• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 21.1°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  1 BF
  94%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.8°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  27%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.1°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 17.2°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.6°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.7°C / 18.3°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
Ν. Αναστασιάδης: Η μη επίτευξη λύσης αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας

Νίκος Αναστασιάδης

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: Η μη επίτευξη λύσης αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

H Τουρκία επιβεβαίωσε χθες με τον ηχηρότερο δυνατόν τρόπο την αμετάθετη θέση της στο Κυπριακό, που έχει χαραχθεί ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στον Ψεματισμένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις από πλευράς του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι «με θλίβει ειλικρινά η συμπεριφορά και η στάση, που δεν είναι πρωτόγνωρη, είναι καλά γνωστή κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Είναι καλά γνωστό πως η μη επίτευξη λύσης δεν οφειλόταν στην έλλειψη βούλησης από πλευράς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Χθες επιβεβαίωσε (η Τουρκία) με τον ηχηρότερο δυνατόν τρόπο την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί πολύ παλαιότερα, ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που σαν μήνυμα θέλω να στείλω στη δική μας πολιτική ηγεσία είναι να λαμβάνουν όλα όσα εκφράζονται, εκφέρονται και υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και να σταματήσουν να υπαγορεύουν ότι θα πρέπει χωρίς διαπραγμάτευση, να αποδεχθούμε θέσεις, οι οποίες απλά θα γίνουν δεκτές σαν τετελεσμένο, χωρίς να πάρουμε οτιδήποτε.

Αυτό που είναι η δική μας επιδίωξη, είναι να αποτρέψουμε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζονται είτε από τον Πρόεδρο είτε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, είτε από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση, η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη κυριαρχίας. Η δική μας επιδίωξη είναι να εξευρεθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους των ΗΕ, έχουν επιτευχθεί σημαντική εργασία και συγκλίσεις, και συνεπώς, βασιζόμενοι και στις επιστολές του γγ, εμείς θα πάμε στη Γενεύη με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τα ΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ, το σύνολο των κρατών, επιδιώκοντας την εξεύρεση μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, αλλά πριν και πάνω από όλα λειτουργικό, που δεν θα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της 'Αγκυρας, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων.

Ουδέποτε έχουμε διανοηθεί να επικυριαρχήσουμε σε αυτό που έχουμε συζητήσει: την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο οντοτήτων, αλλά και την πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν προϋποθέτει απαραιτήτως τη θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αποδέχεται τη θετική ψήφο στην περίπτωση που μια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη λύση του Κυπριακού, θα μπορούσε να παραβλάψει τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προσθέτοντας ότι «εκεί πρέπει να έχουν το δικαίωμα για προστασία τους. Και αυτό εκφράζει την πολιτική ισότητα και την προστασία της πολιτικής ισότητας, νοουμένου, βεβαίως, ότι θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό μέτωπο σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις προθέσεις της Τουρκίας που είναι δεδηλωμένες και σταδιακά υλοποιούνται. Αυτό, ναι, με απασχολεί και είναι φυσικό να λαμβάνω υπόψη και όσα λέγονται από όσους και αν λέγονται.

Όμως να διαχωρίσουμε κάτι. Ένα είναι να γνωρίζεις πώς, ή να επιδιώκεις πώς να αντιμετωπίσεις τις προθέσεις και τις πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει η Τουρκία και άλλο είναι να εισηγείσαι χωρίς διαπραγμάτευση να αποδεχθείς κεφάλαια, τα οποία με βάση και τις παραμέτρους του γγ, ήταν αλληλένδετα στη διαπραγμάτευση και δεν μπορεί να διαπραγματευτούν ξεχωριστά, και να καλούμαι από κάποια κόμματα να αποδεχθώ χωρίς διαπραγμάτευση, θέματα που πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και για θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με όσα λαμβάνουν χώρα ίσως να μην ήταν η κατάλληλη χρονική περίοδος για διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «η άτυπη έχει καθοριστεί ύστερα από τρία και τόσα χρόνια προσπαθειών να επαναρχίσει ο διάλογος, όχι με ευθύνη δική μας, αλλά με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία προφασιζόμενη είτε το Brexit είτε εκλογές, με προσχήματα πολλά, έφτασε κάποια στιγμή να αποφασίσει ο γγ ότι πρέπει να καταβάλει μια νέα προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος.

Συνεπώς, δεν θεωρώ κατάλληλη ή ακατάλληλη τη στιγμή που επελέγη, ήταν ύστερα από διαβουλεύσεις, ύστερα από διαπραγματεύσεις, ύστερα από την αποτυχία τόσων και τόσων προσπαθειών που η δική μας πλευρά -θέλω να τονίσω- ήταν πάντα θετική. Εκείνοι, οι οποίοι αντιδρούσαν ήταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά».

Εξάλλου, κληθείς να αναφερθεί στην τετραμερή Υπουργική Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιείται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι για αυτό που λέμε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια -και είναι πλέον εξόφθαλμο σε όλους, εξ ου και οι αντιδράσεις της Τουρκίας- στενές φιλικές σχέσεις με όλες τις γείτονες χώρες και όχι μόνο, αλλά και με τις χώρες του αραβικού Κόλπου.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να επικρατεί όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικότερα στη Μεσόγειο. Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ειρήνη, δεν αποκλείουμε κανένα, προσπαθούμε να δώσουμε μηνύματα στην Τουρκία ότι μπορεί να συμμετάσχει αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και, συνεπώς, είναι συνέχιση μιας πολιτικής που θέλει την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι μόνο».

ΕΥΡΩΠΗ
Σε τουρκικό τοίχο έπεσε η άτυπη πενταμερής της Γενεύης για το Κυπριακό
Τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η άτυπη πενταμερής σύνοδος της Γενεύης για το Κυπριακό, εξήγησε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Σε τουρκικό τοίχο έπεσε η άτυπη πενταμερής της Γενεύης για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Πρεμιέρα των συνομιλιών της πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη
Στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μεταφέρεται το ενδιαφέρον, καθώς ξεκίνησαν οι δύσκολες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο...
Πρεμιέρα των συνομιλιών της πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις στην Κύπρο
Επικοινωνία της Μέρκελ με Αναστασιάδη και Ερντογάν ● Στη Λευκωσία σήμερα ο Ζ. Μπορέλ ● Διαβεβαιώσεις από την Αίγυπτο ότι δεν θα συμφωνήσει με την Τουρκία για ΑΟΖ.
Πιέσεις στην Κύπρο
ΕΥΡΩΠΗ
Αναστασιάδης: Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές
Είναι ανάγκη η Τουρκία επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, αλλά και τις προκλήσεις, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους των ΗΕ και της ΕΕ»,...
Αναστασιάδης: Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές
ΕΥΡΩΠΗ
«Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατό»
Βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μέσα από ειρηνικό διάλογο, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει, από την κατοχή, τις εγγυήσεις και τα...
«Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατό»
ΕΥΡΩΠΗ
Επαφή Αναστασιάδη και Αμερικανού υφυπ. Εξωτερικών για το Κυπριακό
Στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κυριότερο θέμα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό και η πρόθεση της...
Επαφή Αναστασιάδη και Αμερικανού υφυπ. Εξωτερικών για το Κυπριακό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας