• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 16.7°C
  0 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 16.7°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 4.4°C / 16.7°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 15.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.7°C
  0 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
Οι απειλές της Αυστρίας έπεσαν στο κενό

Οι απειλές της Αυστρίας έπεσαν στο κενό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βρυξέλλες-Βιέννη: 1-0. Θεούς και δαίμονες απειλούσε χθες η Βιέννη, ότι αν δεν αυξηθούν τα εμβόλια που θα σταλούν στην Αυστρία, θα «μπλοκάρει» την έξτρα αγορά των 100 εκ. δόσεων από την Pfizer/BioNTech. Ωστόσο, η προσπάθειά της να απειλήσει τους υπόλοιπους 26 έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Συμβουλίου, δεν υπάρχει τρόπος για μεμονωμένες χώρες να εμποδίσουν την ΕΕ να αγοράσει πρόσθετες δόσεις εμβολίου από έναν από τους εγκεκριμένους κατασκευαστές. Συνεπώς, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας όσον αφορά τις προμήθειες, ανέφεραν οι δικηγόροι του Συμβουλίου. Το μόνο που χρειάζεται ομοφωνία είναι ένα σύστημα κατανομής που δεν ακολουθεί την αναλογική προσέγγιση στην οποία συμφώνησε η ΕΕ.

Με άλλα λόγια; Η Αυστρία έπεσε μόνη της στο λάκκο που έσκαψε για να πέσουν οι άλλοι: για να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο εμβολίων θα χρειαζόταν ομόφωνη υποστήριξη από την ΕΕ των 27 - διαφορετικά, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν και όλοι παίρνουν αυτό που παραγγέλνουν. Με τις απειλές της, η Αυστρία έχασε και αυτήν την πιθανότητα.

Τι είχε προηγηθεί

Η αυστριακή κυβέρνηση είχε απειλήσει να βάλει βέτο στην κοινή αγορά από την ΕΕ άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου BioNTech / Pfizer, εκτός εάν λάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της παράδοσης. Η απειλή εκδόθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου εμβολίων της ΕΕ την Παρασκευή, αλλά έγινε γνωστή μόλις χθες.

Αυτή η κίνηση ήταν το τελευταίο κλιμακωτό βήμα από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αγωνίζεται για τη χώρα του για τη λήψη περισσότερων εμβολίων, παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αυστρία δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι άλλες πρωτεύουσες δεν βλέπουν με καλό μάτι τα αιτήματα του Κουρτς, όπως ήταν σαφές όταν έφερε το ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, συνταντώντας απαξίωση από ηγέτες που βρίσκονται επίσης υπό εγχώρια πίεση για να εξασφαλίσουν περισσότερες δόσεις, αλλά έκαναν καλύτερες προηγούμενες επιλογές για την προμήθεια εμβολίων. «Αυτό δεν ήταν μόνο τύχη», όπως το έθεσε ένας διπλωμάτης, αλλά το αποτέλεσμα μιας σωστής διαδικασίας λήψης αποφάσεων που η Αυστρία δεν έκανε.

Οι ηγέτες τελικά ανέθεσαν στους πρεσβευτές τους στην ΕΕ να ασχοληθούν με το ζήτημα, αλλά η Αυστρία δεν περίμενε. Τελικά, η αξιολόγηση των νομικών υπηρεσιών του Συμβουλίου εξουδετέρωσε αποτελεσματικά την απειλή της Βιέννης.

Πώς θα μοιραστούν τα εμβόλια

Με την κατ 'αναλογία προσέγγιση που επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ιδέα της πορτογαλικής Προεδρίας είναι να εξασφαλίσει μια επιπλέον παρτίδα δόσεων από το κανονικό σύστημα, όταν πλέον θα υπάρχει αρκετή προσφορά σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτές οι δόσεις θα φέρουν την ένδειξη «εμβόλια αλληλεγγύης» και θα δοθούν στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου - δηλαδή εκείνες που έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 45% του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με την τελευταία πορτογαλική πρόταση.

Σύμφωνα με το POLITICO, η πρόταση που στάλθηκε στις αντιπροσωπείες αργά την Τρίτη αναφέρει ότι από τις 10 εκατομμύρια δόσεις, η BioNTech / Pfizer δήλωσε ότι μπορεί να παραδώσει πριν από τις 30 Ιουνίου:

 • 7 εκατομμύρια θα διανεμηθούν αναλογικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ ·
 • 3 εκατομμύρια θα διανεμηθούν ως «εμβόλια αλληλεγγύης», εκ των οποίων 2,86 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν στις πέντε χώρες που παραγγέλνουν τον μικρότερο αριθμό δόσεων του εμβολίου BioNTech - Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία ·
 • και οι υπόλοιπες 140.000 δόσεις θα πήγαιναν στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία είχε παραγγείλει αρκετές, αναλογικά, δόσεις BioNTech / Pfizer, αλλά δεν είχε παραγγείλει όσες θα μπορούσε να έχει από τα άλλα διαθέσιμα εμβόλια.
 • Καμία επιπλέον δόση στην Αυστρία.

Αυστρία καλεί Σπούτνικ

Η Αυστρία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να αγοράσει 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου Sputnik V, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Κούρτς.

Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να είναι λύση για ολόκληρη την ΕΕ: το Sputnik μπορεί να έχει λογαριασμό στο Twitter, αλλά προς το παρόν δεν έχει μεγάλες παραγωγικές ικανότητες.

ΕΥΡΩΠΗ
Δικαιολογίες περί «τεχνικών δυσκολιών» από την Ε.Ε.
Η πρώτη συζήτηση γύρω από τις πατέντες των εμβολίων έγινε στο Πόρτο, όπου προβλήθηκαν ως ανυπέρβλητα εμπόδια μια σειρά από τεχνικά ζητήματα όπως η συλλογή των υλικών που χρειάζονται.
Δικαιολογίες περί «τεχνικών δυσκολιών» από την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτεθειμένη, αμήχανη Ε.Ε.
Ανοιχτή για συζήτηση της αμερικανικής πρότασης δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, που πριν από δύο εβδομάδες επιχειρηματολογούσε κατά της «απελευθέρωσης» των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα...
Εκτεθειμένη, αμήχανη Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Μέρκελ υπέρ κοινής αγοράς εμβολίων και κοινής πολιτικής κατά της πανδημίας
Υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων, αλλά και γενικότερα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πανδημία τάχθηκε η Α.Μέρκελ μιλώντας το απόγευμα διαδικτυακά σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Μέρκελ υπέρ κοινής αγοράς εμβολίων και κοινής πολιτικής κατά της πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών να σταματήσουν τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και την εξαγωγή του στην Ευρώπη, δημιουργεί αναστάτωση στην Ε.Ε. που ψάχνει εναγωνίως ένα...
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
ΕΥΡΩΠΗ
Το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες
Τη συνέχιση της αποστολής στοιχείων για τις θρομβώσεις στον ΕυρωπαΪκό Οργανισμό Φαρμάκων ζητά με επιστολή της από τα 27 κράτη-μέλη η Επίτροπος Υγείας.
Το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία εντός Ε.Ε. για τη διανομή «εμβολίων αλληλεγγύης» με ηχηρές αρνήσεις
Σε συμφωνία για τη διανομή εμβολίων κατέληξαν χθες οι πρέσβεις των κρατών-μελών για τις έξτρα δόσεις που αγόρασε η Κομισιόν από την Pfizer/BioNTech. 
Συμφωνία εντός Ε.Ε. για τη διανομή «εμβολίων αλληλεγγύης» με ηχηρές αρνήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας