• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 36.5°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 32.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.7°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.8°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.2°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  35%
©ORNITHOLOGIKI_AnastasiosSakoulis

Παγίδα θανάτου στο Ιόνιο για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι

 • A-
 • A+

Για άλλη μία χρονιά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπει οριστικό τέλος στη λαθροθηρία του τρυγονιού, που μετατρέπει κάθε άνοιξη τα Ιόνια νησιά σε βωμό θυσίας χιλιάδων κατάκοπων μεταναστευτικών τρυγονιών.

Η έκκληση της Ορνιθολογικής γίνεται σε μια περίοδο που τα τρυγόνια επιστρέφουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου και η περιβαλλοντική οργάνωση δέχεται καταγγελίες που μαρτυρούν πως στα Ιόνια νησιά, που αποτελούν περάσματα των τρυγονιών, κάποιοι τα υποδέχονται με σκάγια. Κι αυτό συμβαίνει παρόλο με την πανδημία του κορονοϊού ισχύει η επιβολή του περιορισμού των μετακινήσεων.

«Το ανοιξιάτικο κυνήγι, παράνομο ήδη από το 1985 στη χώρα μας, αποτελεί ένα πραγματικό έγκλημα απέναντι στα εξουθενωμένα τρυγόνια μετά το δύσκολο ταξίδι τους με στόχο πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια νησιά, σε περιοχές κυρίως της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών και των Οθωνών, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού “παραδοσιακή” δραστηριότητα», αναφέρει η Ορνιθολογική. 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που συντονίζει στην Ελλάδα δράσεις για την προστασία του απειλούμενου τρυγονιού στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Ενάντια στο έγκλημα κατά των άγριων πουλιών», έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για τον έλεγχο και την οριστική λήξη της συστηματικής και παράνομης θανάτωσης τρυγονιών είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Κι αυτό, διότι η χώρα μας, εξαιτίας αυτής της επιζήμιας και παράνομης πρακτικής, θεωρείται «μαύρη τρύπα» και παγίδα θανάτου για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι και άλλα μεταναστευτικά είδη πουλιών.

Το 2020, η Ορνιθολογική, με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ηγήθηκε μιας σημαντικής πρωτοβουλίας με στόχο την κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς - Αντίπαξους, την Κέρκυρα και τις Διαπόντιες Νήσους. 

Παράνομα πόστα κυνηγών στη Ζάκυνθο

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης κρίθηκαν απαραίτητα προκειμένου να μπει ένα τέλος στο θλιβερό φαινόμενο με τους εκατοντάδες λαθροθήρες που κάθε άνοιξη ακροβολίζονται σε ειδικά «πόστα» με εξοπλισμό «μάχης» και λειτουργούν ανενόχλητοι για μέρες -αν όχι εβδομάδες.

«Η ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών στην πρωτοβουλία αυτή φάνηκε να αποτελεί ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την εξάλειψη αυτής της παραβατικής δραστηριότητας, δυστυχώς όμως, έναν χρόνο μετά, διαπιστώνεται και επίσημα πως η Πολιτεία έχει κάνει μέχρι στιγμής το απόλυτο τίποτα, γυρνώντας για μία ακόμη φορά την πλάτη της σε ένα διεθνές έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή και επιτρέποντας με την αδράνεια και ανοχή της να συνεχίζεται μια πρακτική που πλήττει ανεπανόρθωτα ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και τη φήμη του Ιονίου ως διεθνούς τουριστικού προορισμού», καταγγέλλει η Ορνιθολογική.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του τρυγονιού έχουν υποστεί δραματική μείωση, που φτάνει έως και το 80%, κάτι που οδήγησε στην κατάταξή του ως «Τρωτό είδος» στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η αλλαγή στις χρήσεις γης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, όμως στις Μεσογειακές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, η λαθροθηρία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επιτείνει την απειλή.

«Καμιά τέτοια βάρβαρη πρακτική δεν μπορεί να θεωρείται “παραδοσιακή”.  Oποιος σκοτώνει πουλιά που έρχονται να φωλιάσουν, σκοτώνει το μέλλον. Γι’ αυτό και πρέπει να αφήσουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι εκεί που ανήκει: στο παρελθόν», επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών του Ιονίου σε περίπτωση που αντιληφθούν περιστατικό ανοιξιάτικης λαθροθηρίας να καλούν άμεσα τις αρμόδιες αρχές (Δασαρχείο, Αστυνομία) και το Κέντρο Δασοπροστασίας (1591). Κι ακόμη να ενημερώσουν την Ορνιθολογική (τηλ. 210 8228704 και 210 8227937, [email protected]) με κάθε αποδεικτικό στοιχείο που μπορούν να διαθέσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
Να δίνονται προσωρινοί χώροι για τη συγκέντρωση και περίθαλψη των ζώων, άγριων και οικόσιτων, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε τόπο που καίγεται ζητά η ΠΦΠΟ.
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χάρισμα στους κυνηγούς το απειλούμενο τρυγόνι
Ενα πανέμορφο και παγκοσμίως απειλούμενο πτηνό, το γνωστό μας τρυγόνι, θηρεύεται κανονικά φέτος στη χώρα μας με τις ευλογίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά.
Χάρισμα στους κυνηγούς το απειλούμενο τρυγόνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κυνηγοί ξαναπέτυχαν τον στόχο τους
Κατά παράβαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, για ακόμη μία χρονιά διατηρείται το σύστημα των κλιμακωτών ημερομηνιών σε ό,τι αφορά τη λήξη του κυνηγιού
Οι κυνηγοί ξαναπέτυχαν τον στόχο τους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
Οι ρυθμίσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για την κυνηγετική περίοδο, που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, μοιάζουν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του λόμπι των κυνηγών, αφού συνεχίζεται...
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
Την πλήρη ικανοποίηση των κυνηγών ανά την επικράτεια, αλλά και την ολική απογοήτευση των οικολόγων προκάλεσε η φετινή ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση του κυνηγιού που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και εκδόθηκε...
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος
Η επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη αφορά στον προσωπικό ρόλο του Κωνσταντίνου Σκρέκα στην υπόθεση του αιολικού στην περιοχή Φραγκάκι στην Άνδρο.
Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας