Εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες η εντολή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό, προκειμένου να υιοθετηθεί πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες του κειμένου της πρότασης.
Ένα προσχέδιο, που είδε το POLITICΟ, αναφέρει ότι «η κατοχή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας», που σημαίνει ότι δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Αυτή η διάκριση έγινε «για να τονιστεί η αρχή της μη διάκρισης, ιδίως έναντι των μη εμβολιασμένων ατόμων», σημειώνει το κείμενο. Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν πώς να το χρησιμοποιήσουν.
Ένα πράσινο πιστοποιητικό, που συχνά αναφέρεται ως «διαβατήριο εμβολίων», δεν είναι στην πραγματικότητα διαβατήριο, όπως τόνισε διπλωμάτης. Αυτό σημαίνει ότι μια χώρα, για παράδειγμα, η Ελλάδα, μπορεί να αποφασίσει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στο έδαφός της (για να αποφευχθεί η διάκριση), αλλά μόνο εκείνοι που θα έχουν το εν λόγω έγγραφο δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα ή να κάνουν τεστ.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το Euobserver («MEPs raise concerns on vaccine 'travel certificates'», Elena Sanchez Nicolas) και συγκεκριμένα στη χθεσινή ανακοίνωση του Επιτρόπου για τη δικαιοσύνη, Ντιντιέ Ρέιντερς, ότι ένα πιλοτικό σχέδιο για πιστοποιητικά εμβολίων σε επίπεδο Ε.Ε. θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου, με στόχο ολόκληρο το σύστημα να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, τόσο οι ευρωβουλευτές όσο και τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν πράσινο φως στην πρόταση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού της Αυστρίας τη Δευτέρα, μόνο 13 κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα ειδικά κριτήρια για την έκδοση ενός τέτοιου πράσινου διαβατηρίου το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία).
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να εκδώσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για άτομα που έχουν λάβει οποιοδήποτε από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν αν θα δεχτούν άλλα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μόνο σε ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος, όπως για παράδειγμα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm, που έχει εγκρίνει η Ουγγαρία. Ως αποτέλεσμα, πολίτες της Ε.Ε. που εμβολιάστηκαν με εμβόλια εγκεκριμένα από τον EMA ενδέχεται να βρουν περισσότερα εμπόδια, για να ταξιδέψουν εντός του μπλοκ από ό,τι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι τουρίστες, προειδοποίησε η Φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Γιάνα Τουμ (Yana Toom).
Μία ακόμη ανησυχία, σύμφωνα με τον Βόιτσεχ Βιβερόφτκσι (Wojciech Wiewiórowski), Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, είναι πως υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ανάρρωση από την ασθένεια παρέχει ανοσία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας