• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 22.0°C
  5 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 21.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.9°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  46%

Κομισιόν: Πράσινο φως στην παράταση του «Ηρακλή» για τα κόκκινα

 • A-
 • A+

Ενέκρινε την παράταση του προγράμματος "Ηρακλής" η Κομισιόν. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών με την προϋπόθεση ότι παραμένει απαλλαγμένο από κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το υφιστάμενο σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων (γνωστό με το όνομα `Hercules΄), εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2019, για αρχική διάρκεια 18 μηνών. Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Κομισιόν το σχέδιό της να παρατείνει το πρόγραμμα για άλλους 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.
 
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του παρατεταμένου καθεστώτος, το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να αμείβεται σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς για τον κίνδυνο που θα αναλάβει, παρέχοντας εγγύηση για το ανώτερο τμήμα των τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν, εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει όπως θα έκανε ο ιδιώτης επενδυτής, και αμοιβή για τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται με τρόπο που θα αποδεχόταν ένας ιδιώτης επενδυτής, τέτοιες παρεμβάσεις δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση.
 
Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παρατεταμένο ελληνικό μέτρο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κοινοτικών κανόνων.
 
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά:
 
"χαιρετίζω την παράταση του συστήματος Hercules, το οποίο ήταν ήδη πολύ επιτυχημένο στην παροχή λύσης συμμόρφωσης στην αγορά για την αφαίρεση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών , χωρίς τη χορήγηση ενίσχυσης ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Για να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν πλήρως στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν το πρόγραμμα "Hercules" έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις τράπεζες στην τιτλοποίηση και τη μετακίνηση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα ατομικά διαχειριζόμενο, ιδιωτικό όχημα τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πουλά χαρτονομίσματα σε επενδυτές.
 
Το κράτος θα παράσχει δημόσια εγγύηση για τα ανώτερα, λιγότερο επικίνδυνα στοιχεία του οχήματος τιτλοποίησης. Σε αντάλλαγμα, το κράτος θα λάβει αμοιβή με όρους αγοράς. Ο στόχος είναι να προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα επενδυτών και να στηρίξει τις τράπεζες στις συνεχείς προσπάθειές τους για μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.
 
Η Κομισιόν καταγράφει ότι από την εισαγωγή του συστήματος τον Οκτώβριο του 2019, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
 
Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει εκτιμήσει ότι, ως αποτέλεσμα της καθιέρωσης του συστήματος, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί από 43% στα τέλη του 2019 σε 27% στα τέλη Μαρτίου 2021.
 
Η παράταση του καθεστώτος για άλλους 18 μήνες θα βασιστεί στην επιτυχία που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, με τις τρέχουσες αιτήσεις στο σύστημα τιτλοποίησης να ανέρχονται σε 31,3 δισεκατομμύρια ευρώ (ακαθάριστη λογιστική αξία) μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Η εκτίμηση της Κομισιόν έδειξε ότι οι κρατικές εγγυήσεις καλύπτονται με όρους αγοράς ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται, δηλαδή με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός για έναν ιδιωτικό φορέα υπό συνθήκες αγοράς. Όπως και κατά τους πρώτους 18 μήνες εφαρμογής του συστήματος, αυτό διασφαλίζεται ιδίως από τα ακόλουθα στοιχεία:
 
Πρώτον, ο κίνδυνος για το κράτος θα είναι περιορισμένος, καθώς η κρατική εγγύηση ισχύει μόνο για το ανώτερο τμήμα των στοιχείων που πωλούνται από το όχημα τιτλοποίησης. Ένας ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθορίσει τη βαθμολογία της ανώτερης δόσης.
 
Δεύτερον, η κρατική εγγύηση για την ηλικιακή δόση θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν περισσότερα από τα μισά από τα μη εγγυημένα και ριψοκίνδυνα τμήματα έχουν πωληθεί επιτυχώς σε συμμετέχοντες στην ιδιωτική αγορά. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η κατανομή κινδύνου των δόσεων ελέγχεται και επιβεβαιώνεται από την αγορά προτού το κράτος αναλάβει οποιοδήποτε κίνδυνο.
 
Τρίτον, η αμοιβή του κράτους για τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται θα είναι σύμφωνη με την αγορά. Το τέλος εγγύησης θα βασίζεται σε ένα σημείο αναφοράς της αγοράς και θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και τη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το κράτος κατά τη χορήγηση της εγγύησης. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος εγγύησης που καταβάλλεται θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τη διάρκεια της έκθεσης του κράτους. Αυτή η δομή αμοιβών, εκτός από το διορισμό εξωτερικού διακομιστή, στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της προπόνησης και της πιθανής ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Όλα αυτά τα στοιχεία εξακολουθούν να τηρούνται στο παρατεταμένο σχήμα. Σε αυτή τη βάση, η Κομισιόν μπόρεσε να συμπεράνει ότι το μέτρο παραμένει απαλλαγμένο από κρατικές ενισχύσεις κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
Η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο, σε μια προσπάθειά του –όπως ερμηνεύεται από τις Βρυξέλλες– να καθυστερήσει την αντίδραση της Κομισιόν.
Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσουν στην ολομέλεια για το κράτος δικαίου. Πρόγευση για τις εξελίξεις έδωσε ο Μοραβιέτσκι που προειδοποίησε τους συναδέλφους του ηγέτες της Ε.Ε. για...
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές
Μην περιμένετε ριζοσπαστικά μέτρα. Ένα προσχέδιο δείχνει ότι ενώ στο κείμενο περιλαμβάνονται κάποιες δράσεις υπό την ηγεσία της Επιτροπής, πρόκειται κυρίως για επεξήγηση των υφιστάμενων επιλογών.
Σήμερα η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γιόχανσον κόβει την κορδέλα στα παζάρια Ε.Ε. - Τουρκίας
Η Ιλβα Γιόχανσον βρίσκεται από χθες στην Αγκυρα για να συμπροεδρεύσει στον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου Ε.Ε.-Τουρκίας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η Γιόχανσον κόβει την κορδέλα στα παζάρια Ε.Ε. - Τουρκίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας