• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 32.3°C
  1 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.6°C / 31.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 29.7°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 29.7°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.1°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  31%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.5°C / 32.5°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.0°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 31.1°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  23%

Κωνσταντίνος Ζέρβας

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Προστασία της υγείας με την οικονομία ζωντανή ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έμμεσες αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της απόφασης να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην πόλη, όπως και στις Αχαΐα και Κοζάνη. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ζήτησε «ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της».

Είναι προφανές ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιπλέον επιδόματα από 1.000 έως 4.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, δεν ικανοποιούν ούτε τους επαγγελματίες ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση των περιοχών αυτών.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, τόνισε ότι το πρόταγμα είναι «προστασία της δημόσιας υγείας με την οικονομία ζωντανή», ενώ τόνισε ότι «προφανώς δεν διεκδικούμε δάφνες ειδικών -λοιμωξιολόγων και επιστημόνων-, αλλά διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της».

Επίσης διατύπωσε τρία συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση:

 1. Άμεση οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, όχι όμως στη βάση των εθνικών προβλέψεων και της συλλογικής πρόνοιας, αλλά εξειδικευμένα για τη Θεσσαλονίκη. Οι πρωινές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλώ τον εμπορικό κόσμο να τις συνυπολογίσει. Δείχνουν ότι η φωνή της πόλης ακούστηκε. Τα επιδόματα όμως δεν αντικαθιστούν τους τζίρους!
 2. Την επανεξέταση της εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την παράταση του lockdown και την επαναλειτουργία της αγοράς με μέτρα, κανόνες, ρυθμίσεις αυστηρές κι ελέγχους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα, ζητώ τη συνεχή ενημέρωση και επαναξιολόγηση της απόφασης ανά 3-4 ημέρες, ώστε να φτάσουμε άμεσα στην επαναλειτουργία.
 3. Τη σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μεσοπρόθεσμα μέσα από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου διαστήματος (Ταμείο Ανάκαμψης – Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, κ.ο.κ.). Ζητάμε δηλαδή να μπει η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό να μεταφραστεί είτε σε επιτάχυνση έργων υποδομής είτε σε κατά προτεραιότητα υλοποίηση project, τα οποία θα τονώσουν μεσοπρόθεσμα την οικονομία της πόλης.

Από την άλλη πλευρά, σε μια σαφή προσπάθεια να τηρήσει τις ισορροπίες, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε «ικανοποίηση» για την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, ενώ συνεχάρη τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και ο ίδιος μαζί με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

«Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη προτείνουμε λύσεις και δεν κάνουμε μόνον καταγγελίες ή διαμαρτυρίες. Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σημαντικές ενισχύσεις, πρωτοφανείς στην ελληνική ιστορία. Η εξίσωση είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι άλυτη. Εμείς είμαστε παράγοντας της λύσης –ακούμε την πόλη– εκφράζουμε τις αγωνίες της», είπε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι έπειτα από ένα χρόνο κρίσης λόγω της πανδημίας «απαιτούνται έξυπνα μέτρα, δεδομένου μάλιστα ότι πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνον υγειονομικό, αλλά είναι και κοινωνικό και οικονομικό», σημειώνοντας ότι χρειάζονται «μέτρα που ρυθμίζουν ρεαλιστικά την πραγματική ζωή και την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται», ζητώντας νέα στάθμιση υπέρ του λιανεμπορίου. 

«Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως αποφασίστηκε για όλη τη χώρα και σωστά, είναι μία απόφαση με συγκεκριμένη λογική, η οποία δεν ικανοποιεί μόνον οικονομικά κριτήρια, αλλά και υγειονομικά. Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα κομμωτηρίων προ δύο εβδομάδων. Το ίδιο ζητάμε και τώρα. Άνοιγμα λιανεμπορίου με click away. Μια ελληνική, αλλά επιτυχημένη πατέντα! Είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης», ανέφερε.

«Η πολιτεία, όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, πρέπει να διοχετεύσουμε την κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι προτιμότερο από κάθε άποψη ο κόσμος να κινείται με κανόνες και ελέγχους, παρά να συνωστίζεται σε πλατείες, πάρκα και τοποθεσίες ή σε σπίτια όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί σχεδόν κανείς», πρόσθεσε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαλλαγή ενοικίου και για τον Μάιο ζητάει ο ΕΣΑ
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να επισημοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν με ΚΥΑ η εξαγγελία του υπουργείου Οικονομικών για «Μέτρα μείωσης ενοικίων και για τον μήνα Μάιο».
Απαλλαγή ενοικίου και για τον Μάιο ζητάει ο ΕΣΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τέλος του click away και click inside επιβεβαιώνει ο γ.γ. Εμπορίου
Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαΐου δεν θα υπάρχουν ποια αγορές με click away και click inside, ενώ σήμερα αναμένονται οι προτάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει για άλλους...
Το τέλος του click away και click inside επιβεβαιώνει ο γ.γ. Εμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προγράμματα επανεκκίνησης ζητά και το λιανεμπόριο
Ανάσα ρευστότητας ζητάει επειγόντως το λιανικό εμπόριο, πριν το εκρηκτικό κοκτέιλ των μεταχρονολογημένων επιταγών, που λήγουν τον Μάιο, προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας.
Προγράμματα επανεκκίνησης ζητά και το λιανεμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεβάζει ρυθμούς η αγορά - Ωράριο καταστημάτων - Πασχαλινό καλάθι
Τα καταστήματα παιχνιδιών και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και ο κλάδος ένδυσης - υπόδησης έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Πόσο θα μας κοστίσει το εορταστικό τραπέζι.
Ανεβάζει ρυθμούς η αγορά - Ωράριο καταστημάτων - Πασχαλινό καλάθι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτό το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε όλη την επικράτεια, επανεκκινούν οι έμποροι και οι καταστηματάρχες σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας...
Ανοιχτό το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κακώς επεβλήθη πρόστιμο σε πολυκατάστημα, λέει τώρα το ΥΠΑΝ
Με διευκρινιστική εγκύκλιο, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημειώνει ότι μπορούν και τα πολυκαταστήματα να λειτουργούν με τις μεθόδους ραντεβού click inside και click away.
Κακώς επεβλήθη πρόστιμο σε πολυκατάστημα, λέει τώρα το ΥΠΑΝ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας