Δεν λέει να καταλαγιάσει τη κριτική ασκείται σε βάρος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για το SofaGate στην Τουρκία, όπου «ξέχασαν» να δώσουν καρέκλα ισότιμου ομιλητή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η κριτική γίνεται και επί της ουσίας, καθώς το ΕΛΚ ζητά ενημέρωση στο Ευρωκοινοβούλιο και για όσα επί της ουσίας συζητήθηκαν στην Άγκυρα.
Παρόλο που το βράδυ της Τετάρτης, με ανάρτησή του στο facebook ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι «λυπάται (για δύο λόγους)» ύστερα από μια ολόκληρη μέρα σιωπής, ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη για τυχόν δική του ευθύνη για τη συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων έναντι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι Τούρκοι φταίνε, γιατί πήραν τους κανόνες πρωτοκόλλου πολύ αυστηρά, είπε ο Μισέλ. «Παρά τη σαφή επιθυμία να κάνουμε το σωστό, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες δημιούργησε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε.
Η επίσκεψη των προέδρων της Ε.Ε. στην Άγκυρα «έπρεπε να ήταν ένα μήνυμα σταθερότητας και ενότητας της προσέγγισης της Ευρώπης στην Τουρκία», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δυστυχώς, έχει οδηγήσει σε ένα σύμβολο αδιαφορίας, αφού οι πρόεδροι απέτυχαν να σταθούν μαζί όταν χρειάστηκε. Περιμένουμε περισσότερα από την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Βέμπερ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε μεταβεί στην Άγκυρα χωρίς τον υπεύθυνο πρωτοκόλλου λόγω κορονοϊού. Το ταξίδι στην Άγκυρα «προετοιμάστηκε χρησιμοποιώντας τα συνήθη κανάλια», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.
Ο Γιούνκερ έχει καθίσει επίσης σε καναπέδες: Ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η διάδοχός του έπρεπε να είχε την ίδια μεταχείριση με τον Μισέλ, λέγοντας «θα ήταν καλύτερα να καθόταν στο ίδιο επίπεδο». Όμως, ένας κίνδυνος στη δουλειά αυτή είπε, είναι ότι πρέπει περιστασιακά να κάθεσαι σε έναν καναπέ: «Κανονικά, είχα μια καρέκλα δίπλα από την προεδρία του Συμβουλίου, αλλά μερικές φορές συνέβη να καθόμουν σε έναν καναπέ».
«Από την άποψη του πρωτοκόλλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο αριθμός ένα». Αλλά ίσως κανείς δεν παρατήρησε τις διαφορές στην εποχή του Γιούνκερ, που είχε υποστηρίξει τότε ότι ένας πρόεδρος της Ε.Ε. είναι αρκετός.
Κριτική επί της ουσίας από Βέμπερ
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι τέθηκε από τον πρόεδρο Μισέλ, καθώς τα ζητήματα που συζητήθηκαν απαιτούν έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο ο επικεφαλής του ΕΛΚ, αναφερόμενος στην περίληψη των δηλώσεων του Μισέλ - που είπε ότι η Ε.Ε. ήταν έτοιμη για στενότερη οικονομική συνεργασία, οικονομική βοήθεια και μετακίνηση πολιτών (ελευθέρωση βίζας).
«Ανησυχούμε εξαιρετικά για δεσμεύσεις σχετικά με τη βίζα ή τα τελωνεία που έχουν αναληφθεί, χωρίς συγκεκριμένες και μόνιμες αλλαγές της πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έναντι της Κύπρου και των εξωτερικών μας συνόρων», δήλωσε ο Βέμπερ. «Επιπλέον, η επίσκεψη απέτυχε να δείξει τις ευρύτερες ανησυχίες μας όσον αφορά τις επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν κατά της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα».
«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευκρινιστούν και επομένως θα ζητήσουμε μια συζήτηση στην Ολομέλεια παρουσία των δύο προέδρων», προανήγγειλε ο Βέμπερ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας