για την ώρα την αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξακολουθεί να είναι σημαντική για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζει τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με «τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, τις έρευνες και τους δείκτες υψηλής συχνότητας φαίνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει πιθανότατα συρρικνωθεί ξανά στο α΄ τρίμηνο του έτους», συμπληρώνοντας όμως ότι «ταυτόχρονα φαίνεται και συνέχεια της ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο, αν και υπάρχει ένα συνολικό περιβάλλον αβεβαιότητας όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές».

Τον προηγούμενο μήνα, μετά την απροσδόκητη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών-μελών της ευρωζώνης, η ΕΚΤ είχε προβεί σε αύξηση των αγορών ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, η EKT αγόρασε συγκεκριμένα τον Μάρτιο ομόλογα αξίας 74 δισ. ευρώ έναντι 53 δισ. και 74 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Στο χθεσινό ανακοινωθέν το Δ.Σ. της τράπεζας διεμήνυσε ότι οι αγορές τίτλων μέσω του PEPP στο τρέχον τρίμηνο θα συνεχίσουν να είναι υψηλότερες έναντι των αντίστοιχων στους πρώτους μήνες του έτους. Η δήλωση αυτή αποτυπώνει την ανησυχία των κεντρικών τραπεζιτών για τον κίνδυνο αύξησης του κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πριν η ανάκαμψη της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας εδραιωθεί και αποτελεί μήνυμα προς τις «δυνάμεις της αγοράς» να μην επιχειρήσουν να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις «τζογάροντας» με το κρατικό χρέος.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση κάποια «γεράκια» της ΕΚΤ (που είναι ένθερμοι οπαδοί μιας πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής) φέρονται ότι εξέφρασαν ανοικτά προσδοκίες συρρίκνωσης των αγορών τίτλων μέσω του PEPP, στο β΄ εξάμηνο του 2021. Η αγορά, από την πλευρά της, θεωρεί ότι -τόσο για την κατεύθυνση του προγράμματος όσο και το σύνολο της νομισματικής πολιτικής- πολλά θα κριθούν στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Τα «γεράκια» ευελπιστούν ότι η αύξηση των εμβολιασμών και η επανέναρξη των ευρωπαϊκών οικονομιών θα επαναφέρουν τη συζήτηση για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων τόνωσης. Η Λαγκάρντ είπε πάντως χθες ότι μια τέτοια συζήτηση είναι «απλά πρόωρη». Συμφώνησε ωστόσο ότι η πρόοδος των εμβολιασμών και η συνεπαγόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στηρίζουν τις προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του 2021.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα τρέξει φέτος με ρυθμό 4%, ενώ το 2022 με 4,1%. Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι αυτός κινήθηκε υψηλότερα τους τελευταίους μήνες, λόγω κάποιων παροδικών παραγόντων και της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Προσέθεσε όμως ότι ευρύτερα οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές λόγω της αδύναμης ακόμα ζήτησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
Αύξηση επιτοκίων του ευρώ, μετά δέκα έτη, κατά 0,25% από τον Ιούλιο, δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων και βαθιά ανησυχία για πληθωρισμό και ανάπτυξη.
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
Ο Ολι Ρεν διεμήνυσε ότι στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνονται «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις επιτοκίων
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπέρ αύξησης των επιτοκίων τάσσονται μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ
Την ώρα που όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φτάσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ, περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ ακόμη μίας αύξησης των επιτοκίων τον Οκτώβριο, ακόμη...
Υπέρ αύξησης των επιτοκίων τάσσονται μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Αγνοώντας τις προβλέψεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και πρόκληση νέων δεινών στους λαούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά την υφήλιο αναμένεται να ανακοινώσουν δραστικές αυξήσεις στο κόστος του χρήματος.
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας