• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.0°C / 41.2°C
  1 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.3°C / 40.5°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.0°C / 42.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.3°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  3 BF
  22%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.7°C / 41.8°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 38.1°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.6°C / 40.2°C
  2 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 37.7°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 37.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 35.1°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 40.0°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 40.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.2°C / 41.4°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 34.3°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 40.6°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.8°C / 38.5°C
  1 BF
  10%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχή... εξαρτημένη

 • A-
 • A+
Από υπουργούς θα διορίζεται πλέον ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ θα μπορεί να είναι και συνταξιούχος ● Πλήρης η υποβάθμιση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και της ανεξαρτησίας των Αρχών ● Βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ: Είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό ● Αυστηρή ανακοίνωση και από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπερψηφίστηκε τελικά χθες η τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης κι έτσι προστέθηκε άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των ωμών παρεμβάσεων της κυβέρνησης και στις Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας. Ενώ η χώρα βουλιάζει στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, με τη συγκεκριμένη τροπολογία ετοιμάζεται η Ν.Δ. να διορίσει συνταξιούχο δικαστικό επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες).

Μάλιστα ο υπουργός Κώστας Τσιάρας απόρησε γιατί δόθηκε έμφαση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτό το σημείο κι όχι σε τόσες καλές διατάξεις του νομοσχεδίου. Κλείνοντας δε την ομιλία του δήλωσε ότι η δυνατότητα διορισμού συνταξιούχου δικαστικού από την κυβέρνηση του επικεφαλής της Αρχής γίνεται προκειμένου να... διευρυνθεί η δεξαμενή των υποψηφίων!

Ενώ λοιπόν ο νόμος προβλέπει ότι πρόεδρος της Αρχής ορίζεται εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που επιλέγεται όπως και ο αναπληρωτής του με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου με την τροπολογία, που τελικά καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Μέρα 25 πρόεδρος της Αρχής θα μπορεί να οριστεί και αφυπηρετήσας «εισαγγελικός λειτουργός επί τιμή», δηλαδή συνταξιούχος.

Είναι όμως δεδομένο ότι ένας συνταξιούχος δικαστικός ασφαλώς παρέχει αντικειμενικά μικρότερες εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας, ενώ και ο τρόπος διορισμού του -χωρίς τη συμμετοχή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που ασφαλώς παρέχει εγγυήσεις- θα γίνεται με απόφαση των υπ. Δικαιοσύνης και Οικονομικών και με απλή γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο διοικητής της Αρχής, που έχει και προανακριτικά καθήκοντα, θα είναι πλέον μια αποκλειστικά κυβερνητική επιλογή. Συμπτωματικά η σημερινή πρόεδρος της Αρχής και πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Αννα Ζαΐρη, συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό!

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της είδησης η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «με τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση, ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διορισθεί μόνο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και «επί τιμή» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Πάγια θέση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία».

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων στη Βουλή: «Καταθέσατε με τόσο σπουδή μια μεταμεσονύκτια επείγουσα τροπολογία όσον αφορά το πρόσωπο και τον τρόπο επιλογής του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Εχετε κάποιον για τη θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο; Προφανώς είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό. Σας καταγγέλλουμε ότι έχετε έρθει ως ολετήρας, ως αρμαγεδδώνας όχι μόνο για την εργασιακές σχέσεις, αλλά και για δομές που αποτελούν αντίβαρα στη διαρκώς επεκτεινόμενη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας». Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός στην ομιλία του στη Βουλή εμφάνισε ως διεύρυνση της δεξαμενής τη δυνατότητα διορισμού του προέδρου της Αρχής, μιας και η... δεξαμενή θα γεμίσει με τους έμπειρους συνταξιούχους που θα διορίζονται όμως απευθείας από τους υπουργούς. Επέκρινε μάλιστα την αντιπολίτευση γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στους άξιους αυτούς δικαστές, παραλείποντας ωστόσο να απαντήσει για την κυβερνητική απαξίωση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου εφόσον πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας διορισμού από την κυβέρνηση. Απέφυγε επίσης να απαντήσει και στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Το άσπρο που γίνεται μαύρο είναι πλέον το βασικό σλόγκαν του κυβερνητικού λόγου αλλά και έργου.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ... «ενημερώνει» τον Κυρανάκη για τις αναρρωτικές άδειες
«Αν είχε θεσπιστεί βραβείο κοινοβουλευτικής γραφικότητας, ο κ. Κυρανάκης θα ήταν από τους επικρατέστερους υποψηφίους», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδομώντας όσα είπε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ... «ενημερώνει» τον Κυρανάκη για τις αναρρωτικές άδειες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis
Κι εκεί που όλοι πλέον οι πολίτες είχαν αποκοιμηθεί καθησυχασμένοι ότι η υπόθεση Novartis ήταν μια άθλια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε μια ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να ταράξει εκ νέου...
Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Folli Follie: Η έκθεση της PWC διαψεύδει τις επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης
Το στήσιμο μιας ακόμα παρελκυστικής εκστρατείας. Ο συντάκτης της έκθεσης υπογραμμίζει πως δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς.
Folli Follie: Η έκθεση της PWC διαψεύδει τις επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ...
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Δύο βήματα πίσω μας πάει το ασφαλιστικό της Ν.Δ.
Για μέτρα που ευνοούν ελάχιστους σε βάρος των πολλών, κάνει λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
ΣΥΡΙΖΑ: Δύο βήματα πίσω μας πάει το ασφαλιστικό της Ν.Δ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Απεχθάνομαι την προδοσία. Σιχαίνομαι τους προδότες»
Εισαγγελέας που χειρίστηκε μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος, επικεφαλής της ΕΥΠ και αν. υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αποτελεί ένα πρόσωπο που...
«Απεχθάνομαι την προδοσία. Σιχαίνομαι τους προδότες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας