• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.0°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.4°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.9°C / 9.7°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.8°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 6.4°C / 12.0°C
  1 BF
  97%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.6°C
  4 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.7°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  5 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 16.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 16.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.1°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.5°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 6.8°C / 12.4°C
  1 BF
  92%

Η ΕΕ παραπέμπει την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

 • A-
 • A+

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει η Κομισιόν την Πολωνία, σχετικά με το νόμο περί δικαστικής εξουσίας. Ο νόμος ανακοινώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019 και τέθηκε σε ισχύ στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Η Κομισιόν ζητά από το ΔΕΕ να διατάξει προσωρινά μέτρα έως ότου εκδώσει οριστική απόφαση στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν ο πολωνικός νόμος για το δικαστικό σώμα υπονομεύει την ανεξαρτησία των Πολωνών δικαστών και είναι ασυμβίβαστος με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Επιπλέον, ο νόμος απαγορεύει στα πολωνικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της πειθαρχικής διαδικασίας, να εφαρμόζουν άμεσα ορισμένες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ που προστατεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία και να υποβάλλουν στο ΔΕΕ αναφορές για την έκδοση προδικαστικών αποφάσεων.

Επιπλέον, η Κομισιόν θεωρεί ότι η Πολωνία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ επιτρέποντας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου - η ανεξαρτησία του οποίου δεν είναι εγγυημένη - να λαμβάνει αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους δικαστές και τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους.

Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των δικαστών με σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους ή την κράτηση τους, καθώς και την επακόλουθη προσωρινή αναστολή των καθηκόντων τους και τη μείωση του μισθού τους.

Η προοπτική των δικαστών να πρέπει να προσφύγουν ενώπιον ενός οργάνου του οποίου η ανεξαρτησία δεν είναι εγγυημένη δημιουργεί ένα ψυχρό αποτέλεσμα για τους δικαστές και μπορεί να επηρεάσει την ανεξαρτησία τους.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι αυτό υπονομεύει σοβαρά τη δικαστική ανεξαρτησία και την υποχρέωση εξασφάλισης αποτελεσματικής νομικής προστασίας, και συνεπώς της έννομης τάξης της ΕΕ στο σύνολό της.

Σε ό,τι αφορά τα προσωρινά μέτρα η Κομισιόν τα ζητά για να αποφευχθεί η επιδείνωση σοβαρών και ανεπανόρθωτων βλαβών που προκαλούνται στη δικαστική ανεξαρτησία και στην έννομη τάξη της ΕΕ. Συγκεκριμένα αυτά περιλαμβάνουν:

 • να αναστείλει τις διατάξεις που εξουσιοδοτούν το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποφασίζει σχετικά με αιτήματα άρσης της δικαστικής ασυλίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου,
 • να αναστείλει τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην άρση της δικαστικής ασυλίας και
 • να αναστείλει τις διατάξεις που εμποδίζουν τους Πολωνούς δικαστές να εφαρμόζουν άμεσα ορισμένες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ που προστατεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία και να υποβάλουν στο ΔΕΕ αναφορές για την έκδοση προδικαστικών αποφάσεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα, καθώς και τις διατάξεις που επιτρέπουν τη λήψη μέτρων κατά δικαστών για πειθαρχικά αδικήματα.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μισό εκατ. κάθε μέρα για την Πολωνία λόγω των ορυχείων λιγνίτη
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επειδή δε σταμάτησε αμέσως τις δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη στο ορυχείο Turów, κοντά στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία και με τη Γερμανία.
Μισό εκατ. κάθε μέρα για την Πολωνία λόγω των ορυχείων λιγνίτη
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ προτείνει απόρριψη των προσφυγών Ουγγαρίας-Πολωνίας
Την απόρριψη των προσφυγών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου προτείνει γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ προτείνει απόρριψη των προσφυγών Ουγγαρίας-Πολωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ΥΠΕΞ των G7 επιτίθενται στον Λουκασένκο για την προσφυγική κρίση
Ανακοίνωση για την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Ε.Ε.-Λευκορωσίας εξέδωσαν οι ΥΠΕΞ των 7 πιο δυνατών οικονομιών του πλανήτη. 
Οι ΥΠΕΞ των G7 επιτίθενται στον Λουκασένκο για την προσφυγική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Επιλεκτική ευαισθησία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες
Η Κομισιόν καταδίκασε ξανά την πρακτική της εργαλειοποίησης μεταναστών, ενώ την ίδια ώρα, η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των τειχών στα σύνορα της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει για τα καλά.
Επιλεκτική ευαισθησία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας