• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 22.9°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 21.0°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 18.3°C / 21.5°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 18.7°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 15.1°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 19.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φορολογικός «Μεγάλος Αδελφός»

 • A-
 • A+
Κονδύλια 183 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν για εφορίες «hi-tech» που θα επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων ● Στο σχεδιασμό και η ψηφιακή επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω του κυβερνητικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Εφορία του μέλλοντος, με «hi-tech» εργαλεία για τις συναλλαγές των πολιτών, ψηφιακούς ελέγχους και εξπρές επιστροφές φόρων, υπόσχεται η κυβέρνηση με τη συνδρομή κονδυλίων ύψους 183 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ψηλά στην ατζέντα του σχεδίου βρίσκεται η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών αρχών με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής μέσω της ενεργοποίησης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα δώσουν τη δυνατότητα σε χρόνο-εξπρές να καταγράφεται όλο το φάσμα των κινήσεων των φορολογουμένων.

Με αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων, αλλά και για το οικονομικό προφίλ των επιχειρήσεων, αντιπαραβάλλοντας αυτά τα δεδομένα με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει στην Εφορία, όπου και θα διαπιστώνεται αν είναι ειλικρινείς ή αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές κινήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στραμμένο το βλέμμα στο γαλλικό μοντέλο, καθώς οι φορολογικές αρχές της χώρας ανέπτυξαν το 2018 ένα αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά.

Τα στοιχεία, εκτός των αρχείων που έχει το γαλλικό Δημόσιο, αντλούνται και από βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών, από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και από τα κοινωνικά δίκτυα. Η εμπειρία δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούν σήμερα οι ελεγκτικές αρχές, καθώς αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσα από «αθέατες» διαδρομές και διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες στην Ε.Ε. χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοστεί στο σύνολο της φορολογίας καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λπ.

Αλλη βασική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των συναλλαγών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του μηχανισμού και θα ανοίξει ο δρόμος για την αυτοματοποιημένη διαδικασία των επιστροφών του ΦΠΑ που αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα της αγοράς, η οποία στερείται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την ώρα που έχει στερέψει από ρευστότητα ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 70% των επιστροφών φόρων έχει «βαλτώσει» στις εφορίες για διάστημα άνω των 90 ημερών. Τον Ιανουάριο του 2021 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, αν και μειωμένες κατά 59 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 577 εκατ. ευρώ και μάλιστα τα 7 στα 10 ευρώ από τα κρατικά «φέσια» και συγκεκριμένα τα 406 εκατ. ευρώ εμφάνισαν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ενα σημαντικό βήμα για το ξεμπλοκάρισμα των επιστροφών φόρων αποτελεί η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι POS από σήμερα!
Ολιγοήμερη ανοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ζητήσει τερματικές συσκευές POS πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί αλλά δεν τις διαθέτουν ακόμη εξαιτίας του μεγάλου όγκου των...
Ολοι POS από σήμερα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μάτι» της Εφορίας στις καταθέσεις
Αναλυτική εικόνα για τις καταθέσεις και τις κινήσεις των λογαριασμών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για έναν στους δέκα φορολογουμένους ή 1,27 εκατομμύριο...
«Μάτι» της Εφορίας στις καταθέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Πραγματική «κεραμίδα» θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «τρέχουν» ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του φόρου, ο οποίος, μετά...
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιο ασφυκτικές οι 100 δόσεις
Δύσκολη καθίσταται από σήμερα η παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων στην περίπτωση που υπάρξουν νέα χρέη. Οσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές προς την Εφορία εντός...
Πιο ασφυκτικές οι 100 δόσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκόνταψε η επαναφορά αποδείξεων
Από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών, για ένα ποσοστό του εισοδήματός...
Σκόνταψε η επαναφορά αποδείξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποινολόγιο-χάδι για τη φοροδιαφυγή
«Δώρο» για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν το νέο Ποινολόγιο της Εφορίας. Ο νέος Κώδικας Ποινών καθίσταται φιλικότερος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογικές...
Ποινολόγιο-χάδι για τη φοροδιαφυγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας