• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%

ΣΥΡΙΖΑ: «Με κουμπαριές προασπίζετε τη διαφάνεια κύριε πρωθυπουργέ;»

 • A-
 • A+

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσαν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την κουμπαριά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη με τον επικεφαλής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.), που όλοι μάθαμε μέσα απ' τη δημοσίευση του ίδιου του υπουργού στο Twitter.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ν.Δ. καθαίρεσε την πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, και ειδικότερα τις δικαιολογίες που πρόβαλε τότε ο κ. Γεωργιάδης περί μη πολιτικής επιρροής, που τώρα βέβαια πάνε περίπατο...

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

«Υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) από τον Υπουργό Ανάπτυξης»

Πέραν της καταφανούς και προκλητικής καταστρατήγησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην πρόσφατη παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ως «νονού» σε βάπτιση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, μείζον ζήτημα προκύπτει και σχετικά με το πρόσωπο, το οποίο κατέστη «κουμπάρος» του κ. Γεωργιάδη και το οποίο σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή, είναι ο επικεφαλής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.), θεσμού συνδεδεμένου με τον ίδιο τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα υπό άρθρο 1 του Ν. 4013/2011 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, σκοπός της εν λόγω Αρχής μεταξύ άλλων είναι η: «…διασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, συνοχής και εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων προς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο…», σύμφωνα με τα υπό παρ. 2α του άρθρου 2 του ιδίου νόμου οριζόμενα, η Αρχή έχει τις κάτωθι αρμοδιότητες: «Εποπτεύει και συντονίζει τη δράση των φορέων της κεντρικής διοίκησης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και μπορεί να συμμετέχει σε συλλογικά κυβερνητικά όργανα με αρμοδιότητα επί των δημοσίων συμβάσεων, τα οποία συνιστώνται σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 περίπτωση β` του π.δ. 63/2005 (Α` 98)…», ενώ τέλος σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου γ ορίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Γνωμοδοτεί για τη νομιμότητα κάθε διάταξης σχεδίου νόμου ή κανονιστικής πράξης που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις και συμμετέχει στις οικείες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Τα αρμόδια όργανα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη της Αρχής. Ειδικότερα: αα) Η Αρχή γνωμοδοτεί επί των διατάξεων σχεδίων νόμων που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις πριν από την κατάθεση τους στη Βουλή. Αν ο αρμόδιος Υπουργός διαφωνεί με τη γνώμη της Αρχής, η Αρχή δύναται να συγκαλεί συσκέψεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της και εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων Υπουργείων με σκοπό την ανταλλαγή και σύγκλιση των απόψεων. Στις εν λόγω συσκέψεις η Αρχή και κάθε συναρμόδιος Υπουργός μπορούν να ζητούν τη συμμετοχή ανεξάρτητων τρίτων, ειδικών σε θέματα δημοσίων συμβάσεων…».

Επιπροσθέτως, ως προς την υποχρέωση αποχής – αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων τα αναφερόμενα στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του Κώδικα Δεοντολογίας Μελών και Προσωπικού της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ορίζουν ρητώς ότι: «Τα μέλη και το προσωπικό της Αρχής, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης, εφόσον: α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, ή β) συνδέονται με στενή συγγένεια, με κάποιον από τους ενδιαφερομένους, ή γ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους. Οποιοσδήποτε από τα μέλη και το προσωπικό της Αρχής κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπό του λόγος που επιβάλλει την αποχή του από το χειρισμό υπόθεσης ή τη λήψη απόφασης, οφείλει να το δηλώσει άμεσα και γραπτώς στον προϊστάμενό του, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια. 2. Τα μέλη και το προσωπικό της Αρχής υποχρεούνται να αποφεύγουν οποιαδήποτε εξωυπηρεσιακή επικοινωνία με τους φορείς, για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Αρχής.»

Πέραν των όσων ορίζει η κείμενη νομοθεσία, υφίσταται και ο παράγοντας της αναντιστοιχίας προεκλογικών και μετεκλογικών ενεργειών, καθώς προ των τελευταίων εκλογών ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τα θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, με θέμα την κυβερνητική πρόταση τοποθέτησης της κας Β. Θάνου, ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρώντας την επιλογή αυτή απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας Ανεξάρτητης Αρχής εξαιτίας του γεγονότος ότι προηγουμένως η κα Θάνου παρείχε αδαπάνως νομικές συμβουλές στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση της φωτογραφικής διάταξης που οδηγούσε στην απομάκρυνση της κας Θάνου από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού δήλωνε: «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διαφωνεί κανείς με αυτό που προτείνουμε; Δηλαδή ότι το πρόσωπο που προΐσταται της Επιτροπής να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;»

Επειδή, η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, καλείται να ελέγξει κεντρικές αναθέτουσες αρχές (όπως π.χ. τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου) που υπάγονται ιεραρχικά στον Υπουργό Ανάπτυξης, καθιστώντας έτσι τον Υπουργό ενδιαφερόμενο καθώς και, εμμέσως πλην σαφώς, ελεγχόμενο.

Επειδή καθήκον του πολιτικού κόσμου είναι να διαφυλάττει τη θεσμική ομαλότητα και τη δημοκρατική λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, δίχως ποδηγετήσεις και δεσμεύσεις.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

1. Θεωρεί θεμιτή και συμβατή με τα ως άνω εκτιθέμενα τη συγγενική σχέση και τη σύναψη «κουμπαριάς» μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.);

2. Δημιουργείται τεκμήριο επηρεασμού της Ανεξάρτητης Αρχής από αθέμιτα ελατήρια ή έστω από ευνοϊκή προκατάληψη, εκ του στενότατου και πασίδηλου πλέον ιδιαίτερου δεσμού του Προέδρου της Αρχής και του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων;

3. Θα απέχει εφεξής ο Πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ από κάθε απόφαση ή ενέργεια που θα αφορά σε όργανα ή υπηρεσίες που υπάγονται ή ενδιαφέρουν τον – πλέον – κουμπάρο του Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μιας και κατά τα ως άνω οριζόμενα: «οποιοσδήποτε από τα μέλη και το προσωπικό της Αρχής κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπό του λόγος που επιβάλλει την αποχή του από το χειρισμό υπόθεσης ή τη λήψη απόφασης, οφείλει να το δηλώσει άμεσα και γραπτώς στον προϊστάμενό του, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χαρίτσης Αλέξης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία των αρμόδιων τομεαρχών Ανάπτυξης & Επενδύσεων της ΚΟ, Αλέξη Χαρίτση και Γιάννη Σαρακιώτη, και τη συνυπογράφει η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Σφοδρά πυρά Τσίπρα για την πανδημία-Ζήτησε παραίτηση Γεωργιάδη για τα βαφτίσια
Σήκωσε ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, εκτοξεύοντας φαρμακερά βέλη προς την κυβέρνηση για το μπάχαλο στη διαχείριση της πανδημίας.
Σφοδρά πυρά Τσίπρα για την πανδημία-Ζήτησε παραίτηση Γεωργιάδη για τα βαφτίσια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Χρυσοχοΐδη για τη βάπτιση με νονό τον Γεωργιάδη
Οι βουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, να κατατεθούν το επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο με τον αριθμό πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης ειδικής άδειας για τέλεση βάπτισης, την οποία επικαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Χρυσοχοΐδη για τη βάπτιση με νονό τον Γεωργιάδη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή»
Στην αντεπίθεση περνά η αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας να απαλλαγεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η χώρα από τη «σαπίλα» και τη διαφθορά του καθεστώτος Μητσοτάκη.
«Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πολιτική αλλαγή» τα αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για την «διαφθορά του καθεστώτος Μητσοτάκη»
«Το ελάχιστο που θα μπορούσε να συμβεί σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση αν αποκαλύπτονταν ότι η Δικαιοσύνη στέλνει οριστικά στο "σκαμνί" με βαρύτατα κακουργήματα διαφθοράς στενούς συνεργάτες υπουργού, θα ήταν η...
«Πολιτική αλλαγή» τα αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για την «διαφθορά του καθεστώτος Μητσοτάκη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σε άλλη χώρα, ο κ. Γεωργιάδης δεν θα είχε μείνει στη θέση του»
Την ύπαρξη μιντιακού συστήματος, το οποίο αποσιωπά κάθε φωνή που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος, με αφορμή την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την απευθείας ανάθεση από τον Αδ. Γεωργιάδη...
«Σε άλλη χώρα, ο κ. Γεωργιάδης δεν θα είχε μείνει στη θέση του»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνι για το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»
«Πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την αποκάλυψη για την απευθείας ανάθεση έρευνας σε εταιρεία δημοσκοπήσεων.
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνι για το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας