• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.5°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 28.7°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.2°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  0 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.5°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%

Συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής οργανωμένη από τη Συνύπαρξη, με ντόπιους μουσικούς, στο Δημοτικό Καρατεπέ

Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο - Siniparxi

«Απαράδεκτη η απόφαση για κλείσιμο του δημοτικού κέντρου στον Καρά Τεπέ»

 • A-
 • A+

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση κατά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και κατά του δημάρχου Μυτιλήνης σχολιάζει η ομάδα «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο» την ανακοίνωση για το κλείσιμο του δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ, στις 30 Απριλίου.

Μια ανακοίνωση που επισφραγίζει προφανώς τη συμφωνία μεταξύ του Νότη Μηταράκη με τον Στρατή Κυτέλη να κλείσει δηλαδή η δημοτική δομή, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο δήμαρχος, με αντάλλαγμα τη χωροθέτηση της νέας προσφυγικής δομής στη Λέσβο.

Μεταξύ άλλων η Συνύπαρξη σχολιάζει ότι «η απόφαση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, διαβιούν σε σκηνές στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ, σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας» και τονίζει ότι πρόκειται για «ένα ακόμη βήμα στη λάθος κατεύθυνση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συνύπαρξης: 

«Για το κλείσιμο του Δημοτικού Καρατεπέ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ .Ν. Μηταράκης ανακοίνωσε το κλείσιμο στις 30 Απριλίου του δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ και την απόδοσή του στον δήμο για να το αξιοποιήσει όπως αυτός νομίζει.

Η απόφαση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, διαβιούν σε σκηνές στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ, σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Θυμίζουμε ότι ο δημοτικός Καρά Τεπές είναι έργο εκατοντάδων εθελοντών. Κατασκευάστηκε σταδιακά χάρη σε δωρεές χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο ή τον δήμο. Έχει σημαντική ενεργειακή αυτονομία και δυναμικότητα φιλοξενίας 1200 ατόμων. Λειτούργησε με την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην περιοχή ή την πόλη. Και για όσους δεν έχουν ασθενή μνήμη, όταν πρωτοεγκαταστάθηκαν εκεί μετανάστες, ο χώρος δεν ήταν πια πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής αλλά χώρος εγκαταλειμμένος, λεηλατημένος, χορταριασμένος.

 Η " ανταπόκριση" του υπουργού Μετανάστευσης στο επίμονο αίτημα του δημάρχου Μυτιλήνης να κλείσει ο δημοτικός Καρά Τεπές, το καλύτερο Κέντρο Φιλοξενίας στην Ελλάδα, είναι ντροπή και μαύρη σελίδα στην ιστορία της Λέσβου. Καταστρέφουν ένα κέντρο λογικού μεγέθους για να κατασκευάσουν ένα καινούριο πολλών χιλιάδων που θα χαρακτηρίζει την Λέσβο ως τόπο φυλακής. Τη στιγμή που θα μπορούσε να είναι το μοναδικό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης των εισερχομένων προσφύγων που θα αναχωρούν στη συνέχεια από το νησί. 

Η καλλιέργεια της ξενοφοβίας για ψηφοθηρικούς λόγους, η συστηματική ερωτοτροπία με τον ρατσισμό που διαχέουν εγχώριοι εξτρεμιστικοί κύκλοι, τίποτα καλό δεν επιφυλάσσει για την τοπική κοινωνία. Όταν είσαι απάνθρωπος για τον ξένο, τον διαφορετικό, σύντομα θα γίνεις απάνθρωπος και για τους ντόπιους. Η ιστορία το έχει αποδείξει επανειλημμένα. Το επιχείρημα ότι ο χώρος θα "αξιοποιηθεί" προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ακριβώς δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, είναι προκλητικό και εξωφρενικό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι δημοτικοί παράγοντες αρνήθηκαν πρόσφατα να επιτρέψουν στη Συνύπαρξη την διανομή δωροκαρτών (προσφορά του Ιδρύματος του γερμανικού περιοδικού Στέρν) σε διαμένοντες στο Κέντρο, στους οποίους είχε διακοπεί η παροχή κάθε οικονομικού βοηθήματος. Η μισανθρωπία υπονομεύει την ηθική υγεία συνολικά της κοινωνίας.

Αμφιβάλλουμε αν ακόμα μία έκκληση να αναθεωρηθεί η απόφαση για το κλείσιμο μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Τα λογικά επιχειρήματα έχουν εξαντληθεί. Το κλείσιμο του δημοτικού Καρά Τεπέ είναι ένα ακόμη βήμα στη λάθος κατεύθυνση. Η καταστροφή του μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση του προσφυγικού χωρίς να ωφελεί σε τίποτα την τοπική κοινωνία».

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2956884591237253&set=gm.3723487504415341

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγιδευμένοι στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ
Περίπου 6.500 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στο Καρά Τεπέ και προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Μεγάλες οι ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, υγειονομική περίθαλψη και ηλεκτροδότηση.
Παγιδευμένοι στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Εγκληματική η κυβερνητική αδιαφορία για τους πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ
Το κόμμα επισημαίνει ότι ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μόνιμους κατοίκους της Λέσβου να φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που μένουν σε σκηνές στο Καρά Τεπέ, οι αρμόδιοι φορείς το...
ΜέΡΑ25: Εγκληματική η κυβερνητική αδιαφορία για τους πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της κακοκαιρίας οι 7.500 πρόσφυγες του Καρά Τεπέ
Δύσκολη αναμενόταν η χθεσινή νύχτα για τους περίπου 7.500 πρόσφυγες που παραμένουν μήνες εγκλωβισμένοι στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ, αλλά και για τους χιλιάδες άλλους στα ΚΥΤ...
Στο έλεος της κακοκαιρίας οι 7.500 πρόσφυγες του Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για τον μόλυβδο στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών παρέδωσε τα αποτελέσματα έρευνας, τα οποία εκθέτουν τον υπουργό Νότη Μηταράκη, που είχε σπεύσει να διαψεύσει κάθε σχετική αναφορά
Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για τον μόλυβδο στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
Ο λαός των δύο νησιών έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι νέες δομές δεν πρόκειται να υπάρξουν εμποδίζοντας την αποβίβαση μηχανημάτων στα λιμάνια.
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας