• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.2°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.9°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 8.9°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 8.9°C / 21.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
Πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία
(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές πέρασε η έκθεση-κόλαφος της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ότι η Τουρκία ακολουθεί συγκρουσιακή και εχθρική εξωτερική πολιτική και προτείνει να αποφασιστεί η επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν ανατραπεί το αρνητικό κλίμα.

Στην έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της δέσμευσής της στην πορεία προς την ΕΕ.

Στο κείμενο που ψηφίστηκε την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει ολοένα και περισσότερο την αποστασιοποίησή της από τις αξίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξωτερική πολιτική

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι σκληρές και, κατά καιρούς, προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς επίσης και η εχθρική εξωτερική της πολιτική, ιδίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και το παράνομο μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, αποτελούν παραδείγματα που αναφέρονται ρητά στην έκθεση, η οποία καταδικάζει επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η απουσία πολιτικής βούλησης από την Τουρκία για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ενταξιακή διαδικασία και η αποτυχία της να δράσει όσον αφορά τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ενταξιακή διαδικασία.

Καλούν την Τουρκία να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της δέσμευσής της στην επίτευξη στενότερων σχέσεων με την ΕΕ. Αν η υφιστάμενη αρνητική τάση δεν αναστραφεί επειγόντως και με συνέχεια, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Δραστήρια και πλουραλιστική κοινωνία των πολιτών

Αναφερόμενοι στην κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων που συμβαίνει στην Τουρκία, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη μαζική φυλάκιση ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Τονίζουν ωστόσο ότι, παρά τη μαζική πολιτική καταστολή, υπάρχει στην Τουρκία μια πλουραλιστική και δραστήρια κοινωνία των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες μηχανισμούς ελέγχου της τουρκικής κυβέρνησης. Προτείνουν, ως εκ τούτου, στην Επιτροπή να συνεχίσει την παροχή οικονομικής στήριξης σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία.

Έκκληση για τη συνέχιση στήριξης σε Σύρους πρόσφυγες

Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ για ένα πραγματικό και αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία, η οποία είναι βασικός εταίρος για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται επίσης ότι η Τουρκία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη φιλοξενία σχεδόν 4 εκ. προσφύγων, εκ των οποίων τα 3,6 εκ. είναι Σύροι, ενώ σημειώνεται παράλληλα ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο θέμα αυτό και ενθαρρύνουν την ΕΕ να συνεχίζει να παρέχει την απαραίτητη στήριξη σε Σύρους πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής που βρίσκονται στην Τουρκία.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Η κριτική που ασκείται για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε αυτή την έκθεση είναι σκληρότερη παρά ποτέ. Αντικατοπτρίζει δυστυχώς όλα αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικότερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου (οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και των σχέσεών της με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Ελπίζουμε η Τουρκία να αλλάξει οριστικά πορεία και να κάνει πράξη τις πρόσφατες δηλώσεις καλής θέλησης. Παροτρύνουμε τους υπόλοιπους θεσμούς της ΕΕ να θέσουν ως προϋπόθεση το ζήτημα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης στις όποιες προσπάθειες καταβληθούν για προσέγγιση σε θετικό κλίμα».

Επόμενα βήματα

Η έκθεση θα υποβληθεί στη συνέχεια σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Μαϊου και μετά την υιοθέτησή της από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αποτελεί την επίσημη θέση του θεσμού όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκία: Απόπειρα στρατιωτικής συνεργασίας με Ε.Ε. δια της πλαγίας;
Επιβεβαιώνει η Κομισιόν το αίτημα της Τουρκίας για συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (PESCO). Δύσκολο να εγκριθεί.
Τουρκία: Απόπειρα στρατιωτικής συνεργασίας με Ε.Ε. δια της πλαγίας;
ΕΥΡΩΠΗ
Να επιστρέψει στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καλούν την Τουρκία 15 Ευρωπαίοι υπουργοί
Στη 10η επέτειο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, υπουργοί από 15 ευρωπαϊκές χώρες «καλούν την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της» να αποχωρήσει από τη συνθήκη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της...
Να επιστρέψει στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καλούν την Τουρκία 15 Ευρωπαίοι υπουργοί
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Άγκυρα εν μέσω εντάσεων η επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε.
Επίσκεψη πραγματοποιεί την Παρασκευή στην Τουρκία η Ίλβα Γιόχανσον, με θέμα το προσφυγικό. Η επίσκεψη γίνεται στη σκιά καταγγελιών της Frontex ότι σκάφη της παρενοχλούνται από την τουρκική ακτοφυλακή. 
Στην Άγκυρα εν μέσω εντάσεων η επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Υπέρ της άρσης ασυλίας του Λαγού η επιτροπή JURI του Ευρωκοινοβουλίου
Με 22 υπέρ και 2 κατά, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του εκλεγμένου με τη Χρυσή Αυγή Γιάννη Λαγού. 
Υπέρ της άρσης ασυλίας του Λαγού η επιτροπή JURI του Ευρωκοινοβουλίου
ΕΥΡΩΠΗ
Έκθεση-καταπέλτης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία
Από την κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων που βάζει στο στόχαστρο όσους διαφωνούν, μέχρι τη φυλάκιση των Ντερμιτάς και Καβάλα, αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα.
Έκθεση-καταπέλτης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας