• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.9°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 13.1°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 11.6°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.1°C
  5 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 15.1°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  91%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας στη χτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ξανθόπουλος: Οσμή σκανδάλου με το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

 • A-
 • A+

Οσμή σκανδάλου και φωτογραφικές διαστάσεις βλέπει πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε ξαφνικά να καλέσει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Μεγάρων να αποφασίσει για τη διενέργεια διαγωνισμού για την αγορά κτιρίου στην πόλη, αλλά και την έγκριση πίστωσης 81.500.000 ευρώ.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αιφνιδίως αλλάζει ο σχεδιασμός και δίδονται διπλάσια χρήματα για άλλο κτίριο, χωρίς προηγούμενη μελέτη.

«Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν την συνεχιζόμενη θεσμική απαξίωση του ΤΑΧΔΙΚ και του ΔΣΠ και την προκλητική διασπάθιση του Δημοσίου Χρήματος. Τώρα είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών, η ώρα της κοινωνίας του Πειραιά να αντιδράσει» σημειώνει.

Η ανακοίνωση

Έκπληκτος ο νομικός κόσμος αλλά και οι Πολίτες του Πειραιά παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Το Υπ. Δικαιοσύνης αίφνης προσκάλεσε το του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση να αποφασίσουν εντός λίγων ωρών για: 1) Τη διενέργεια δημοσίου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά κτιρίου στον Πειραιά, περαιωμένου ή ημιτελούς, προς κάλυψη όλων των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά» και 2) «Πρόταση έγκρισης  πίστωσης  81.500.000€ για την αγορά ακινήτου προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο τίμημα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για την παράδοση λειτουργικού Δικαστικού μεγάρου στο Ελληνικό Δημόσιο».  

Η διαδικασία αγοράς έχει έντονη οσμή σκανδάλου και φωτογραφική διάσταση καθώς είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι ΜΟΝΟΝ το κτίριο (εργοστάσιο) της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ στα Καμίνια έχει την απαιτούμενη από  την Κυβέρνηση έκταση των 30.000 μ2. Σύμφωνα με πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ (2019-2020) το κτίριο αυτό έχει συνολική επιφάνεια 29.900μ2 και η αξία του ακινήτου εκτιμάται σε 25.000.000€. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη «η πρεμούρα» της Κυβέρνησης ώστε αρνήθηκε το αίτημα της ολιγοήμερης αναβολής, έως την 26/3/2021 προκειμένου να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αφού εξετάσει τα νέα δεδομένα και να εκφράσει συντεταγμένα την απόφασή του.

Μέχρι σήμερα με τις πολυετείς προσπάθειες των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Δήμου Πειραιά και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά(ΔΣΠ), είχε αποφασιστεί και ανακοινωθεί η εγκατάσταση των Δικαστηρίων στο κτίριο της Ραλλείου στο κέντρο της πόλης και η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου, λύση συνολικού ποσού 40 εκατ. Ευρώ. Εξάλλου ολοκληρώθηκε η αλλαγή χρήσης, η τακτοποίηση της ιδιοκτησίας, και έχουν καταβληθεί από τον ΔΣΠ και φορείς έξοδα για σχετικές μελέτες. Τα χρήματα όμως δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν.

Ομοίως δεν μπορούσαν να εξευρεθούν τα 50 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν (πάλι σύμφωνα με μελέτες του ΤΕΕ) για την κατασκευή του Μεγάρου με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε δημόσιο ακίνητο στο Λιμάνι του Πειραιά επί της Ακτής Κονδύλη αρ. 32.

Αιφνιδίως, αλλάζει με κυβερνητική απόφαση ο υφιστάμενος σχεδιασμός και διατίθενται σήμερα (σε συνθήκες lockdown)  81.5 εκ. (διπλάσια) για άλλο κτίριο (εκτός κέντρου Πειραιά) χωρίς καμία μελέτη των αρμοδίων υπηρεσιών. Επιθυμούμε να μάθουμε ποιοι "τρέχουν" αυτό το "project", ποιοι "συμβουλεύουν" προς αυτές τις λύσεις και τις διαδικασίες.

Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν την συνεχιζόμενη θεσμική απαξίωση του ΤΑΧΔΙΚ και του ΔΣΠ και την προκλητική διασπάθιση του Δημοσίου Χρήματος. Τώρα είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών, η ώρα της κοινωνίας του Πειραιά να αντιδράσει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν... κλείνει το συρτάρι για το Noor One
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά έκρινε πως χρειάζονται νέες μαρτυρικές καταθέσεις για τυχόν εμπλοκή του ισχυρού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Δεν... κλείνει το συρτάρι για το Noor One
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικάζεται για τη δράση του ενάντια στους πλειστηριασμούς ο Π. Λαφαζάνης
Ξανά σε δίκη παραπέμπεται αύριο το πρωί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη δράση του στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς το 2018. Μαζί του θα δικαστούν κι άλλα μέλη του κινήματος.
Δικάζεται για τη δράση του ενάντια στους πλειστηριασμούς ο Π. Λαφαζάνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο νόμος είναι καθαρός, χωρίς συναίνεση υπάρχει βιασμός
Οι αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την οριστικοποίηση του νέου Ποινικού Κώδικα σε ένα μεγάλο μέρος τους αφορούσαν το άρθρο του βιασμού την παράλειψη της αναφοράς στη μη συναίνεση του θύματος.
Ο νόμος είναι καθαρός, χωρίς συναίνεση υπάρχει βιασμός
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις για την επίθεση στον Κωνσταντινέα
Ένοχοι κρίθηκαν από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας τέσσερις από τους οκτώ κατηγορούμενους για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα, έξω από το γήπεδο του Μεσσηνιακού, στις...
Τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις για την επίθεση στον Κωνσταντινέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νόμοι κατά βούληση
Ο Σάββας Ξηρός είναι μάλλον ο μοναδικός κρατούμενος που με αναπηρία 98% παραμένει ακόμα στις φυλακές. Το σκεπτικό του Συμβουλίου φαίνεται πάντως ότι διαφέρει κατά τι από το ακραίας νομικής ερμηνείας...
Νόμοι κατά βούληση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σύννομη η δίωξη κατά Μαρινάκη και συνεργατών του
Το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε ότι οι κακουργηματικές διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον του Β. Μαρινάκη και 3 συνεργατών του είναι έγκυρες και σύμφωνες με τον νόμο. Η απόφαση εκκρεμούσε 4 μήνες, όταν...
Σύννομη η δίωξη κατά Μαρινάκη και συνεργατών του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας